Ανεμογεννήτριες στη Γυάρο: Η μελλοντική εικόνα της «πράσινης ανάπτυξης»

Για να μην υπάρξει στο μέλλον η δικαιολογία «δεν ήξερα» από όσους πρόκειται να αποδεχθούν την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών στη Γυάρο, ας ρίξουν μια ματιά στο νησί Αη Γιώργη όπου εγκαταστάθηκαν 23 ανεμογεννήτριες από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το νησί είναι ακατοίκητο και απέχει 12 μίλια από το Σούνιο.

Από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου λάβαμε και δημοσιεύουμε το άρθρο που ακολουθεί:

Στην εικόνα που είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας παρουσιάζονται τα σημεία τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη Γυάρο. Έχει εγκριθεί η εγκατάσταση 77 ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, που θα καταλάβουν στην κυριολεξία ολόκληρο το νησί. Το νησί «μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία» όπως χαρακτηρίζεται επίσημα στο ΦΕΚ 1680/Β/2001.

Χάρτης ΡΑΕ – Γυάρος, θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Το αποτύπωμα της Γυάρου και ο ρόλος της στη σύγχρονη ιστορία είναι βέβαιο ότι είναι γνωστά σε όλους. Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η περιβαλλοντική της αξία.

 Όσοι δεν γνωρίζουν για το περιβάλλον της Γυάρου μπορούν να διαβάσουν στην ιστοσελίδα της WWF: «Φώκιες σε παραλίες να θηλάζουν τα μικρά τους και θαλασσοπούλια να φτιάχνουν φωλιές μέσα σε «λαγούμια» στα δυσπρόσιτά της βράχια. Καταπράσινα λιβάδια ποσειδωνίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί που το φως του ήλιου χάνεται μέσα στο απέραντό γαλάζιο, και ακόμη πιο βαθιά κοραλλιογενείς σχηματισμοί, υποβρύχια τοπία μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς. Αυτή είναι η Γυάρος. Τόπος ιστορίας, μνήμης και απίστευτου φυσικού πλούτου. Άλλοτε ένα νησί εξορίας, σήμερα μια όαση ζωής.»

Φωτογραφία: Γυάρος, Lothar A. Hoppen

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης φαίνεται ότι υιοθετεί την άποψη ότι η Γυάρος είναι ένας τόπος που ερημώνει, ένας τόπος αναξιοποίητος και ότι αυτός ο ιστορικός τόπος μπορεί να συνυπάρξει με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και πως η επένδυση δεν θα αλλοιώσει τον ιστορικό τόπο.

Εμείς αναρωτιόμαστε: πόσο αλήθεια κοστολογείται ένα τέτοιο νησί; Για πόσα χρήματα και για ποιες τσέπες θα ισοπεδωθεί και από παρθένος περιβαλλοντικός παράδεισος με την ιστορία χαραγμένη σε κάθε πέτρα του, θα παραδοθεί στα παιδιά μας ως μια στοίβα μπάζα, σίδερα και τσιμέντα.

Για να μην υπάρξει στο μέλλον η δικαιολογία «δεν ήξερα» από όσους πρόκειται να αποδεχθούν την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών στη Γυάρο, ας ρίξουν μια ματιά στο νησί Αη Γιώργη όπου εγκαταστάθηκαν 23 ανεμογεννήτριες από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το νησί είναι ακατοίκητο και απέχει 12 μίλια από το Σούνιο. Το έργο αυτό αποτελεί καμάρι της εταιρείας.

Στην ιστοσελίδα της η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μας παρουσιάζει με ανάγλυφο τρόπο και ιδιαίτερη υπερηφάνεια με ένα καταπληκτικό βίντεο: «Το αιολικό πάρκο “Άγιος Γεώργιος” ένα έργο όπως λένε- ορόσημο για την Ελλάδα». 

Γνώμη μας είναι ότι δεν πρόκειται για ένα έργο ορόσημο, αλλά για ένα σημείο καμπής ενός δρόμου που δεν έχει  επιστροφή. Το Αιγαίο των ποιητών και των παιδικών μας χρόνων σε λίγο δεν θα υπάρχει αν δεν δράσουμε μαζικά και αποφασιστικά. Όπως δεν θα υπάρχουν και τα παρθένα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σημειώνουμε ότι στον Αη Γιώργη εγκαταστάθηκαν 23 ανεμογεννήτριες ενώ για τη Γυάρο γίνεται λόγος για 77.

Προσεχώς, θα αναφερθούμε στα τεχνικά ζητήματα και στα θεμελιώδη ερωτήματα για τον λόγο και τον τρόπο της μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών που γίνεται καταστρέφοντας το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας μας. Εν συντομία, δεν απέχει πολύ από τη πραγματικότητα αν πούμε ότι μπροστά στα μάτια μας το περιβαλλοντικό κεφάλαιο χάνει τον προσδιορισμό περιβαλλοντικό και μετατρέπεται σε κεφάλαιο -σκέτο. Και το οξύμωρο είναι ότι αυτός ο μετασχηματισμός γίνεται με τη δικαιολογία της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Αναφορές:

http://foto-spuren.de/?page_id=1647

https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/prostaeuomenes_perioxes/gyaros/

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/247542_ta-aiolika-bazoyn-plori-gia-io-amorgo-anafi-kai-gyaro

 

Δείτε ακόμα:

Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: Όχι στις ανεμογεννήτριες στη Γυάρο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: