Ούτε ένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού στον Δήμο Καισαριανής!

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς σε όλη την χώρα, και χιλιάδες γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στο Δήμο Καισαριανής κανένα παιδί δεν μένει εκτός παιδικού σταθμού, αφού καλύπτεται το σύνολο των αιτήσεων, επιπλέον με σωστές αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών – βοηθητικού προσωπικού και αναβαθμισμένο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής.

Αποδεικνύοντας ότι είναι ζήτημα επιλογών (με τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου) και προτεραιοτήτων και με τον κατάλληλο σχεδιασμό, η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής στηρίζει έμπρακτα την πρόσβαση των παιδιών του Δήμου στην προσχολική αγωγή.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς σε όλη την χώρα, και χιλιάδες γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στο Δήμο Καισαριανής κανένα παιδί δεν μένει εκτός παιδικού σταθμού, αφού καλύπτεται  το σύνολο των αιτήσεων, επιπλέον με σωστές αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών – βοηθητικού προσωπικού και αναβαθμισμένο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής!

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου:

Και φέτος τον Σεπτέμβρη με μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση, για άλλη μια χρονιά, ο Δήμος Καισαριανής δέχεται στις δομές προσχολικής αγωγής του όλα τα παιδιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί για εμάς δικαίωση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει εδώ και τέσσερα χρόνια ως Δημοτική Αρχή. Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια πάντα πορευτήκαμε με γνώμονα την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος.

Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες εξαρχής ήταν και παραμένει η προσχολική αγωγή των παιδιών της πόλης μας. Θέση μας είναι ότι η προσχολική αγωγή αποτελεί αναγκαιότητα για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή κοινωνικοποίησή του και όχι πολυτέλεια ή προνόμιο.  Ότι η πρόσβαση σε αυτήν δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι δομές σαν “παιδοφυλακτήρια”.

Με αυτόν τον γνώμονα στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν:

  • Προχωρήσαμε σε απαλλαγή από την πληρωμή τροφείων στις οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€.
    • Κατασκευάσαμε νέο τμήμα νηπίων στο παλιό ΠΙΚΠΑ δημιουργώντας επιπλέον 25 θέσεις νηπίων.
  • Καταφέραμε μετά από συντονισμένες ενέργειες να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να τεθεί σε λειτουργία ο Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός, ένα έργο που ουσιαστικά είχε απενταχθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Με τη λειτουργία του άνοιξαν επιπλέον 100 θέσεις νηπίων και βρεφών. Πλέον ο Δήμος μας διαθέτει πέντε Παιδικούς Σταθμούς, καλύπτοντας ολοκληρωμένα τις σημερινές ανάγκες. Χωρίς να εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε κάθε προσπάθεια για εύρεση χώρων για στέγαση νέων δομών με σκοπό να καλύπτουμε και στο μέλλον όλες τις ανάγκες που τυχόν δημιουργηθούν.
  • Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι όταν παραλάβαμε τη Διοίκηση το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού εργαζόταν με 2μηνες συμβάσεις(!), που διαδέχθηκαν την ΚΟΙΝΣΕΠ. Υπήρχαν τεράστιες οφειλές σε μισθοδοσίες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις 32 υπαλλήλων μέσω ΕΣΠΑ με κριτήρια ΑΣΕΠ που συμπληρώνουν το μόνιμο προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασής τους κάθε χρόνο. Δεν παραγνωρίζουμε ότι το εκπαιδευτικό έργο επιτάσσει τη σταθερή και μόνιμη εργασία. Γι’ αυτό και με κάθε ευκαιρία στηρίζουμε την πάλη για μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά με τις 4 εργαζόμενες βρεφονηπιοκόμους μετά από διεκδικήσεις χρόνων.
  • Προχωρήσαμε σε μέτρα ποιοτικής αναβάθμισης των σταθμών, εξασφαλίζοντας την παρουσία ιατρού, όπως επίσης γυμναστή και δασκάλου μουσικοκινητικής αγωγής. Αναβαθμίστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να επισκέπτονται μουσεία και επαγγελματικούς χώρους. Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια βελτίωσης του καθημερινού διαιτολογίου τους.

Με τις διαρκείς αυτές προσπάθειες καταφέρνουμε και υποδεχόμαστε στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας το σύνολο των αιτήσεων με σωστές αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών – βοηθητικού προσωπικού και αναβαθμισμένο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής. Συνολικά, στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καισαριανής φέτος θα φιλοξενηθούν 294 νήπια και 144 βρέφη, όσες δηλαδή και οι αιτήσεις που έγιναν. Είμαστε ο μόνος Δήμος της περιοχής που δέχεται στις δομές του όλα τα παιδιά, ανταποκρινόμενοι και στην αύξηση των αιτήσεων.

Για να γίνουν όλα αυτά κατορθωτά οι Παιδικοί και Βρεφικοί μας Σταθμοί επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Δήμου με 920.000 € ετησίως ή το 14% των ετήσιων εσόδων του, αντισταθμίζοντας τις διαδοχικές μειώσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, που και φέτος δεν ξεπέρασε τις 350.000€. Με την επιλογή αυτή στηρίζεται έμπρακτα η προτεραιότητα στην πρόσβαση των παιδιών του Δήμου μας στην προσχολική αγωγή.

Δεν έχουμε ωστόσο κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή με την απαγόρευση των προσλήψεων, την ελλιπή χρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής, την αντιμετώπισή της ως «parking» παιδιών, βάζει διαρκή εμπόδια στο δικαίωμα της πρόσβασης.

Κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα τα νέα ζευγάρια ξεκινούν την χρονιά αγωνιώντας αν το παιδί τους θα καταφέρει να μπει σε μια δημόσια δομή, αν θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αυτήν την ανάγκη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Για άλλη μια χρονιά δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς σε όλη την χώρα. Χρόνο με τον χρόνο το voucher του προγράμματος δίνεται μετ’ εμποδίων και με το σταγονόμετρο, ενώ οι αλλαγές που καθιερώθηκαν στη χορήγησή του, πριμοδοτούν ανοιχτά τους ιδιώτες του κλάδου. Πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά αποκλείστηκαν φέτος από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ από τις 161.360 αιτήσεις, το πολυπόθητο Voucher πήραν μόλις 93.611.Φέτος στο δήμο Καισαριανής από τις 216 αιτήσεις με πλήρη φάκελο που κατατέθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα, εγκρίθηκαν 108 voucher για τις δομές του Δήμου Καισαριανής, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις για όλες τις αιτήσεις.

Σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορεί κάθε παιδί να πηγαίνει σε σύγχρονους δωρεάν κρατικούς σταθμούς, στελεχωμένους με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σίτιση, υλικοτεχνικές υποδομές.

Αυτή είναι και η θέση μας ως Δημοτική Αρχή.

 Η επιλογή να δώσουμε προτεραιότητα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στην εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης και στη βελτίωση των συνθηκών του εκπαιδευτικού έργου δικαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Με συμμάχους μας το προσωπικό των δομών θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε αυτήν τη ρότα, στηρίζοντας τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για:

  • Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προσωπικό σταθερό και μόνιμο, επαρκές, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο με ευθύνη του κράτους.

Σε αυτήν την πάλη απαραίτητη είναι η δραστηριοποίηση και συμμετοχή κάθε γονιού.

Γιατί η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: