Χαλκιδική: 53.800 στρέμματα επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο – Τα διεκδικούσαν δικαστικά Ιερά Μονή του Αγ. Όρους και εταιρία του Βαρδινογιάννη

Ο αγώνας των κατοίκων δικαιώθηκε ενάντια στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και την εταιρία ΣΕΚΑ ΑΕ του Βαρδινογιάννη που είχαν βάλει στο μάτι τον μικρό επίγειο παράδεισο κοντά στη Βουρβουρού και διεκδικούσαν την κυριότητά του.

Μια μαγευτική έκταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής, με εννιά μικρά νησάκια (ανάμεσά τους ο Διάπορος, το Πετρονήσι, το Πρασονήσι, τα Καλαμονήσια και άλλες νησίδες στην ευρύτερη περιοχή της Βουρβουρούς) επιστρέφουν στην κυριότητα του δημοσίου, μετά από σκληρό και μακροχρόνιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από τρεις θετικές αποφάσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ, ήρθε μία ακόμα δικαστική δικαίωση για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκη, που απέρριψε τις εφέσεις της εταιρίας ΣΕΚΑ ΑΕ, για την έκταση που διεκδικούσε η επιχείρηση και η Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Το Εφετείο αναγνώρισε ότι μετά την αποχώρηση των Οθωμανών και την προσάρτηση των “Νέων Χωρών”, η έκταση περιήλθε αυτόματα στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ενώ η Ιερά Μονή ουδέποτε απέκτησε κυριότητα με πρωτότυπο ή παράγωγο τρόπο.

Οι αξιώσεις της Ιεράς Μονής ξεκίνησαν από το 1975 και “δικαιώθηκαν” προσωρινά επί χούντας, για να ακολουθήσουν οι χρυσές μπίζνες και η πώληση της έκτασης σε εταιρία συμφερόντων του Βαρδινογιάννη, που είδε το “τουριστικό φιλέτο” και έσπευσε να “επενδύσει”. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε και οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα για τον χώρο (που περιλαμβάνει ακόμα και ιδιοκτησίες κατοίκων της Νικήτης και του Αγίου Νικολάου). Ο αγώνας πέτυχε αρχικά την ακύρωση της απόφασης που πάρθηκε επί χούντας, για να συνεχιστεί στις αίθουσες των Δικαστηρίων, καθώς οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης δεν θέλησαν να δώσουν “πολιτική λύση”.

Η υπόθεση τελεσιδίκησε μετά από αρκετές δεκαετίες, δικαιώνοντας τον αγώνα και τις προσπάθειες των κατοίκων, που υπερασπίστηκαν τον τόπο τους, έναν “μικρό, επίγειο παράδεισο” ενάντια στις ορέξεις των επιχειρηματιών και της Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους -που φροντίζουν να αποδείξουν πως είναι οι πιο στυγνοί επιχειρηματίες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: