Ήττα της Monsanto για τη γλυφοσάτη σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας!

Στο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη της Monsanto θα αναγράφεται πλέον: «πιθανά καρκινογόνο». Το δικαστήριο της Καλιφόρνιας απέρριψε την προσπάθεια της Monsanto να κρατήσει τους πολίτες στο σκοτάδι για πιθανούς κινδύνους από τα προϊόντα της.

Στο Σαν Φρανσίσκο, το 5ο  Περιφερειακό Εφετείο, τάχθηκε υπέρ της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) επιβεβαιώνοντας ότι το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate), δραστική ουσία του Roundup της Monsanto, θα αναγράφεται πλέον ως «πιθανά καρκινογόνο».

Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία, σε πάρκα ακόμη και σε κήπους σπιτιών. Είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο στον κόσμο, κυρίως λόγω της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών (Roundup Ready της Monsanto) που είναι ανθεκτικές σε αυτό.

Καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, ανθεκτικών στη γλυφοσάτη

Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος». Στη συνέχεια η Υπηρεσία Αξιολόγησης Κινδύνου για την Περιβαλλοντική Υγεία της πολιτείας της Καλιφόρνιας (OEHHA), γνωστοποίησε την πρόθεσή της να καταγράψει τη γλυφοσάτη σύμφωνα με την «Πρόταση 65». Σύμφωνα με αυτή: «κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εκθέσει εν γνώσει του ή εκ προθέσεως οποιοδήποτε άτομο σε χημική ουσία που είναι γνωστό στο κράτος ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή αναπαραγωγικές βλάβες, χωρίς προηγουμένως να δώσει σαφή και λογική προειδοποίηση. Η απόρριψη αυτού του χημικού προϊόντος σε πηγή πόσιμου νερού απαγορεύεται».

Η απόφαση του δικαστηρίου, είναι αποτέλεσμα της αγωγής που κατέθεσε ακολούθως η Monsanto. Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων παρενέβη στην υπόθεση, υπερασπίζοντας την πρόταση για την καταγραφή της γλυφοσάτης ως πιθανά καρκινογόνος ουσία και το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει πότε εκτίθεται σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

«Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για όλους τους Καλιφορνέζους – και μια τεράστια απώλεια για τη Monsanto – καθώς υποστηρίζει το δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας από την περιττή και ανεπιθύμητη έκθεση στο επικίνδυνο χημικό προϊόν γλυφοσάτη», δήλωσε δικηγόρος του CFS. «Όλοι οι καταναλωτές της Καλιφόρνια έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι η γλυφοσάτη θεωρείται πιθανά καρκινογόνος και έτσι τώρα εξασφαλίζεται ότι το κοινό αποκτά αυτή τη γνώση», δήλωσε η Διευθύντρια του Κέντρου, συμπληρώνοντας: «Είμαστε ευχαριστημένοι που το δικαστήριο της Καλιφόρνιας απέρριψε την προσπάθεια της Monsanto να κρατήσει τους πολίτες στο σκοτάδι για πιθανούς κινδύνους από τα προϊόντα της».

Αυτά εκτυλίσσονται στην Αμερική. Στην Ευρώπη, παρόλο το κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ενάντια στη συγκεκριμένη ουσία, πρόσφατα δόθηκε πενταετής παράταση της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου. Απόφαση στην οποία εναρμονίστηκε άμεσα κι η Ελλάδα.  Οι ιθύνοντες στην ΕΕ, που τόσο εξονυχιστικά εξετάζουν τα του ανταγωνισμού λόγω της επικείμενης εξαγοράς της Monsanto απ’ την Bayer δεν φαίνεται να εξετάζουν αντίστοιχα και όσα αφορούν την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον.

Πηγή: yubanet.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: