Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου | Για τα ανταποδοτικά τέλη

“Μονόδρομος λοιπόν είναι όλα τα βάρη στις πλάτες των δημοτών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην περάσετε αυτές τις πολιτικές και να πληρώσετε πολιτικά το τίμημα, γιατί μυαλό δεν βάζετε. “

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την  χρηματοδότηση των Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής  άμεσης και έμμεσης φορολόγησης. Όμως δεν επανέρχονται στους ίδιους ,δηλαδή στο λαό μέσω υπηρεσιών και αν και το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, ο πακτωλός αυτός των χρημάτων προωθείται μέσω “αναπτυξιακών” νόμων, επιχορηγήσεων κ.λ.π. στους μεγάλους επιχειρηματίες, 

  Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα η κατάργησή τους ,που όμως απαιτεί τον αγώνα του λαού, την αλλαγή των πολιτικών  συσχετισμών, έχει ως προϋπόθεση  τη χειραφέτηση του λαού από τις δουλείες, τη σκλαβιά των αστικών κομμάτων της ΝΔ, του Πασοκ του ΣΥΡΙΖΑ κλπ. και του συστήματος εκμετάλλευσης που υπηρετούν όλοι αυτοί.

Εμείς προεκλογικά δεσμευτήκαμε και επιμένουμε ότι πρέπει τα ανταποδοτικά τέλη να μειωθούν,  ο δήμος να μπει μπροστά για να πάρουν μια ανάσα οι δημότες μας. 

Αυτή μας η θέση στηρίζεται  στην ενεργειακή φτώχεια που μας έχουν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ, στην ακρίβεια που καλπάζει, στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας της πρόνοιας, που έχει ως αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες να φορτώνονται όλα τα βάρη, στο γεγονός ότι η αλλαγή των δηλωθέντων τετραγωνικών στις κατοικίες μας επέτρεψε να εκτιναχθούν τα έσοδα  από τα τέλη. Στο γεγονός ότι σε αυτή την αίθουσα υπήρξε πρόταση που κατετέθη από τις τρεις τότε μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που προέβλεπαν μειώσεις , γύρω στο 1,5/τμ ,με τη δική μας πρόταση να είναι ακόμα μεγαλύτερες οι μειώσεις και είναι πασιφανές ότι στο ΔΣ δεν είχαμε  κάτι παρόμοιο, γιατί φυσικά όλες οι παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, τμήμα ΝΔ)  πλην ΛΑΣ , στήριξαν τη νέα δημοτική αρχή. Συναίνεσαν λοιπόν, στην απερχόμενη δημοτική αρχή ή στη νέα που άμεσα ή έμμεσα την ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή.

Εμείς επειδή θυμόμαστε τι λέγαμε, επειδή έχουμε παραδείγματα και θα έχουμε και άλλα από το 2024 από 5 ακόμα δήμους σας λέμε ότι από το 2014 που έχει  την Διοίκηση του Δήμου στην Πάτρα η Λαϊκή Συσπείρωση, προχώρησε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών σχεδόν κατά 50% μέχρι το 2023.

Το ότι είμαστε Χίος αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα απόσχουμε από αυτά που είπαμε ότι θα παλέψουμε στους δημότες μας. Ανακόλουθοι εμείς δεν είμαστε. Προτείνουμε λοιπόν:

  • Οικιακό συντελεστή στο 1,35/τ.μ. σε όλο το δήμο Χίου και    0,8€/τ.μ. σε όλες τις δημοτικές/τοπικές κοινότητες Αμανής και Καρδαμύλων. 
  • Ένταξη στους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, πυλωτές κ.τ.λ.) σε χαμηλό συντελεστή 0,90€/τ.μ. αντί του αυξημένου συντελεστή που πληρώνουμε και είναι ίδιος με τον οικιακό, όπως γίνεται και στη Χίο από όλες τις δημοτικές αρχές και τη σημερινή που συνδιαμορφώσατε παρέα απερχόμενοι και νέοι.
  • Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη αυτά στις κατοικίες που βρίσκονται α) πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και β)  τα χωριά πέριξ του ΧΥΤΑ στα Μαστιχόχωρα. 
  • Επαγγελματικός συντελεστής: (οικονομικής δραστηριότητας) Διαμόρφωση στο 2,2€/ τ.μ. για Χίο και 1, 8 για Βροντάδο , Καρδάμυλα Λαγκάδα Αυγώνυμα, Ανάβατο, Καριές Πυργί, Λιθί. 1,55 για Αμανή, Καμποχωρα, μαστιχόχωρα Ιωνια και Συκιάδα, Σιδηρούντα Αμάδες, Βίκι, Καμπιά Σπαρτούντα και Πυτιός.    Ξεχωριστός μειωμένος συντελεστής για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια, πατάρια κ.τ.λ.) στο 0,90€/τ.μ.
  • Ξεχωριστός συντελεστής 0,90€/τ.μ. για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα για να μην πληρώνουν όσο ο επαγγελματικός συντελεστής.
  • Να προβλεφθεί ξεχωριστός αυξημένος επαγγελματικός συντελεστής για  επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας  στα 6,00€/τ.μ. Οι επιχειρήσεις αυτές  είναι: Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες Σταθερής κ Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές  εταιρείες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, λατομικές επιχειρ κοινόχρηστοι χώροι, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. 

Προτείνουμε ακόμα 12 κατηγορίες με ελαφρύνσεις και απαλλαγές.:

Άποροι  Πλήρης απαλλαγή
Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 30.000€. Πλήρης απαλλαγή
Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα από  30.001 έως 40.000 €. Απαλλαγή κατά 50%
Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό  εισόδημα έως 25.000€ Πλήρης απαλλαγή
Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό  εισόδημα από  25.001 έως 30.000 € Απαλλαγή κατά 50%
Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο εισόδημα έως 30.000€ Πλήρης απαλλαγή
Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο εισόδημα από  30.001 έως 40.000 € Απαλλαγή κατά 50%
Χήρος –Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ Πλήρης απαλλαγή
Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου-ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ Πλήρης απαλλαγή
Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από ένα έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€ Απαλλαγή κατά 50%
Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος) οι  οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€ Πλήρης απαλλαγή
Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης Πλήρης απαλλαγή

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να διεκδικούμε σε όλα τα επίπεδα και μέσω του ΔΣ:

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής. 

Άμεση χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου από τον Κρατικό προϋπολογισμό. 

Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. 

Την απόδοση κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση. 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Κατάργηση των αναστολών προσλήψεων και διορισμών με τις κατ’ έτος πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της εκάστοτε Κυβέρνησης. 

Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα. 

Χρηματοδότηση για τις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες για να μην πληρώσει ο λαός επαυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Κλείνοντας θυμίζουμε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που σας εκφράζουν πολιτικά και τις στηρίζετε, η  οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι Δήμοι χειροτέρευσε, με το πέρασμα σ’ αυτούς τουλάχιστον 200 αρμοδιοτήτων τα τελευταία χρόνια, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. 

Μονόδρομος λοιπόν είναι όλα τα βάρη στις πλάτες των δημοτών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην περάσετε αυτές τις πολιτικές και να πληρώσετε πολιτικά το τίμημα, γιατί μυαλό δεν βάζετε. 

Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: