Και λόγος και ράβδος! – Το ΕΑΠ δίνει υποτροφίες για την αστυνόμευση των ΑΕΙ και για “θέματα εγκληματικότητας σε χώρους εκπαίδευσης”!

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ κάνει την καταστολή επιστήμη και δίνει υποτροφίες 50 χιλιάδων ευρώ, με στόχους όπως “Συστήματα φύλαξης και προστασίας ΑΕΙ” και “Θέματα εγκληματικότητας σε χώρους εκπαίδευσης”!

Η αντικειμενικά προβοκατόρικη επίθεση εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ όπλισε το χέρι του συστήματος για να ξεδιπλώσει την επίθεσή του. Και αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στην θέσπιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, για να πατάξει τις εστίες αντίστασης στη ρίζα τους, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως δείχνουν οι κινήσεις του ΕΑΠ και η… συμβολή του στην καταπολέμηση της βίας.

Όπως καταγγέλλουν οι διδάσκοντες και οι φοιτητές του ΕΑΠ, η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη πως θα χορηγήσει υποτροφίες που θα έχουν τους εξής στόχους:

-Θέματα εγκληματικότητας σε χώρους εκπαίδευσης
-Συστήματα φύλαξης και προστασίας των ΑΕΙ
-Διαχείριση κρίσεων για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας

Θεωρητικά ο ρόλος του ΕΑΠ είναι να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για σπουδές σε ενήλικες εργαζόμενους. Στην πράξη προσαρμόζεται πλήρως στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία και αυτό δεν αφορά μόνο τα δίδακτρα, αλλά και το περιεχόμενο των σπουδών, όπως δείχνει και η κατεύθυνση των υποτροφιών. Αν συνέβαλαν κάπου, δεν ήταν ασφαλώς στην καταπολέμηση της βίας, αλλά στην προετοιμασία του εδάφους για τον αυταρχικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που βρισκόταν στα σκαριά.

Η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ προϋπολόγισε μάλιστα το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ για αυτές τις υποτροφίες, που είναι μόλις ένα μικρό κλάσμα των 30 εκ. ευρώ που δίνονται για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αποδεικνύουν ωστόσο πως “λεφτά υπάρχουν” πάντα για την καταστολή -και για τη θεωρητική της τεκμηρίωση- όχι όμως για τις ανάγκες των φοιτητών.

Στη σχετική ανάρτηση για τη… συμβολή της, η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ αναφέρει τα εξής:

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, με την κορύφωση σε κάποια από αυτά των κρουσμάτων βίας που αποσπούν τα φώτα της δημοσιότητας από την πλούσια επιστημονική τους δράση και την πρωτοπορία των επιστημόνων τους διεθνώς, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος προσφέροντας:

  • -Υποτροφίες για την εκπόνηση ειδικών διδακτορικών διατριβών σε θέματα εγκληματικότητας σε χώρους εκπαίδευσης και αντιμετώπισης τους, συστημάτων φύλαξης και προστασίας των ΑΕΙ, θεωρίας και προστασίας της δημοκρατικής έκφρασης και κοινωνιολογικής εξέλιξης και μελέτης των περιστατικών βίας σε ανώτατα ή άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε συνδυασμό με την ιστορική περίοδο στην οποία αυτά εκδηλώνονταν καθώς και τους παράγοντες που τα επηρέαζαν.
  • -Υποτροφίες στην Ψυχολογία και την Διαχείριση κρίσεων για στελέχη, γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 50.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά τους εκπροσώπους των Αρχών, η διαδικασία της απονομής των υποτροφιών θα καθορισθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα μνημόνια συνεργασίας έχουν υπογραφεί και υλοποιούνται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διδάσκοντες-ουσες και φοιτητές-τριες του ΕΑΠ σημειώνουν την περιορισμένη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη κίνηση-απόφαση της Διοικούσαας Επιτροπής και αναδεικνύουν το ζήτημα, τονίζοντας πως προσβάλλει όλη την ακαδημαϊκή και ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Ως μέλη της κοινότητας διδασκουσών/όντων και φοιτητριών/τών του ΕΑΠ κρίνουμε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί το ζήτημα και μην κανονικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η παρουσία και η κατασταλτική δράση της Αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, πόσω μάλλον μέσω χρηματοδοτήσεων που χειραγωγούν την έρευνα σε κατευθύνσεις καταδικασμένες Πανελλαδικά από το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: