Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο στο Γουδή: Να μη χαθεί ούτε σπιθαμή πρασίνου!

Αν και εσείς, που χαίρεστε σήμερα αυτήν την μοναδική περιοχή του λεκανοπεδίου, που είναι η συνέχεια του ορεινού όγκου του Υμηττού, εντός του αστικού ιστού, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της χρησιμότητάς της, ιδιαίτερα σε καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε, σας καλούμε να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τις προσπάθειές μας να μη χαθεί ούτε σπιθαμή αυτού του ωραίου χώρου υψηλού πρασίνου.

Ανακοίνωση-Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή

Συμπολίτες και συμπολίτισσες, συγκάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής,

απευθυνόμαστε σε σας που βρίσκεστε ή αξίζει να βρεθείτε στον, ίσως μοναδικό σήμερα, μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο της  Αθήνας.

Ένα χώρο 965 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το 1977 στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με τον Ν. 732/1977 με σκοπό να αποτελέσει το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (ΜΠΓ). Μελετήθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), καθώς και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), νομοθετήθηκε ο σχεδιασμός του και εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το 2011, όμως ακόμα και σήμερα κινδυνεύει η υπόστασή του από ενέργειες ή και παραλείψεις (μη εφαρμογή των σχετικών νόμων και αποφάσεων αλλά και νέες ρυθμίσεις) εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης και των Τοπικών αρχών.

Ένα χώρο υψηλού πρασίνου σε μία πόλη, την Αθήνα, που κατατάσσεται στην 4η θέση πριν το τέλος, σε όλο τον πλανήτη, αναφορικά με χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο, ενδέχεται να μη τον δούμε ποτέ έτσι όπως σχεδιάστηκε καθώς, με διαφόρους νομιμοφανείς τρόπους (όπως η φωτογραφική εκπρόθεσμη τροπολογία, τον Αύγουστο του 2019, για την μετεγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας), αλλάζοντας τις χρήσεις γης, αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ΜΠΓ), ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το νέο Π.Δ.είναι δυσμενέστερα  σε σχέση με το ΠΔ του 2011. Επίσης, επισημαίνουμε ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) δεν ολοκλήρωσε την οριστική παράδοση των επί μέρους εκτάσεων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μαζί με κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς και άλλες συλλογικότητες, αγωνίζεται για την ορθή υλοποίηση του πάρκου όπως σχεδιάστηκε και νομοθετήθηκε, αποτρέποντας αυθαίρετες ή και παράνομες σε βάρος του ενέργειες και αυτό θα συνεχίσει να πράττει παρά τις αντιξοότητες.

Αν και εσείς, που χαίρεστε σήμερα με τις οικογένειές σας και τους φίλους σας μέσα σε αυτήν την μοναδική περιοχή του λεκανοπεδίου, που είναι η συνέχεια του ορεινού όγκου του Υμηττού, εντός του αστικού ιστού, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της χρησιμότητάς της, ιδιαίτερα σε καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε όλοι σήμερα, σας καλούμε να δείξετε το ενδιαφέρον σας και να σταθείτε δίπλα μας στις προσπάθειές μας να μη χαθεί ούτε σπιθαμή αυτού του ωραίου χώρου υψηλού πρασίνου.

Προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών-χρήσεων (μεταξύ άλλων το κτίριο ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ του οποίου την οικοδομική άδεια ακύρωσε το ΣΤΕ, τα γραφεία της ΕΠΟ, οι παράνομοι ή/και μη εγκεκριμένοι δρόμοι και η ανεξέλεγκτη στάθμευση, η απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων κ.ά.) που κατακερματίζουν, υποβαθμίζουν και ακυρώνουν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ). Το πρώτο που ζητούμε είναι όπως το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται να μην περιέχει δυσμενείς μεταβολές για το Μητροπολιτικό Πάρκο σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, το δε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), που προτείνεται από την ΣΜΠΕ για το ΜΠΓ, να έχει ως βάση το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).

Επικοινωνήστε μαζί μας στο mail μας και αφήστε τα στοιχεία σας για να λάβετε σχετική ενημέρωση αλλά και να επικοινωνούμε τις ενέργειές μας. Ακόμα περισσότερο θα χαρούμε να σας έχουμε αρωγούς στις προσπάθειές μας με την προσωπική σας συμμετοχή σε ανταλλαγή απόψεων, λήψη αποφάσεων και υλοποίησή τους.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό  να επισκεπτόμαστε τακτικά το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ και μάλιστα σε αριθμούς που αυξάνουν, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, απολαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίδονται και που μπορούμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε για το κοινό καλό. Το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και δεν πρέπει να το παραδώσουμε απομειωμένο.

Τηλ.Επικοιν.:6941639001,6974888323,6948080518

Email:ep.ag.goudi@gmail.com»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: