Μπίζνες στα αποκαΐδια: Νέα αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή «Natura» του δάσους της Δαδιάς!

Διονύσης Κλάδης: “Αποτελεί πρόκληση για τον πυρόπληκτο λαό του Έβρου. Πρόκληση κολοσσιαίων διαστάσεων, που πρέπει εδώ και τώρα να βρει οργανωμένη λαϊκή απάντηση!”

Στην αδειοδότηση ενός νέου αιολικού σταθμού προχώρησε στις 20 Σεπτέμβρη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος θα εγκατασταθεί εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή «Natura» του δάσους της Δαδιάς!

Η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, που παρουσίασε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποκαλύπτοντας το γεγονός, «η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος “ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου”, χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη απόφαση για άλλο αιολικό σταθμό είχε ληφθεί και μετά τις περσινές φωτιές, που προκάλεσε την αντίδραση σωματείων και φορέων της περιοχής, που με τον αγώνα τους μπλόκαραν την υλοποίησή της.

Στο μεταξύ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις η κυβέρνηση έσπευσε χτες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τον Π. Μαρινάκη να λέει ψευδώς πως η συγκεκριμένη αδειοδότηση δόθηκε πριν τις πυρκαγιές και πως το αρμόδιο υπουργείο θα εκδώσει «αναλυτική ανακοίνωση», η οποία θα προβλέπει «οριζόντια συνολικά για την ευρύτερη περιοχή πλήρη αναστολή για τις επενδυτικές δραστηριότητες». Την ίδια ώρα βέβαια ο πρωθυπουργός, περιοδεύοντας πριν από λίγες μέρες στα καμένα, παρουσίαζε τα… επενδυτικά πρότζεκτ που θα στηθούν εκεί.

Έγκλημα ο σχεδιασμός εγκατάστασης αιολικού σταθμού στα καμένα της Δαδιάς

«Σαν έτοιμοι από καιρό …κεντρικό και τοπικό κράτος προχωρούν στις μπίζνες που σχεδιάζουν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στις καμένες εκτάσεις του Εβρου», σημειώνει σε δήλωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Διονύσης Κλάδης, και προσθέτει: «Η αδειοδότηση για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός της καμένης έκτασης και σε περιοχή NATURA από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί πρόκληση για τον πυρόπληκτο λαό του Εβρου. Πρόκληση κολοσσιαίων διαστάσεων, που πρέπει εδώ και τώρα να βρει οργανωμένη λαϊκή απάντηση!

Πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η διαχείριση των επιπτώσεων των ανυπολόγιστων καταστροφών από τις περυσινές και φετινές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, η υπόθεση της αποκατάστασης του δάσους δεν μπορεί να γίνει με την εμπλοκή ιδιωτών, όπως περήφανα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός!

Ο κύριος περιφερειάρχης είναι σήμερα διπλά υπόλογος, γιατί εκτός από “κλακαδόρος” της κυβέρνησης είναι και υπερασπιστής της πολιτικής που βλέπει “ευκαιρίες μέσα στην καταστροφή”.

Υπόλογες είναι και οι υπόλοιπες παρατάξεις του συστήματος που μιλούν για “σύμπραξη με τους ιδιώτες”, καλλιεργώντας το αφήγημα του δήθεν “κοινωνικού εταιρισμού”, πανηγυρίζοντας για την “εθελοντική” εμπλοκή των επιχειρήσεων.

Ο λαός της περιοχής να τους γυρίσει την πλάτη με τους αγώνες και την ψήφο του στις 8 Οκτώβρη, δυναμώνοντας τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, τη μόνη παράταξη που τους αποκαλύπτει, μπαίνει απέναντί τους, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την εμπρηστική πολιτική τους».

Ριζοσπάστης

Αποκαΐδια

Αρον άρον «μάζεψε» η κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στα καμένα του Εβρου. Η απόφαση υπογράφηκε ενώ το δάσος «καπνίζει» ακόμα και παρά την αρνητική γνωμοδότηση άλλων αρμόδιων φορέων.

Το εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος, που είναι «ανίκανο» να προστατέψει την περιουσία του και τον φυσικό πλούτο, το κράτος που έβλεπε τους Εβρίτες να καίγονται και τους κουνούσε το δάχτυλο για την «ατομική ευθύνη» και την «κλιματική αλλαγή», αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πανέτοιμο και ικανότατο να παρακάμψει κάθε «γραφειοκρατικό» εμπόδιο, ξεπετώντας δυο – δυο τις αποφάσεις που στρώνουν «κόκκινο χαλί» στους επενδυτές.

Το κραυγαλέο αυτό παράδειγμα έρχεται να επιβεβαιώσει το πραγματικό δίλημμα στις εκλογές της άλλης Κυριακής: ‘Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Μόνο το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στο εχθρικό αυτό κράτος, πρωτοστατώντας στην οργάνωση και στην πάλη του λαού, απέναντι στους «εκλεκτούς» όλων των άλλων κομμάτων, που από το πρωί μέχρι το βράδυ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα περί «πράσινης ανάπτυξης» και «ενεργειακού κόμβου» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από τη στήλη “Από… μέρα σε…μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: