ΣΕΑΑΝ: Για την κινητοποίηση στις 3 του Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για την κινητοποίηση της 3/12, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ΑμΕΑ – Το Ψήφισμα της κινητοποίησης

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαιρετίζουμε τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες τους, τους μαχόμενους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή που  συμμετείχαν στην μαζική μαχητική κινητοποίηση στις  3 του Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στο νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία». Σφίγγουμε το χέρι ξεχωριστά στα μέλη των οικογενειών των παιδιών με μεσογειακή αναιμία και των καρδιοαπαθών που έδωσαν πάθος και συμμετείχαν με τους φορείς τους.

Μετά την συγκέντρωση που συμμετείχαν πλήθος φορέων και εκπρόσωποι κομμάτων ακολούθησε πορεία με τα πόδια και με αυτοκίνητα και μηχανάκια προς την βουλή για να επιδώσουμε το ψήφισμά μας. Η πορεία είχε θερμή υποδοχή από τον κόσμο για την οργάνωση της αλλά πάνω απ’ όλα για τον ίδιο τον σκοπό και το περιεχόμενό της.

Όλοι μαζί υψώσαμε φωνή διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με τραγικές συνέπειες για τα παιδιά με αναπηρία-χρόνιες παθήσεις, όπως η υποθεραπεία των παιδιών με χρόνιες παθήσεις, η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, η διάλυση του τμήματος ανοσοανεπάρκειας, της Ω.Ρ.Λ και πλαστικής κλινικής, η υποβάθμιση του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου, οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, οι πολύμηνες καθυστερήσεις των ραντεβού για εξετάσεις-θεραπείες, η επικείμενη λειτουργία των παιδοογκολογικών κλινικών και μονάδων σαν ΝΠΙΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικρούς ασθενείς, τους γονείς τους, τους εργαζόμενους είναι μόνο ένα δείγμα αυτής της άθλιας κατάστασης. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι-ες με τον αγώνα μας μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους, το λαό μας να χτίσουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας, για τους ανθρώπους μας, για τις οικογένειές μας.

Φτάνοντας οι διαδηλωτές στην Βουλή, αντιπροσωπεία των φορέων κατέθεσε στα κόμματα της Βουλής το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Όμως αλγεινή  εντύπωση σε όλους μας έκανε, η ουσιαστική εξαφάνιση του θέματος από τα περισσότερα κανάλια και το ελάχιστο της αναφοράς από την δημόσια τηλεόραση. Οι ώρες των καναλιών που αφιερώθηκαν στην  παγκόσμια μέρα των ΑμεΑ ήταν πάλι γεμάτες από σόου ευαισθησίας και «συμπερίληψης» διαφόρων Μ.Κ.Ο και κατ’ επάγγελμα «ευαίσθητων».

Βέβαια την επόμενη μέρα αφιέρωσαν άπλετο χρόνο στην τηλεπασαρέλα («ημερίδα το ονόμασαν») που οργάνωσε η κρατικοδίαιτη Ε.Σ.ΑμεΑ με την κυβέρνηση με το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου παρουσία πρωτοστατούντος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που όλοι μαζί αλληλοσυγχέρονταν για το μεγάλο έργο τους. Τέλος, μας έκαναν την χάρη ν’ αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν και άλυτα προβλήματα αλλά «που θα πάει θα τα λύσουν!!» Και τρομάξαμε πραγματικά.

Το ότι η πολιτική που στηρίζουν είναι κίνδυνος θάνατος για τα ΑμεΑ το ξέραμε. Άλλωστε από κοινού προωθούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές, την διάλυση της δημόσιας υγείας και της ειδικής αγωγής όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που μας ξεπερνάει όμως είναι ότι εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στην «ημερίδα» ισχυριζόμενος ότι προωθεί την επιστολική ψήφο λόγω της γνωστής ευαισθησίας του για τα ΑμεΑ. Θα εκβιάζουν ακόμα και τα ΑμεΑ για να τους ψηφίζουν μέσω της επιστολικής ψήφου, όπως και τον υπόλοιπο κόσμο πατώντας στις ανάγκες  μας έχοντας το θράσος αυτοί που μας καταρακώνουν κάθε μέρα ότι δήθεν το κάνουν για να μας εξασφαλίσουν το δικαίωμα ψήφου. Όλα αυτά με την ξεδιάντροπη στήριξη του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη μέλος της Κ.Ε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Και επειδή κάποιοι εμφανίζονται να λένε : «Πώς είναι δυνατόν να γίνεται εκβιασμός με την επιστολική ψήφο;» τους λέμε εδώ τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, τους εκβιάζουν και τώρα που δεν υπάρχει επιστολική ψήφος. Καθένας μπορεί να καταλάβει τι έχει να γίνει στη συνέχεια και με κάθε άνθρωπο που  έχει ανάγκη ακόμα και το μεροκάμματο.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτά που λέμε για την πολιτική τους ότι είναι υπερβολικά τους λέμε απλά: με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια της τωρινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αυξάνονται οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, διογκώνεται η ανεργία στους ικανούς προς εργασία, οι οικογένειες καλούνται να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθειά στην τσέπη για να πληρώνουν για τις θεραπείες, για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των ανθρώπων και των παιδιών τους καθώς και για την φροντίδα τους.

Περιμένουμε ακόμα απάντηση από την κυβέρνηση και τα αρμόδια κρατικά όργανα αν έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών τα τελευταία χρόνια της κρίσης, της πανδημίας, της ακρίβειας και της αναιμικής ανάπτυξης. Μπράβο τους, έπιασαν την επενδυτική βαθμίδα!

Εμείς οι γονείς και οι χρονίως πάσχοντες δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος! Υπονομεύεται η υγεία των παιδιών μας! Κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους, η ζωή μας. Χιλιάδες οικογένειες πασχόντων βρίσκονται σε απελπισία καθώς βλέπουν να ταλαιπωρούνται τα παιδιά τους, να φεύγουν έμπειροι διευθυντές και άλλοι ειδικοί γιατροί και υγειονομικοί για συνταξιοδότηση και πίσω τους να διαλύονται τα τμήματα τους ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποστελέχωσης, της πολιτικής της μερικής και προσωρινής στελέχωσης με επικουρικούς εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, να  ξηλώνεται και να εμπορευματοποιείται κομμάτι – κομμάτι η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη και υγεία-πρόνοια συνολικότερα.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όλοι μαζί ακόμη πιο έμπειροι, ακόμη πιο μαχητικοί, αποφασισμένοι μέχρι την νίκη!

                                             ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!

 

Ακολουθεί το ψήφισμα της κινητοποίησης. Θα εκδοθεί ειδική αναλυτική ανακοίνωση για όσα ειπώθηκαν στην περιβόητη «ημερίδα-πασαρέλα» της Ε.Σ.ΑμεΑ και της κυβέρνησης.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι παρακάτω φορείς:

 Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»,

·          Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & Νήσων

·           Σύλλογος Θαλασσαιμική Ενότητα του ΓΝΑ «Γεννηματάς» ,

·           5μελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ «Αγία Σοφία»,

·          ΔΑΣ «Αγία Σοφία»,

·          ΣΕΑΑΝ

·          ΑΣΑμεΑ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ»,

·          Σύλλογος  Φίλων  Ασθενών  με πρωτοπαθείς  Ανοσοεπάρκειες & Παιδιατρικής Ανοσολογίας «ΑΡΜΟΝΙΑ».

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΜΕΑ 2023

 

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη,

Το Προεδρείο της Βουλής,

Πολιτικά Κόμματα. 

 

Η ζωή του κάθε ανθρώπου, των παιδιών μας είναι μοναδική, ανεκτίμητης αξίας και αδιαπραγμάτευτη.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ κάτω απ’ την ανάγκη να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με τραγικές συνέπειες για τα παιδιά με αναπηρία-χρόνιες παθήσεις, όπως η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, Η υποθεραπία γενικότερα των παιδιών με χρόνιες παθήσεις, η διάλυση του τμήματος ανοσοανεπάρκειας, της Ω.Ρ.Λ κλινικής, η υποβάθμιση του παιδοκαρδιοχειρουργικού, οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, οι πολύμηνες καθυστερήσεις ραντεβού για εξετάσεις-θεραπείες είναι μόνο ένα δείγμα αυτής της κατάστασης, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι-ες με τον αγώνα μας μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους, το λαό μας να χτίσουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας, για τους ανθρώπους μας, για τις οικογένειές μας. 

Ξέρουμε καλά ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής διαχρονικά πολιτικής αποσάρθρωσης των δημόσιων δομών υγείας στην λογική «κόστους-οφέλους» για να μας πάνε πελάτες στους ιδιώτες για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση. Οι οικογένειες μας, οι άνθρωποι μας, τα παιδιά μας, χτυπήθηκαν από την κρίση, την πανδημία, όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις , με το νέο ΕΣΥ, οι περικοπές που φοβόμασταν ότι θα γενικευθούν με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαιώνονται, μας φέρνουν σε απελπιστική θέση, κυριολεκτικά σε ανείπωτους κινδύνους, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Φοβόμαστε ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μίας σειράς ειδικών ότι αυτή η πολιτική ακυρώνει αυτές τις κατακτήσεις της επιστήμης αυξάνοντας τη νοσηρότητα, τον αριθμό των χρονίως πασχόντων, τα παιδιά με αναπηρία, μειώνοντας ακόμα και το προσδόκιμο ζωής ιδιαίτερα των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Γι’ αυτό απαιτείται εδώ και τώρα η γενικότερη ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων  και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων στο «Αγία Σοφία», στα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γενικότερα στο σύστημα υγείας.

για να σταματήσει η εγκληματική απαξίωση και υποβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας των μικρών παιδιών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις των παιδιών του λαού μας, αλλά και να αναπτυχθούν τα εξειδικευμένα δημόσια κέντρα αναφοράς για τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, για τα ΑμεΑ γενικότερα. Αυτή η κατάσταση χτυπάει και το δικαίωμα στην εκπαίδευση-αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΟ

Εδώ και 3 μήνες περίπου έχουν ανοίξει τα σχολεία αλλά πολλά παιδιά με αναπηρία δεν έχουν περάσει την πόρτα του σχολείου τους λόγω του ιδιωτικοποιημένου συστήματος μεταφοράς και των ελλείψεων προσωπικού στα σχολεία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα παιδιά του 10ου Ειδικού Σχολείου Αθηνών, των πολλαπλά αναπήρων στο Αιγάλεω, του Νηπιαγωγείου στον Κολωνό, των ειδικών σχολείων της ανατολικής Αττικής., ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν σχολεία που παραμένουν στα χαρτιά όπως ΕΕΕΕΚ Αθηνών, Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας, ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου και όχι μόνο, ενώ πάρα πολλά τμήματα ένταξης μένουν χωρίς εκπαιδευτικό. Αυτό που ξεπερνά κάθε λογική είναι ότι υπάρχουν ειδικά σχολεία σε επικίνδυνα κτίρια όπως στην ΕΛΕΠΑΠ, το 10ο, το 6ο, το πολλαπλά αναπήρων στο Αιγάλεω, στη Ραφήνα και πολλά άλλα. 

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί, ανάμεσα στους γονείς & κηδεμόνες, παιδιών με αναπηρία, με τη δημοσιοποίηση μιας σειράς αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ, που περικόπτουν θεραπείες για παιδιά με αναπηρίες. 

  • Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνεται η θεραπεία του Ειδικού Παιδαγωγού για παιδιά που έχουν παράλληλη στήριξη ή είναι ενταγμένα σε τμήμα ένταξης. 
  • Έρχονται καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα, ότι έρχονται μαζικά απορριπτικές αποφάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, παρά τα παραπεμπτικά των ειδικών. Αποφάσεις που αρνούνται την ένταξη των παιδιών με αυτισμό και υψηλή λειτουργικότητα (asperger), στο ανώτερο πακέτο παροχών-θεραπειών του ΕΟΠΥΥ για παιδιά με αυτισμό.
  • Μείωσαν κατά 50% την αποζημίωση των θεραπειών των παιδιών του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
  •  Τέλος, η απόφαση του ΕΟΠΥΥ, να μπορούν να συνταγογραφούνται, λογοθεραπείες εξ αποστάσεως (μέσω βίντεο κλήσης, skype κλπ). 

Όλες αυτές οι αποφάσεις, είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικές. Είναι στη λογική των περικοπών, μακριά και έξω από τις ανάγκες των παιδιών μας. Θέτει κυριολεκτικά, την πορεία της ζωής τους, σε κίνδυνο, φορτώνοντας επιπρόσθετα βάρη στις οικογένειες μας. Γιατί δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να ισχυριστεί, ότι ένα παιδί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, δεν έχει ανάγκη από μικρή ηλικία εντατικό πρόγραμμα θεραπειών, για να μπορέσει να κατακτήσει αυτά που η φύση του προβλήματος τούς επιτρέπει και η επιστήμη μπορεί να εξασφαλίσει. Αυτές οι αποφάσεις-περικοπές, έρχονται να προστεθούν σε πολλές άλλες, που περιόριζαν–έκοβαν, τις θεραπείες για τα παιδιά μας τα τελευταία 12 χρόνια. 

 

Παλεύουμε και διεκδικούμε.

  • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ. 
  • Αποφασιστική ενίσχυση και ανάπτυξη της δημόσιας π.φ.υ.
  • Προστασία της ζωής και υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζόμενων αναπήρων στους χώρους δουλειάς αλλά και των εργαζόμενων γονιών που έχουν παιδιά με αναπηρία.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

  • Να ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ οι υπομεταγγίσεις των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία στο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς και της υπόλοιπης χώρας, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας και την κοινωνική αξιοπρέπεια μας.
  • Υψηλής ποιότητας παιδιατρική περίθαλψη, ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
  • Μαζικές προσλήψεις τώρα γιατρών, παιδιάτρων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σχολικούς νοσηλευτές και κοινωνικούς επιστήμονες σε όλα τα σχολεία αλλά και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.
  • Ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη των μονάδων μεσογειακής αναιμίας του «Αγία Σοφία» αλλά και των άλλων νοσοκομείων. 
  • Οργάνωση του κεντρικού συστήματος διαχείρισης του αίματος από το ΕΚΕΑ. Μαζικές προσλήψεις στις αιμοδοσίες και στο ΕΚΕΑ, για να διευκολυνθούν οι αιμοδότες, να αναπτυχθούν προγράμματα ενημέρωσης και εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και καλύτερης διαχείρισης του αίματος.
  • ΟΧΙ στη διάλυση του τμήματος ανοσοανεπάρκειας του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και της ΩΡΛ κλινικής.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού. 
  • Να μπει τέρμα στις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις και θεραπείες, λίστες εκμετάλλευσης. 
  • Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αναφοράς στα δημόσια παιδιατρικά και γενικά νοσοκομεία για τις χρόνιες παθήσεις και τις σπάνιες ασθένειες. 
  • Δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα. 
  • Να δημιουργηθούν επιτέλους κλινικές αποκατάστασης για παιδιά στα δημόσια παιδιατρικά και τα άλλα νοσοκομεία. 
  • Καμία πληρωμή για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία ή στα εργαστήρια, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Δωρεάν παροχή αναλώσιμων υλικών για κάθε ανασφάλιστο πάσχοντα.
  • Δωρεάν σε όλα τα παιδιά με αναπηρία, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα και προθέσεις, αναγκαία για την εκπαίδευση την αποκατάσταση, την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

 

ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

  • Να προσληφθούν τουλάχιστον τρείς ιατροί, νοσηλευτές και βιολόγοι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του τμήματος. 
  • Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους γονείς των παιδιών για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά αλλά και στα απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία. 
  • Να ενισχυθούν ολόπλευρα όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας για να μπορέσουν να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις που σήμερα είναι στα τάρταρα.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί ότι θα πάνε στο σχολείο όλα τα παιδιά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν μείνει στα σπίτια τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω προβλημάτων με τη μεταφορά.
  • Να επιβληθεί στους ιδιώτες, να εξασφαλίσουν εξειδικευμένο προσωπικό για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα ειδικά σχολεία. Βεβαίως, να υπάρχει ψυχοκοινωνική εξέταση του προσωπικού που μεταφέρει παιδιά σε όλα τα σχολεία. 
  • Να μην μπορεί ο επιχειρηματίας, να αποκλείει μαθητή από τη μεταφορά
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος θεσμός των συμβασιούχων οδηγών και συνοδών που προσλαμβάνει το υπουργείο παιδείας για τα σχολικά που ανήκουν στα ειδικά σχολεία και να καλύπτονται οι ανάγκες από μόνιμο προσωπικό, με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αυτών που θα προσληφθούν και φέτος. 
  • Δημόσια σύστημα μεταφοράς των παιδιών με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό. Γιατί το σκαλάκι του σχολικού είναι η είσοδος του σχολείου.
  • Γενναίο πρόγραμμα χτισίματος νέων, σύγχρονων ειδικών σχολείων για να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των μαθητών που έχουν ανάγκη ειδικό σχολείο και να σταματήσουμε να έχουμε υπεράριθμα και επικίνδυνα ειδικά σχολεία. Να  αντικατασταθούν επιτέλους τα επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια που είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως το 1ο και 2ο ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, το 6ο και 10ο ειδικό Αθηνών, το ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες Αιγάλεω, ειδικό δημοτικό Περιστερίου, Λαυρίου, Ραφήνας και πολλά άλλα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Άμεση ανέγερση σχολείων που έχουν ιδρυθεί και παραμένουν στα χαρτιά όπως το ΕΕΕΕΚ Αθηνών, του Βύρωνα, της Νέας Φιλαδέλφειας του ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΕΚ Αμαρουσίου, κ.ά. 
  • Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των αναπληρωτών μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην ειδική αγωγή. Μαζικές προσλήψεις με βάση τις ανάγκες. Σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα. 
  • Ολόπλευρα μέτρα στήριξης των ανάπηρων φοιτητών. Μόνιμους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας στα πανεπιστήμια, βιβλία Braille και σε μεγέθυνση για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης, προσβάσιμες κτιριακές εγκαταστάσεις. Δημόσιο σύστημα μεταφοράς προς και από τα Πανεπιστήμια και υπηρεσίες στήριξης των φοιτητών μέσα στις σχολές.

                               ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 

  • Μαζικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων. Καμία απόλυση ΑμεΑ, χρόνιου πάσχοντα ή γονέα- κηδεμόνα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων. 
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού. Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
  • Δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων εργαστηρίων για τους ανθρώπους με νοητική στέρηση, πολλαπλές αναπηρίες και ψυχικές παθήσεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και 100% απορρόφησης των προϊόντων τους από το κράτος.
  • Όπως μειωμένες ώρες εργασίας και χρόνια συνταξιοδότησης, απαγόρευση της νυχτερινής βάρδιας, περισσότερες άδειες κλπ., ειδικές εργονομικές παρεμβάσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

  • Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων τουλάχιστον 100€ αναδρομικά από 01/01/23. Κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 650€. Όχι στο 200αρι της ελεημοσύνης.1000€ μπροστά στις γιορτές. 
  • Επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ που κόπηκε επειδή παίρνουν τη σύνταξη του θανόντα γονιού τους.. Επέκταση των επιδομάτων στις κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, πάσχοντες από άνοια, Alzheimer κ.ά.).  Να μην κόβεται το επίδομα αναπηρίας από τους εργαζόμενους ή συνταξιούχους. 
  • Μέτρα προστασίας από την ακρίβεια. κανένα σπίτι αναπήρου κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα. Διαγραφή χρεών. 
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Κατάργηση όλων των δημοτικών τελών για όλα τα ΑμεΑ και τους χρόνιους πάσχοντες
  • Όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να μην υπολογίζεται με κανέναν τρόπο ως εισόδημα το επίδομα στον ΕΝΦΙΑ, στο φόρο αλληλεγγύης, στο μέρισμα και στο ΚΕΑ.
  • Άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών όλων των πλημμυροπαθών εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και συνταξιούχων, ιδιαίτερα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών ΑμεΑ. Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης.
  • Δωρεάν παροχή από το κράτος στους ανάπηρους όλων των τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών, αναγκαίων για την καθημερινή ζωή, για την εκπαίδευση και την ένταξή τους στην παραγωγή. 
  • Όχι στον νόμο-έκτρωμα για την υγεία και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία της εξαθλίωσης και της εμπορίας των αναγκών μας, της ίδιας της ζωής μας. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία και πρόνοια, καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
  • Ολόπλευρη ενίσχυση των ανασφάλιστων αναπήρων. Ίδια δικαιώματα στις παροχές υγείας και τεχνολογικά βοηθήματα με τους ασφαλισμένους. Καμία εξαίρεση, κανένα πλαφόν, κανένας αποκλεισμός.
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ένταξή τους στο δημόσιο, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Εξασφάλιση λειτουργίας όλων των δομών που ανήκουν σε ΜΚΟ με την ευθύνη του κράτους και ένταξή τους στο δημόσιο γιατί δεν μπορεί το παιδί χωρίς οικογένειας, το κακοποιημένο παιδί, το παιδί με αναπηρία, οι βαριά ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι να είναι στα χέρια ιδιωτών. 
  • Καμία εμπλοκή ιδιωτών στην υγεία, την πρόνοια και την ειδική αγωγή. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει. 
  • Να μπει ΤΕΡΜΑ στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. 
  • Προσωπικό βοηθό για όλους τους ανάπηρους που έχουν ανάγκη, παιδιά και ηλικιωμένους, χωρίς όρια ηλικίας, ενταγμένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιες δομές, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στα πλαίσια ενός εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας. Καμία εμπλοκή εταιρειών. 
  • Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη στους αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών που βρίσκονται στον δρόμο για την προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού.
  • Εκφράζουμε την οργή μας και τον αποτροπιασμό μας για την συνεχιζόμενη σφαγή στην Γάζα των παιδιών της Παλαιστίνης.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνικές φρεγάτες, από τα παράλια του πολέμου, Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Αγαπάμε και προστατεύομε το παιδί μας. Αν αγαπάμε και αγωνιζόμαστε για τα παιδιά όλου του κόσμου και τα παιδιά της Παλαιστίνης. Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

Παίδων Αγ. Σοφία 3 Δεκέμβρη 2023

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: