Οι συνταξιούχοι στην καταιγίδα του κορονοϊού – Τα προβλήματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμερίζονται

ΕΣΤΑΜΕΔΕ: “Καλό είναι να θυμηθούμε τη σκηνή του Σπάρτακου, που ο μαύρος μονομάχος, αντι να σκοτώσει τον Κερκ Ντάγκλας, πέταξε την τρίαινα προς τον καίσαρα. Καιρός να το ξαναδείτε.”

Τα προβλήματα των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, κοινά σχεδόν στο σύνολό τους με αυτά που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνταξιούχοι, δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμερίζονται με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες και δεν θα σταματήσουμε τον αγωνα για την επίλυσή τους. Πολλά από αυτά μαλιστα, έχουν άμεση σχεση με τον τροπο αντιμετώπισης της πανδημιας, αφου με αυτην ξεγυμνωνονται ολες οι επι πλεον ανεπάρκειες στο συστημα υγείας, που όξυνε παραπέρα η δεκαχρονη αντιασφαλιστικη λαίλαπα.

Στην καταιγίδα του κορωνοϊού οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουμε  νέα τεράστια προβλήματα. Η πλειοψηφία μας είναι στην μερίδα των πολύ επικίνδυνων, αφού η υγεία μας είναι επιβαρυμένη με διάφορα νοσήματα, από δουλειά ακόμη και 40 και 50 ετών, πριν να βγούμε στη σύνταξη.

Ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό από όλους, με εξαίρεση αυτούς που  υποστήριζαν ότι οι συνταξιούχοι ζουν πολύ, ότι ειναι δραματικά επίκαιρα σήμερα τα αιτήματα  των συνταξιούχων για την  αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Η κρισιμότητα της κατάστασης και οι εξελίξεις σε όλο τον κόσμο αναδεικνύουν την επιτακτική αναγκαιότητα ενιαίου κεντρικού σχεδιασμού από την κοινωνία και το κράτος της, τουλάχιστον για την υγεία, που πρεπει να επιβληθεί σαν κοινωνικό-λαϊκό αγαθό,

-με πολλαπλασιασμό των κλινών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των  ΜΕΘ και με επίταξη των ιδιωτικών μονάδων, μαζί με το προσωπικό τους (ουσιαστική και όχι με εξυπηρέτηση των κερδών των κλινικαρχών)

-με προγραμματισμό και οργάνωση εφοδιασμού με τα απαραίτητα αντιδραστήρια, φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας, για το προσωπικό και τους ασθενείς.

-με κατάργηση κάθε εμπορευματοποίησης και  απόκρουση της κερδοσκοπίας  

-με κατάργηση της πληρωμής για γιατρούς, φάρμακα, συνταγές,

-με οργάνωση διανομής φαρμάκων, με προτεραιότητα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και με νέες δομές διανομής 

Στην σημερινή κατάσταση όλα τα παραπάνω ειναι τόσο αναγκαία, που έχουν αναγκάσει ακόμη και υπερασπιστές της αγοράς  και της ιδιωτικής ασφάλισης, άλλους να σιωπούν εκκωφαντικά και άλλους να ψελλίζουν σε σωστή κατεύθυνση, τις περισσότερες φορές βέβαια με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

 Αλλά υπάρχει και η αλλη σημαντικη πλευρα του προβλήματος. Σήμερα οι συνταξιούχοι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τα άλλα νοσήματα και τον θανατηφόρο κορωνοϊό. Με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, έχει κουτσουρευτεί σε τεράστιο βαθμό το εισόδημά μας που έχει γίνει και αυτό θανατηφόρο, αφού με τις συντάξεις μας δεν μπορούμε να καλύψουμε όχι τις σύγχρονες, αλλά ούτε τις απαραίτητες βασικές ανάγκες μας.

Στην σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη η ενίσχυση μας τουλάχιστον με το δώρο Πάσχα.

Όμως υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων που οικονομικά βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Είναι οι χιλιάδες συνταξιούχοι, που έχουν υποβάλει αίτηση απόδοσης της σύνταξής τους εδώ και αρκετά χρόνια και περιμένουν την απόδοσή της. Ένα μέρος από αυτούς παίρνει μόνο προσωρινή σύνταξη και ένα μέρος τους δεν έχει λάβει ούτε αυτή. Οι δικαιούχοι αυτοί αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες, αφού και αυτοί που παίρνουν προσωρινή, λαμβάνουν ουσιαστικά ένα φιλοδώρημα. Γι’ αυτό  θεωρούμε απαραίτητο,  από τα χρήματα που δικαιούνται και θα τα λάβουν αναδρομικά, ένα μέρος από αυτά να τους αποδοθεί άμεσα για τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Η αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας δεν διευκολύνεται από την αποστράτευσή μας στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Αντίθετα ενεργοί, και μέσα από το σπίτι σήμερα , μπορούμε να προωθήσουμε αγωνιστικά τα αιτήματά μας, περιφρονώντας τα παπαγαλακια του συστηματος της ιδεολογικής και πολιτικής ζούγκλας, που προωθούν τον ατομισμό και την απομόνωση. Στη σειρήνα της αποστράτευσης αντιτάσσουμε τη συλλογική ευθύνη, τη συντροφικότητα και την ατομική εξύψωση στο πλαίσιο του κοινωνικού ανθρώπου.

Η σημερινή κατάσταση είναι μεγάλη ευκαιρία για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να απαιτήσουμε ένα αύριο με αρχές και δικαιώματα, με πρόσημο τον  άνθρωπο, Της αναγκης να συντρίψουμε την πρωτοφανή βαρβαρότητα και την προσπάθεια πειθαναγκασμού του λαού να ξεχάσει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις του. 

Αντί το Ave Caesar morituri te salutant*, εμείς θυμόμαστε το Σπάρτακο.

Με εκτίμηση

Για την ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Ο πρόεδρος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ
Ο γενικός γραμματέας ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ 

* Χαίρε Καίσαρ οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν. Μάλλον ήταν περιττή η μετάφραση της πασίγνωστης φράσης που φωνάζανε στην παρέλασή τους οι μονομάχοι μπροστά από τον Καίσαρα, πριν αρχίσουν να σκοτώνει ο ένας τον άλλο. Καλό είναι να θυμηθούμε τη σκηνή του Σπάρτακου, που ο μαύρος μονομάχος, αντι να σκοτώσει τον Κερκ Ντάγκλας, πέταξε την τρίαινα προς τον καίσαρα. Καιρός να το ξαναδείτε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: