ΛΑΣΥ Αθήνας: Να λειτουργήσουν χωρίς ΜΚΟ οι δομές αστέγων και τοξικοεξαρτημένων στο Δήμο

Η δομή που προτείνεται να λειτουργήσει για τους αστέγους στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 2 & Αχαρνών 1-3 είναι άμεσα αναγκαία για το δήμο της Αθήνας. Διαφωνούμε με την εμπλοκή δύο ΜΚΟ στη λειτουργία της δομής που προτείνεται. Το ΚΥΑΔΑ που είναι ο αρμόδιος φορέας του Δήμου πρέπει να έχει την ευθύνη και την εποπτεία.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται δια περιφοράς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας ψηφίζουν ΥΠΕΡ της δημιουργίας των δυο δομών του Δήμου για αστέγους και τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή τους επισήμαναν:

“Η δημιουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας για άστεγους χρήστες ουσιών είναι μια αναγκαιότητα και αναδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη των τοξικοεξαρτημένων στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοιου είδους δομές θα πρέπει να λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας που εντοπίζεται το ζήτημα αστέγων χρηστών, να είναι ευθύνη του κράτους και όχι της Τοπικής Διοίκησης. Θα πρέπει οι δομές αυτές να είναι συνδεδεμένες με τα θεραπευτικά προγράμματα και εκτός από άμεση φροντίδα στους άστεγους χρήστες, να έχουν ως βασικό στόχο την κινητοποίηση τους για την ένταξη σε προγράμματα θεραπείας χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη. Επίσης, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης Δημοσίου Νοσοκομείου που και εκεί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
Δε συμφωνούμε να εμπλέκονται ΜΚΟ σε αυτές τις δομές αλλά μόνο αναγνωρισμένοι φορείς θεραπείας για τις ουσιοεξαρτήσεις. Επίσης, δε συμφωνούμε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ουσιών μέσα στους ξενώνες αυτούς γιατί αποδυναμώνεται το κίνητρο για θεραπεία.

Η δομή που προτείνεται να λειτουργήσει για τους αστέγους στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 2 & Αχαρνών 1-3 είναι άμεσα αναγκαία για το δήμο της Αθήνας. Διαφωνούμε με την εμπλοκή δύο ΜΚΟ στη λειτουργία της δομής που προτείνεται. Το ΚΥΑΔΑ που είναι ο αρμόδιος φορέας του Δήμου πρέπει να έχει την ευθύνη και την εποπτεία. Δεν παραιτούμαστε από τη θέση μας, που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να διεκδικούμε, για απεμπλοκή των ΜΚΟ από όλες τις λειτουργίες του Δήμου της Αθήνας και από τη δομή αστέγων.”

Αθήνα, 02/04/2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: