Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: Να καταβληθεί προσπάθεια να λειτουργήσει το βρεφικό τμήμα στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στις Ράχες

Υπάρχει ευθύνη στην διοίκηση του Δήμου, στο προεδρείο και στην πλειοψηφία του Δ.Σ, που μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκαν με το πρόβλημα και δεν καταθέτουν καμία πρόταση και κανένα σχέδιο που να προσπαθεί τουλάχιστον να δώσει λύση.

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας σχετικά με το αίτημα έναρξης λειτουργίας του βρεφικού τμήματος στον βρεφονηπιακό σταθμό στις Ράχες

Κύριε πρόεδρε – Κυρίες και Κύριοι σύμβουλοι

  Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε ότι η σημερινή συζήτηση του θέματος γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση αφού το αίτημα υποβλήθηκε στην διοίκηση τον Φεβρουάριο  από την πρώτη ομάδα γονέων, επανήλθαν με κοινοποίηση στις δημοτικές παρατάξεις τον Απρίλιο, καταέθηκαν κείμενα  στήριξης του αιτήματος από την ένωση των συλλόγων γονέων της Ικαρίας και την ένωση δημοκρατικών γυναικών. Προτάθηκε από την ΛΑΣ (Αριθμός  Πρωτοκόλλου : 2143/ 11-5-2022) να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως στην 5η και στην 6η συνεδρίαση του 2022  χωρίς να εγκριθεί από την πλειοψηφία, και φτάσαμε τον Αύγουστο μετά από νέο αίτημα που υπογραφούν 50 τουλάχιστον γονείς για να αναγκαστεί η διοίκηση να συζητήσει το θέμα χωρίς ωστόσο να κοινοποιηθεί η εισήγηση της για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης του υπαρκτού προβλήματος που αναφέρουν στο αίτημα τους οι γονείς και οι φορείς που υποστηρίζουν την διεκδίκηση τους. Αντιλαμβάνεστε ότι για αυτή την στάση της διοίκησης του δήμου υπάρχει ευθύνη στην διοίκηση , στο προεδρείο και στην πλειοψηφία του Δ.Σ, που μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκαν με το πρόβλημα και σήμερα δεν καταθέτουν καμία πρόταση και κανένα σχέδιο που να προσπαθεί τουλάχιστον να δώσει λύση.

  Σε ότι μας αφορά τονίζουμε ότι όσο ο δήμος της Ικαρίας,  η πλειονότητα των δήμων της χώρας, άλλα και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας δεν αντιπαρατίθενται με την πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια  όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ),

 Ψηφίζοντας και υλοποιώντας νόμους που αφορούν στον περιορισμό των προσλήψεων, στην κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, σε κατάργηση αρμοδιοτήτων και κλάδων εργαζομένων, καθώς και στην προώθηση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, και της επιχειρηματικής δράσης στους ΟΤΑ.  Τότε η λειτουργία των αναγκαίων δομών προσχολικής αγωγής θα αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές δυσκολίες που θα οφείλονται τόσο σε θεσμικά όσο και σε οικονομικά προβλήματα (Έλλειψη προσωπικού –- απαγόρευση ουσιαστικά πρόσληψης μόνιμου προσωπικού-υποχρηματοδότηση, κλπ). 

  Για αυτό πρέπει οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς, όλος ο λαός να γίνει μπροστάρης στον αγώνα αυτό, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε:

  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

   Σε  ότι αφορά το αίτημα έναρξης λειτουργίας του βρεφικού τμήματος στον βρεφονηπιακό σταθμό στις Ράχες,  είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή ο δήμος δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσει τμήμα που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των αιτούντων. Ωστόσο πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να λειτουργήσει το βρεφικό τμήμα με βάση την δυναμικότητα που προβλέπει η ιδρυτική πράξη του βρεφονηπιακού σταθμού Ραχών ( 6 βρέφη).  Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τα εξής στο δημοτικό συμβούλιο και στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας :

  •  Αρχικά παράσταση στο Υπ.ΕΣ αντιπροσωπείας του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, που θα αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον δήμο Ικαρίας, η πολιτική που υπαγορεύει το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, σε ότι αφορά τη προσχολική αγωγή. Διεκδικώντας παράλληλα την θεσμική παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου  προσωπικού και η  επιχορήγηση του δήμου Ικαρίας ώστε να μπορέσει να παρέχει αυτή την υπηρεσία στους δημότες. 
  •  Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας  το «ελαστικοποιημένο» θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ για να διασφαλιστεί η «Κυβερνησιμότητα των δήμων». Που επιτρέπει να προληφθούν σε όλες τις υπηρεσίες (ανταποδοτικές και μη) συμβασιούχοι αφού οι 2μηνες συμβάσεις αντιμετώπισης κατεπειγουσών αναγκών έγιναν 4μηνες με δικαίωμα ανανέωσης στα ίδια πρόσωπα. Ώστε να διασφαλιστεί η πρώτη φάση λειτουργίας στη  σχολική περίοδο 2022-23.
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας, η πρόταση που θα υποβάλει στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ “Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής”. Πρόγραμμα που αφορά την λειτουργία των παιδικών σταθμών, και μέσω αυτού λειτουργούν  ουσιαστικά τόσο ο 1ος Παιδικός σταθμός στον Άγιο Κήρυκο όσο και ο 2ος στην Δ.Ε Ραχών. Ώστε να διασφαλιστεί η δεύτερη φάση λειτουργίας στη  σχολική περίοδο 2022-23. 
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας η πρόταση που θα υποβάλει στο νέο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας  που  υλοποιείται μέσω  ΟΑΕΔ. Ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού στην τρίτη φάση λειτουργίας στη  σχολική περίοδο 2023-24. 

  Συμπληρωματικά μπορεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνουν στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας τα προγράμματα  του ΟΑΕΔ για  απασχόληση ανέργων  άνω των 55 ετών, για βοηθητικές θέσεις εργασίας (καθαριότητα , μάγειρας κλπ). 

   Τέλος ως προς την δρομολόγηση των  διαδικασιών που ανοίγουν τον δρόμο για την  ολοκληρωμένη  λειτουργία βρεφικού τμήματος προτείνουμε: 

  • Την  τροποποίηση της δυναμικότητας του βρεφονηπιακού  σταθμού  στις Ράχες εξαντλώντας τα περιθώρια που δίνει η υφιστάμενη κτιριακή υποδομή.
  • Την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης της τροποποίησης του ΟΕΥ του Δήμου Ικαρίας με βάση την 195/2018 απόφαση του Δ.Σ. στην οποία υπάρχει πρόβλεψη νέων οργανικών θέσεων για τη στελέχωση των δύο παιδικών σταθμών (2 Τ.Ε Βρεφονηπιοκομίας, 2 Δ.Ε Βοηθών Βρεφοκόμων,  2 Δ.Ε Μαγείρων και   2 Υ.Ε Προσωπικού Καθαριότητας). Διαδικασίες που τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων από την σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας, δεν έχουν κινηθεί καθόλου. Υπονομεύοντας τον στόχο λειτουργίας με μόνιμο προσωπικό, τόσο των δόμων προσχολικής αγωγής όσο και της μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Για  την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος Λαρδάς

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: