Λιάνα Κανέλλη: Η μεταφορά των παιδιών στα Ειδικά Σχολεία δεν μπορεί να είναι υπόθεση κανενός ιδιώτη και καμιάς σύμβασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Κανένας αριθμός δεν παρηγορεί τους γονείς των παιδιών με αναπηρία την ώρα που υπάρχουν σχολεία που είναι σε κοντέινερ και την ώρα που οι περισσότερες πάγιες ανάγκες καλύπτονται από αναπληρωτές αντί για το μόνιμο προσωπικό που είναι απαραίτητο, ιδίως στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. 

Τα πολύ σοβαρά και ιδιαίτερα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι τα παιδιά και οι γονείς τους, έφερε στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα.

Όπως τόνισε, υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά που μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά τους, η οποία είναι παραδομένη στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα των συμβάσεων με εταιρείες, και μένει έωλη με τη λήξη τους, καθυστερώντας την έναρξη των δρομολογίων. Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις η μετακίνηση γίνεται με εντελώς ακατάλληλα οχήματα για παιδιά με αναπηρίες, όπως τουριστικά λεωφορεία 50 θέσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι εξ ολοκλήρου υποχρέωση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών Ειδικής Αγωγής, καθώς δεν μπορεί να είναι υπόθεση ιδιωτών.

Ακόμα, αναφέρθηκε στα τεράστια κενά σε μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ζητώντας την άμεση κάλυψή τους, αλλά και στα σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα. Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι σε σχολείο 100 θέσεων για ανάπηρα παιδιά στριμώχνονται 350!

Στην απάντησή της η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, επιχείρησε να πετάξει αρκετές φορές «τη μπάλα στην εξέδρα», λέγοντας ότι επειδή εκείνη «δεν ωρύεται» δεν θα γίνει αρεστή σε όσους παρακολουθούν και πώς μπορεί να φανεί κυνική επειδή θα μιλήσει για αριθμούς.

Επί της ουσίας, όμως, το μόνο που έκανε ήταν να επαναλάβει το χιλιοειπωμένο κυβερνητικό αφήγημα για τους πρώτους διορισμούς εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια, που όμως δεν αρκούν αφού τα κενά είναι τεράστια. Ακόμα, ακολούθησε την πεπατημένη τακτική να μην απαντά «για αρμοδιότητες άλλων υπουργείων». Είπε ότι η μεταφορά των μαθητών είναι ευθύνη των Περιφερειών και επιβλέπονται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ μόνη αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι να στελεχώνει τα λεωφορεία με οδηγούς και συνοδούς για την μεταφορά.

Στη συνέχεια, πράγματι κυνικά, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και αν θέλει κάποιος άλλος, με άλλη ιδεολογία και άλλες προτεραιότητες, «ας έρθει να το κάνει»…

Από την πλευρά της, η Λ. Κανέλλη ξεκαθάρισε ότι κανένας αριθμός δεν παρηγορεί τους γονείς αυτών των παιδιών, την ώρα που υπάρχουν σχολεία που είναι σε κοντέινερ και την ώρα που οι περισσότερες πάγιες ανάγκες καλύπτονται από αναπληρωτές αντί για το μόνιμο προσωπικό που είναι απαραίτητο, ιδίως στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: