Νέα Ερώτηση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στο Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Σήμερα αν και έχουν παρέλθει όλοι οι συμβατικοί χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, η κατάσταση του σχολικού κτηρίου παραμένει το λιγότερο απογοητευτική.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να δοθεί μια επίσημη απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την ανάγκη συμβολής των υπηρεσιών τους στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου, μετά από την “απάντηση” παρωδία του Υπουργείου παιδείας, κατατέθηκε από την Κ.Ο του ΚΚΕ  εκ νέου Επίκαιρη Ερώτηση  στο Υπουργείο Εσωτερικών:

“Τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που υπάρχουν στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου απασχολούν έντονα την κοινωνία και τους φορείς της Ικαρίας. Είναι προβλήματα που αναδεικνύονται από την επίμονη προσπάθεια των συλλόγων γονέων.ωΤο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από κατασκευαστικές αστοχίες που δεν αντιμετωπίστηκαν πριν δοθεί σε χρήση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά από επί μέρους παρεμβάσεις της τοπικής διοίκησης Α & Β βαθμού. Ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα που παραμένει, παρά τις τεχνικές επεμβάσεις που έχουν γίνει, είναι η εισροή υδάτων από την ταράτσα του κτηρίου, η οποία διαβρώνει τις οροφές όλου του κάτω ορόφου.

Ο Δήμος Ικαρίας την προηγούμενη δημοτική περίοδο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης, προχώρησε σε κινήσεις διεκδίκησης πρόσθετων χρηματοδοτήσεων, ώστε να αμβλυνθούν έστω τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στα σχολικά συγκροτήματα του νησιού. Αφού η ετήσια χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων ήταν και παραμένει και σήμερα πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν και η ανταπόκριση της τότε διοίκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που δέσμευσε από το ΠΔΕ το ποσό των 200.000€ για την εκπόνηση αναγκαίων εργασιών μέσω του έργου «Συντήρηση και επισκευή κτιρίου Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου». Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/8/2018 και συμβασιοποιήθηκε στις 4/2/2019, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών 18 μήνες, ωστόσο στις 19/10/2021 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση με το ποσό των 54.613€ και παράταση προθεσμίας περαίωσης των εργασιών ως τις 31/8/2022.

Σήμερα αν και έχουν παρέλθει όλοι οι συμβατικοί χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, η κατάσταση του σχολικού κτηρίου παραμένει το λιγότερο απογοητευτική.

Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, των ελάχιστων κονδυλίων για ανέγερση και συντήρηση σχολείων, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πιστά ακολούθησαν όλες οι μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις κάνοντας την Παιδεία ολοένα και πιο ταξική, ένα εμπόρευμα που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί στατικοί έλεγχοι από αρμόδιες επιτροπές των ΚΤΥΠ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για το Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

– Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα στο Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Η αποκατάσταση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των κτηρίων και την αντισεισμική τους προστασία, σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς και όχι με μπαλώματα.”

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: