Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου: Η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου άλλη μια απόδειξη ότι τα δημοτικά συμβούλια έχουν διακοσμητικό ρόλο

Ψηφίστηκαν από τη ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου (11 υπέρ και 13 κατά) το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021.

Ψηφίστηκαν από τη ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου (11 υπέρ και 13 κατά) το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021.

  Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψήφισαν επίσης 15 πρόεδροι κοινοτήτων, ενώ οι άλλοι 17 απείχαν από τη σχετική συνεδρίαση. Τον Προϋπολογισμό ψήφισαν 11 πρόεδροι κοινοτήτων, ενώ οι άλλοι 21 απείχαν από τη σχετική συνεδρίαση.

  Τα παραπάνω δείχνουν τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με τις τροποποιήσεις του από την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα δημοτικά συμβούλια έχουν διακοσμητικό ρόλο, αφού, πέρα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε όργανα που δεν αντιστοιχούν στο συσχετισμό δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου (π.χ. οικονομική επιτροπή), ή σε όργανα που λειτουργούν με όρους επιχείρησης (π.χ. αναπτυξιακοί οργανισμοί), έχουν καθιερώσει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που καθιστούν πρακτικά αδύνατο να μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος, μια παράταξη να προτείνει τροποποιήσεις πάνω στον προϋπολογισμό, καθιστώντας έτσι το ρόλο της αντιπολίτευσης παντελώς άχρηστο. Έχει το δικαίωμα να προτείνει μόνο ένα άλλο  προϋπολογισμό, που θα έχει μάλιστα την έγκριση των κρατικών μηχανισμών. 

  Τέτοια είναι η «αυτονομία των δήμων», που λένε. Γι’ αυτό κι εμείς δε μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά για Τοπική Διοίκηση που στην ουσία είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης.

  Στη βάση των παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι «δεν έχουμε προτάσεις», ή ότι «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για να δεχθεί την απλή αναλογική»!

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα

  Το καταψηφίσαμε γιατί δεν περιλαμβάνονται τα τεχνικά προγράμματα όλων των κοινοτήτων και από αυτά που εμφανίζονται σε έργα, ελάχιστα καλύπτουν τις προτάσεις και τις ανάγκες των κοινοτήτων.

  Αυτό απεικονίζει τις ελάχιστες κρατικές δαπάνες που δίνονται για τους Δήμους, αλλά και τις προτεραιότητες που κάθε άλλο παρά κατευθύνονται στις ανάγκες των συνδημοτών μας, αλλά και ότι στην ουσία δεν υπάρχει αυτονομία των κοινοτήτων.

  Επιπλέον, στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει η μελέτη για δημιουργία 3ου παιδικού σταθμού, παρόλο που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και η επισκευή της αίθουσας ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας προκειμένου αυτή να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα ψυχοκινητικής για τους μαθητές του σχολείου, αίτημα που επανειλημμένως έχει τεθεί στη διάρκεια του 2020. Είναι απαράδεκτο μια σειρά τεχνολογικός εξοπλισμός του Υπουργείου Παιδείας που υπάρχει στην αίθουσα να μένει χρόνια τώρα αναξιοποίητος με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

  Ακόμη, η δημοτική αρχή δε διεκδίκησε κονδύλι από τα 172 εκ ευρώ που δόθηκαν στους Δήμους για προγράμματα που αφορούσαν τους σχολικούς τροχονόμους και τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

  Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο να μην επιτρέπεται να ψηφίζουν για το τεχνικό πρόγραμμα οι πρόεδροι κοινοτήτων που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, έργα που αφορούν τις κοινότητές τους. Δεν φτάνει που τους αποκλείουν από το τεχνικό πρόγραμμα χωρίς δική τους ευθύνη, τους στερούν και το λόγο και την ψήφο.

 

Για τον Προϋπολογισμό του Δήμου

  Τον καταψηφίσαμε, γιατί, όπως φαίνεται και από το τεχνικό πρόγραμμα, δεν καλύπτει την πλειοψηφία των αιτημάτων και των αναγκών των συνδημοτών μας.

  Οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, αν εξαιρέσουμε κάποια επιπλέον κονδύλια που δόθηκαν έκτακτα για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω της πανδημίας. Τα λεγόμενα ίδια έσοδα που είναι οι κάθε λογής φόροι και ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν την τσέπη των συνδημοτών μας πέρα από τους άμεσους και έμμεσους κρατικούς φόρους, δεν μειώνονται, παρά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους . Αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν, από τη λεγόμενη  διασταύρωση  των τετραγωνικών που γίνεται από τους Δήμους.       Μια ρύθμιση ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία της  ΚΕΔΕ και που  δεν ήρθε   για να διασταυρώσει  το αληθές των δηλωμένων  τετραγωνικών της λαϊκής κατοικίας   όπως παραπλανητικά αναφέρεται, αλλά ήρθε  να εντάξει  στον Προκρούστη του  ταμείου  των δήμων το σύνολο των στεγασμένων  χώρων  του νοικοκυριού – όπως είναι οι αποθηκευτικοί χώροι , τα γκαράζ κ. λ. π. που μέχρι τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέλη και φόρους και τώρα στο σύνολο τους θα καλούνται να  περάσουν από το ταμείο και  του Δήμου. Οι δηλώσεις του Δημάρχου ότι τα επιπλέον τετραγωνικά αναφέρονται στους ηλεκτροδοτούμενους χώρους, δεν αναιρεί την παραπάνω πραγματικότητα, αφού και οι βοηθητικοί-αποθηκευτικοί χώροι είναι ως επί το πλείστο ηλεκτροδοτούμενοι.

  Στην βάση των παραπάνω  ανοίγει -με μαθηματική ακρίβεια- και ο δρόμος για την αύξηση  του άδικου φόρου του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ετοιμάζονται να μεταφέρουν στους Δήμους.

  Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο βασίζεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Πρέπει να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας. Να  αναπτύσσονται οι αναγκαίες κάθε φορά  υποδομές για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και  δωρεάν κρατικό  σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. 

  Με βάση τα παραπάνω, ενώνουμε τη φωνή μας με τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους του νησιού και απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών.

  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, όπως αυτές που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια,  γιατί  σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και  μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα  του ενιαίου χαρακτήρα τους.
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης. 
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση  και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση , μόλυνση  νερού και  αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μύρινα 29-12-2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος
Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: