Στις καμένες κορυφές των Πιερίων Ορέων στραπατσαρίστηκαν τα επικοινωνιακά φληναφήματα Δήμου Κατερίνης, Περιφέρειας και κράτους για την προστασία των βουνών και των δασών

Χωρίς να διεκδικείς κονδύλια, υποδομές, οργανωμένη και πλήρες εξοπλισμένη μονάδα δασοπυρόσβεσης με καταμερισμό καθηκόντων, που θα ξεκινάει από την πρόληψη, δεν μπορείς να διαφημίζεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίζεις δασικές πυρκαγιές. Κοροϊδεύεις τον κόσμο.

Γράφει ο Παναγιώτης Σαββίδης

Κάποιοι νόμιζαν ότι με επικοινωνιακές τακτικές, φωτογραφίες σε σάιτ και επιτηδευμένο  ενδιαφέρον για την εικόνα, θα αντιμετώπιζαν ζητήματα όπως την προστασία βουνών και δασών. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εκλάβουμε τις συσκέψεις που έλαβαν  χώρα το προηγούμενο διάστημα σε δήμο και περιφέρεια για τον σχεδιασμό της «πολιτικής προστασίας».

Είναι αυτοί που  με «λουδοβίκειο» ύφος δηλώνουν ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ας μας εξηγήσουν τώρα,  γιατί τέσσερις (4) μέρες καίγονταν τα Πιέρια όρη;

Ήταν επαρκές το σχέδιο πρόληψης πυροπροστασίας και ποιο ήταν αυτό;

Ποιος ευθύνεται για την μεγάλη αυτή καταστροφή του δασικού πλούτου;

Οι αρμόδιοι φορείς θα βγουν να μας εξηγήσουν επαρκώς τι έφταιξε και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα;

Γιατί δεν μπόρεσαν να έχουν συντονισμό και να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά τις επίγειες δυνάμεις, που με αυταπάρνηση (πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι της Ρητίνης) έπεσαν στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς;

Ευθύνες υπάρχουν και για τα ελάχιστα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τις δυο πρώτες μέρες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η φωτιά ανεξέλεγκτα να επεκτείνεται στο βουνό καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα της.

Ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες, ανύπαρκτες υποδομές, όπως δεξαμενές νερού, ελλιπή γνώση των δασικών δρόμων και της μορφολογίας του εδάφους, υποστελεχωμένη και αποψιλωμένη δασική υπηρεσία, έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για πρόληψη και δασοπυρόσβεση, συνθέτουν ένα σκηνικό που αναδεικνύει τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία αυτών που μιλάνε για «πολιτική προστασία».

Χωρίς να διεκδικείς κονδύλια, υποδομές, οργανωμένη και πλήρες εξοπλισμένη μονάδα δασοπυρόσβεσης με καταμερισμό καθηκόντων, που θα ξεκινάει από την πρόληψη, δεν μπορείς να διαφημίζεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίζεις δασικές πυρκαγιές. Κοροϊδεύεις τον κόσμο.

Όταν τα μέτρα καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών, όπως και αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, θεωρούνται κόστος σήμερα, από τους κήνσορες της αστικής εξουσίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, τότε οι συνέπειες είναι οδυνηρές με τον λαό να πληρώνει μεγάλο τίμημα από αυτές τις καταστροφές.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που βάζουν τα κέρδη και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες του λαού, της κοινωνίας.

Δεν μπορούν να μας κουνάνε το χέρι αυτοί που έχουν για «Θεό» τους το χρήμα και υμνούν την  επιχειρηματικότητα σαν την πανάκεια λύση με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και να αποδυναμώνονται κρατικοί – επιστημονικοί οργανισμοί και δομές που έχουν την γνώση και την εμπειρία αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό και αυτό φάνηκε στην μεγάλη εθελοντική προσφορά των κατοίκων της Ρητίνης, που ως γνώστες της περιοχής, από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στην μάχη για να σταματήσουν την φωτιά, με τις γυναίκες να ετοιμάζουν γεύματα και να εφοδιάζουν αυτούς που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή.

Κάτω τα χέρια από τα Πιέρια όρη!

Δεν θα αφήσουμε τα βουνά και τα δάση μας να γίνουν βορά εκμετάλλευσης για άνομα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επαγρυπνούμε, περιφρουρούμε, διεκδικούμε.

Παναγιώτης Σαββίδης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: