Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μείωση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Λήμνου

Η διεκδίκηση για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για αυξήσεις στους μισθούς, είναι δεμένη όσο ποτέ με τον αγώνα για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”, το οποίο οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα τους.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31 Ιανουαρίου 2023, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου επαναφέραμε την από 15 Μαρτίου 2022 πρότασή μας για μείωση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Λήμνου, αφού, τότε, ούτε δέχτηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί, ούτε κατατέθηκε άλλη πρόταση όπως έλεγε ο Δήμαρχος.

  Η πρόταση που ζητήσαμε να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

  «Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα που ζούμε όλοι μας, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” (απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ενέργειας και ρύπων κλπ) που βήμα-βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθιστώντας έτσι, το πανάκριβο φυσικό αέριο, στρατηγικό καύσιμο.

  Αποκαλύπτεται η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, που προώθησαν την παραπάνω στρατηγική στο όνομα της “προστασίας του περιβάλλοντος”, ενώ πραγματικός στόχος ήταν η προώθηση των ανταγωνιστικών σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ομίλων της “πράσινης ενέργειας” – που τώρα επιταχύνονται με πρόσχημα τον πόλεμο και τις κυρώσεις στη Ρωσία – και που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

  Η διεκδίκηση για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για αυξήσεις στους μισθούς, είναι δεμένη όσο ποτέ με τον αγώνα για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”, το οποίο οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα τους.

  Σε τέτοια μέτρα ανακούφισης μπορεί να συμβάλει και ο Δήμος με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στους λογαριασμούς του ρεύματος, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του νησιού μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Για τον γενικό πληθυσμό:

Μείωση του επαγγελματικού συντελεστή κατά 35% και του οικιακού συντελεστή κατά 10%. Ενημερώνουμε ότι ανάλογες μειώσεις έχει εγκρίνει και άλλο δημοτικό συμβούλιο.

Για τις ευπαθείς ομάδες:

Άποροι: Πλήρη απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €: Πλήρης απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €: Απαλλαγή κατά το 50%.

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 €: Πλήρη απαλλαγή.

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 €: Απαλλαγή κατά το 50%.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€: Πλήρη απαλλαγή.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€: Απαλλαγή κατά το 50%.

Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο,  με  1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€: Πλήρη απαλλαγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου –ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ : Πλήρη απαλλαγή.

Μακροχρόνια Άνεργοι( πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ  για τον χώρο  κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€: Απαλλαγή κατά το 50%.

Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος ) οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€: Πλήρη απαλλαγή.

Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης: Απαλλαγή κατά το 50%».

Μύρινα 1-2-2023

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: