Κινδυνεύει να καταρρεύσει το πέτρινο γεφύρι στο Βραδέτο (ΦΩΤΟ) – Απαιτείται άμεση παρέμβαση προκειμένου να παραμείνει όρθιο

Έξι χρόνια μετά την κατάρρευση του πανέμορφου ιστορικού πετρογέφυρου της Πλάκας στα Τζουμέρκα, ένα ακόμα στολίδι της λαϊκής αρχιτεκτονικής, αυτό της Σκάλας του Βραδέτου που έχει χαρακτηριστεί και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, απειλείται με καταστροφή.

Έξι χρόνια μετά την κατάρρευση του πανέμορφου ιστορικού πετρογέφυρου της Πλάκας στα Τζουμέρκα, του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων, ένα ακόμα στολίδι της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το πέτρινο γεφύρι της Σκάλας του Βραδέτου, χαρακτηρισμένο και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, απειλείται με καταστροφή.

Το γεφύρι της Πλάκας λύγισε και κομματιάστηκε κάτω από τα ορμητικά νερά του φουσκωμένου Άραχθου ποταμού, μη μπορώντας ν’ αντέξει άλλο την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας και των φορέων της, που κώφευαν στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις ειδικών, κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής.

Το πολύ μικρότερο και λιγότερο γνωστό πετρογέφυρο της Σκάλας του Βραδέτου, «Πέρα Γεφύρι» ή «Βραδετινό» όπως αποκαλείται από τους κατοίκους του χωριού, εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς έχει ήδη καταρρεύσει τμήμα της λιθοδομής που εφάπτεται με τη μια πλευρά του τόξου, και που λειτουργούσε ως τοιχείο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καθίζηση του εδάφους και να απειλείται άμεσα η στατικότητα του γεφυριού.

Η μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί και ο άμεσος κίνδυνος για κατάρρευση σε κάποια από τις επόμενες νεροποντές  που είναι συνηθισμένες στην περιοχή, διακρίνονται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που ανέβασε ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας στον τοίχο του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος απευθύνει κραυγή αγωνίας και έκκληση προς κάθε αρμόδιο για να προληφθεί το κακό.

Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην ηπειρώτικη ιστοσελίδα epiruspost.gr αναφέρει:

«Άλλο ένα γεφύρι, απειλείται με κατάρρευση.

Αυτό της Σκάλας του Βραδέτου ή αλλιώς το «Πέρα Γεφύρι ή το Βραδετινό».

Το μονότοξο εκεί στην απαρχή της , όπου η απόσπαση των πρανών του μονοπατιού μόλις ένα μέτρο από το τόξο, απειλεί σε επόμενες δύσκολες καιρικές συνθήκες – ήτοι βροχές και μόνο – να συμπαρασύρει και το υπόλοιπο προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε προ λίγων ημερών μα κανείς δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου , ούτε καν και ο πεζοπόρος που διέσχισε την περασμένη Κυριακή 28/3 όπου ανάρτησε εικόνες στον προσωπικό του facebook λογαριασμό.

Μια εξ αυτών κέντρισε την προσοχή μου και έσπευσα να διαπιστώσω ιδίοις όμμασιν το μέγεθος της ζημιάς και με την σειρά μου να βροντοφωνάξω

ΒΟΗΘΕΙΑ.   Καλώ κάθε υπεύθυνο να προστρέξει (… δεν με βγάζω από έξω) για να δημιουργηθεί γρήγορα κάποια αντιστήριξη πριν θρηνήσουμε ένα ακόμη πεσμένο γεφύρι! Ήδη χρήζει προσοχής η διέλευση μιας και περιορίστηκε περίπου στο μισό το πλάτος του μονοπατιού!

Γρηγορείτε!!!

Χρηστογούλας Στέφανος

Βραδέτο Ζαγοριου!»

Το «Πέρα Γεφύρι» ή το «Βραδετινό» είναι το ένα από τα δυο πετρογέφυρα που συναντά κανείς στη διαδρομή που ενώνει τα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο Ιωαννίνων. Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό των Ζαγοροχωρίων (υψόμετρο 1340 μ.) και πολύ γνωστό για την περίφημη «Σκάλα του Βραδέτου», μια πετρόχτιστη διαδρομή από ντόπια πέτρα που έχτισαν φημισμένοι μάστορες και συνέδεε τα δυο χωριά (μέχρι να κατασκευαστεί αμαξητός δρόμος) και ταυτόχρονα αποτελούσε την είσοδο και έξοδο από το Βραδέτο. Από το 1998, η σκάλα μαζί με τα δύο πέτρινα γεφύρια έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: