Στο πλευρό των εργαζομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που ζουν υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και κινδυνεύουν με απολύσεις

“Ως Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες απαιτούμε την αναγνώρισητης πραγματικής εργασιακής μας σχέσης. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Πρόσληψη του αναγκαίου γιατην λειτουργία των κέντρων ένταξης προσωπικού. Καμία καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.”

Στο πλευρό των εργαζομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που ζουν υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και κινδυνεύουν με απολύσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»

Εργασία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – “for a life with dignity”?

Ζωή με αξιοπρέπεια – σύνθημα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες – (δεν) σημαίνει να πρέπει να καλέσεις τον εργοδότη σου για να ρωτήσεις πότε σκοπεύει να σε απολύσει προκειμένου να μη συμπληρώσεις ένα χρόνο εργασίας και κατοχυρώσεις οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα. Ζωή με αξιοπρέπεια (δεν) σημαίνει να μιλάει ο εργοδότης για “λήξη σύμβασης” ενώ σε απολύει, ή “παύση 45 ημερών”, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση επαναπρόσληψης. Ζωή με αξιοπρέπεια (δεν) σημαίνει να χάνεις μισθό ενάμιση μήνα, μέρος των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, ενώ το κόστος ζωής συνεχώς αυξάνεται και οι οικονομικές υποχρεώσεις δεν κάνουν αντίστοιχη “παύση”.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε να εφαρμόζει την ειδεχθή πολιτική των μηνιαίων συμβάσεων λόγω, και σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, της μη βέβαιης συνέχισης της χρηματοδότησης. Αποκορύφωμα της αντεργατικής αυτής πρακτικής αποτελεί από 01/01/2022 η πολιτική των 45ήμερων απολύσεων των εργαζόμενων, προκειμένου να αποφύγει τη θεμελίωση δικαιώματος αποζημίωσης. Η πολιτική αυτή, η οποία εκφεύγει των ορίων της ηθικής, έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του ενταξιακού προγράμματος Helios, εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους στέγασης, διοικητικό προσωπικό και διερμηνείς, εξαιρουμένων των συντονιστών των ομάδων, δημιουργώντας έτσι υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.

Η 45ημερη “παύση”, πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τα εργαζόμενα που απολύονται, επηρεάζει και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων που καλούνται να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται. Ο όγκος της δουλειάς παραμένει άλλωστε ο ίδιος και οι ανάγκες των προσφύγων και αιτούντων άσυλο συνεχίζουν να είναι επείγουσες και επιτακτικές, πράγμα που δεν φαίνεται να απασχολεί την εργοδότρια οργάνωση που απολύει τα άτομα που τις εξυπηρετούν, ακόμα κι αν πρόκειται για μονογονεϊκέςοικογένειες. Το πιο εξοργιστικό ίσως σε όλα αυτά είναι το αφήγημα του εργοδότη ότι οι απολύσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο των θυσιών που πρέπει να κάνουμε όλα τα εργαζόμενα άτομα προκειμένου να εξασφαλιστεί η “βιωσιμότητα του φορέα”. Πώς εξασφαλίζεται όμως η δική μας επιβίωση;

Η διοίκηση του ΕΣΠ αποφεύγει συστηματικά να μας δώσει απαντήσεις σχετικά με τις αγωνίες μας, θέτοντάς μας εδώ και ενάμιση χρόνο σε μια διαρκή επισφάλεια. Ενδεικτικό της άρνησης ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης, στις 20/10/2022, ενημερωθήκαμε ότι “ο φορέας με κριτήριο την βιωσιμότητα αποφάσισε να μην μεταβάλλει την ισχύουσα πολιτική σύναψης συμβάσεων εργασίας από 1/11” και έτσι από 1/11/2022 τα 45ημερα εφαρμόζονται πλέον μαζικά.

Ως Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες απαιτούμε την αναγνώρισητης πραγματικής εργασιακής μας σχέσης. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Πρόσληψη του αναγκαίου γιατην λειτουργία των κέντρων ένταξης προσωπικού. Καμία καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Για μια ζωή με πραγματική αξιοπρέπεια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: