Λεηλατούν τα Άγραφα για τα κέρδη των μονοπωλίων – Κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 18 Ιούλη

Παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί ότι στόχος της πολιτικής αυτής είναι η προστασία του περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει μονοπώλια της Ενέργειας και άλλων κλάδων.

Μπροστά στην κινητοποίηση που θα γίνει την Κυριακή 18 Ιούλη στον Τύμπανο Αργιθέας, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα

Δίνοντας συνέχεια στην πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών της περιοχής σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα οργανώνει μαζί με άλλους φορείς κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 11 π.μ.

Για το περιεχόμενο αυτής της δραστηριότητας ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βασίλη Ελευθερίου, πρόεδρο του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα.

Σε σχέση με το πώς προχωράνε τα σχέδια για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ο Β. Ελευθερίου σημειώνει πως «στα Αγραφα, για τα οποία ο λαός της περιοχής όρθωσε τα τελευταία χρόνια ανάστημα, κανένα απολύτως έργο δεν έχει ξεκινήσει. Δεν εφησυχάζουμε όμως, αφού με βάση τα σχέδια που υπάρχουν και τις αιτήσεις που έχουν γίνει, προβλέπεται στο μέλλον να εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες. Εκεί που προχωράνε πιο γρήγορα όμως τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, είναι στην περιοχή της Αργιθέας, όπου θα γίνει και η κινητοποίηση την Κυριακή. Στην Αργιθέα, από τον Μάιο του 2020 η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” έχει ξεκινήσει εργασίες κατασκευής υποσταθμού ρεύματος στο διάσελο του Προφήτη Ηλία, με τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνδεθούν και διάφορα άλλα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα της γύρω περιοχής (Φούρκα – Μασούρι, Καραβούλα, Καράβα). Την άνοιξη του 2021, εν μέσω lockdown, ξεκίνησαν και οι εργασίες κατασκευής αιολικού πάρκου (με 8 ανεμογεννήτριες) λίγο πιο πάνω από το διάσελο του Προφήτη Ηλία, στη θέση Αέρας – Αφεντικό. Η περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο υποσταθμός στον Τύμπανο – που παίζει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών – έχει μετατραπεί σε πραγματικό εργοτάξιο».

Ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι τα λαϊκά στρώματα

Για την προσπάθεια αυτή, εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής, ο Βασίλης Ελευθερίου θέτει εξαρχής την ουσία του ζητήματος: «Στο πλαίσιο της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης”, προωθείται ο πολλαπλασιασμός της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ανά την επικράτεια. Παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί ότι στόχος της πολιτικής αυτής είναι η προστασία του περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει μονοπώλια της Ενέργειας και άλλων κλάδων. Ολες οι κυβερνήσεις διαχρονικά διαμορφώνουν ευνοϊκό νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, με τις ανάλογες βέβαια χρηματοδοτήσεις, από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδείνωση και την επέκταση των “ελαστικών” εργασιακών σχέσεων, τη φθηνότερη εργατική δύναμη, ως απαραίτητα στοιχεία για να διασφαλιστούν τα κέρδη των ομίλων».

Σχολιάζοντας την προπαγάνδα περί «φθηνού ρεύματος» που θα φέρει η πράσινη Ενέργεια, ο Βασίλης Ελευθερίου επισημαίνει πως «η άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με αποκλειστικό κριτήριο το υψηλό ποσοστό κέρδους για τους ομίλους οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση, σε πανάκριβο ρεύμα – “εμπόρευμα” για τον λαό. Είναι άλλωστε γνωστό πως την ώρα που οι ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ. πολλαπλασιάζονται, πολλά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. Στην Ελλάδα το 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του “επαρκώς ζεστό”, το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών Ενέργειας. Τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 150% την τελευταία δεκαετία, πολλά νοικοκυριά απειλούνται με διακοπή του ρεύματος, ενώ μόλις πριν 4 ημέρες ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Η χρόνια υποβάθμιση των δικτύων διανομής του ρεύματος σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ προκαλούν, σε μόνιμη βάση, πολύωρες διακοπές ρεύματος».

Αλλά και για το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζει πως «καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, με πρόταξη των διαφόρων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γίνεται παράλληλα με την “απολιγνιτοποίηση” σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, που καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αλλά και τοπικά, αν το δει κανείς, παρά το γεγονός πως πρόκειται για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει δείξει και η πείρα από άλλες περιοχές, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περιορισμένες, για λίγο χρονικό διάστημα και με μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης, ενώ στους εργαζόμενους κυριαρχεί η εργασία “ήλιο με ήλιο”, έως επτά μέρες τη βδομάδα, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, που ευνοούν τα εργατικά ατυχήματα».

Ο συνομιλητής μας αναδεικνύει ταυτόχρονα το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον τα παραπάνω σχέδια: «Για να κατασκευαστούν τα αιολικά πάρκα, καταστρέφονται τεράστιες δασικές εκτάσεις. Ετσι τα βουνά μας θα σταματήσουν να είναι περιοχές πλούσιου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας. Η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας των εκτάσεων αυτών θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης. Ταυτόχρονα, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων και το μπάζωμα ρεμάτων θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα συγκράτησης υδάτων και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν, ειδικά μετά και τις περσινές καταστροφές που προκάλεσε ο “Ιανός”».

Το Συντονιστικό στην πρώτη γραμμή των αγώνων κόντρα στις παγίδες αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης!

Σε σχέση με τη δράση του Συντονιστικού, ο Βασίλης Ελευθερίου σημειώνει πως «ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, μετά από πρωτοβουλία που πήραν το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Τοπογράφων και συμμετείχαν πάνω από 30 σωματεία και φορείς, έχουμε αναπτύξει μια πολύμορφη δράση. Ξεχωρίζουν τα μαζικά συλλαλητήρια πέρσι και φέτος, την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος πέρσι, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι μαζικές συσκέψεις φορέων, οι κινητοποιήσεις στα βουνά, όπως για παράδειγμα στη Νιάλα με εκατοντάδες κόσμου, που συνδιοργανώθηκε με άλλους φορείς, όπως η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, αλλά και στον Τύμπανο. Σημαντική στιγμή ήταν το συλλαλητήριο – συναυλία που οργανώσαμε την Κυριακή 4 Ιούλη, μαζί με τις επιτροπές Πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά και άλλους μαζικούς φορείς, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, όπου εκατοντάδες Καρδιτσιώτες φώναξαν για άλλη μια φορά “Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά στα Αγραφα”».

Μιλώντας για τις παγίδες αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης, κόντρα στις οποίες αναπτύχθηκε αυτή η πολύμορφη δράση, ο Βασίλης Ελευθερίου επισημαίνει πως «εμείς θέτουμε στο επίκεντρο της πάλης την αιτία των προβλημάτων, το γεγονός πως η Ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Αν ο κόσμος δεν το δει έτσι, αν δεν δει δηλαδή τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων, θα χαθεί ο αγώνας του πριν καν τον δώσει.

Ο αγώνας μας έχει αντοχή και διάρκεια, γιατί πήγαμε κόντρα σε απόψεις που λειτουργούσαν αποπροσανατολιστικά, που απέκρυπταν την αιτία των προβλημάτων, όπως αυτές που στοχοποιούσαν την τεχνολογική εξέλιξη, δαιμονοποιούσαν μια μορφή Ενέργειας (την αιολική), αθωώνοντας τον ένοχο που προκαλεί τα προβλήματα, την πολιτική αξιοποίησης της Ενέργειας ως εμπορεύματος για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε καταφέρει να αποκρούσουμε την επιχειρηματολογία των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης για τα λεγόμενα “αντισταθμιστικά οφέλη”, που είναι το τυρί στη φάκα για να εξαγοράσουν έναν κόσμο που αντιδρά, με την κατασκευή διαφόρων έργων από την ανάδοχο εταιρεία με τη μορφή χορηγίας, π.χ. αθλητικών εγκαταστάσεων, ανακαίνισης σχολείων, τις γνωστές αυταπάτες περί “πιο συμμετοχικών μορφών στις επενδύσεις και τη διαχείριση”, όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες, που στηρίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υλοποιείται και επεκτείνεται από τη ΝΔ και από όλους τους θεσμούς της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και τις φωνές που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον αγώνα στο πλαίσιο των αντιδραστικών νόμων, προωθώντας τις λογικές της διαβούλευσης, των δικαστικών προσφυγών.

Για μας είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί σε πανεθνικό επίπεδο η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, η ισόρροπη ανάπτυξή τους, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε αυτό το πλαίσιο η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας θα γίνεται με ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων, με εξασφάλιση της προστασίας εργαζομένων, κατοίκων και περιβάλλοντος. Αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη πολιτική, που κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο».

Γ. Π.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Συμμετοχή στην κινητοποίηση στον Τύμπανο την Κυριακή ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνεται την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 11 π.μ. στον Τύμπανο Αργιθέας, εκεί όπου ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και στα σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Όπως τονίζει στο κάλεσμά του, «οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων με αφετηρία την περιοχή του Τυμπάνου, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος» και αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα 40 ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση «ενώ από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα».

Στέκεται στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης της Ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους τους,  αλλά και σε αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποτέλεσε «την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της “πράσινης ενέργειας”».

«Οι εργαζόμενοι και τα άλλα στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα, ενώ ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον λαό, ήδη έχουμε νέες αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως «είναι χρέος και καθήκον μας. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων. Να διεκδικήσουμε με τον μαζικό μας αγώνα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας και όχι αιολικά» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Πηγές: Ριζοσπάστης και 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: