Καμία λιγότερη! Καμία μόνη! – Πότε θα τιμωρηθεί ο θεσμικός σεξισμός-ρατσισμός της αστυνομίας;

Βρέθηκαν γυμνές και δεμένες χειροπόδαρα! Βρέθηκαν δολοφονημένες σε βαλίτσες!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου για την ασυλία των αστυνομικών δυνάμεων στις υποθέσεις εξαφάνισης γυναικών!

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ διοργανώνει την Τετάρτη συμβολική παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στη Λευκωσία. Όπως σημειώνει η κίνηση, στόχος της παρέμβασης είναι η άσκηση πίεσης έπειτα από την ανακοίνωση για μη ποινική δίωξη αστυνομικών και αξιωματικών της Αστυνομίας Κύπρου για την αμέλεια άσκησης καθήκοντος στις υποθέσεις εξαφάνισης των εν λόγω γυναικών. Θυμίζουμε ότι η αντιμετώπισή τους στις οικογένειες και στους οικείους των εξαφανισμένων στηριζόταν σε τοποθετήσεις τύπου «έτσι κάνουν αυτές, φεύγουν από τα κατεχόμενα». Δυστυχώς, βρέθηκαν σε βαλίτσες δολοφονημένες.

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση σημειώνει τα εξής:

Οι εξελίξεις στην υπόθεση διώξεων των αστυνομικών που εμπλέκονται στις εξαφανίσεις και δολοφονίες των Mary Rose, Sierra, Arian, Maricar, Κάτχα Ανού, Livia, Elena Natalia, δεν μπορούν παρά να μας προκαλούν θυμό και αγανάκτηση.

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας το Μάιο του 2020 έδωσε οδηγίες για καταχώρηση ποινικών υποθέσεων εναντίον 15 προσώπων, αστυνομικών και αξιωματικών της Αστυνομίας για το αδίκημα της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα). Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας και του νυν Γενικού Εισαγγελέα, δεν τεκμηριώνεται «εσκεμμένη και επί σκοπού παραμέληση εκτέλεσης καθήκοντος». Ως εκ τούτου αποφασίστηκε πως τα 15 μέλη της Αστυνομίας που φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση δεν πρόκειται να διωχθούν ποινικά.

Κι αναρωτιόμαστε πως μπορεί μία τέτοια απόφαση να είναι δίκαιη, ποια μηνύματα στέλνονται στην κοινωνία; Ποια μηνύματα στέλνονται στα θύματα έμφυλης βίας που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να είναι θύματα γυναικοκτονίας; Ποια μηνύματα στέλνονται στους εν δυνάμει θύτες; Πώς τιμωρείται ο θεσμικός ρατσισμός και ο σεξισμός που υπάρχουν στις τάξεις της αστυνομίας; Πώς τα θύματα θεσμικού ρατσισμού, ή ακόμη, και σεξιστικής αμέλειας, προστατεύονται από τον νόμο;

Εναντιωνόμαστε στο ρατσισμό και το μισογυνισμό που υπάρχει στις τάξεις της αστυνομίας αλλά και ευρύτερα στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτούμε τιμωρία όσων με τις πράξεις τους άφησαν ένα δολοφόνο ανενόχλητο με αποτέλεσμα τη δολοφονία 5 γυναικών και 2 παιδιών. Η εγκληματική αμέλεια άσκησης καθήκοντος δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συνενοχή.

Απαιτούμε την εξάλειψη των ρατσιστικών και σεξιστικών αντιλήψεων από την Αστυνομία και τις κρατικές υπηρεσίες. Απαιτούμε την ουσιαστική στήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας. Απαιτούμε οι νόμοι να αποδίδουν δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας τον θεσμικό ρατσισμό και σεξισμό.

Για αυτό καλούμε όλες και όλους, οργανώσεις, συλλογικότητες και όποιες και όποιους συμπορεύονται σε αντισεξιστικό, αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό πλαίσιο, να συμμετέχουν στη συμβολική παρέμβαση της ΠΟΓΟ, την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 18:30 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στην παρέμβαση θα τοποθετηθούν κόκκινα φορέματα, κόκκινα ρούχα και κόκκινα γαρύφαλλα έξω από το προεδρικό. Η ιδέα για την παρέμβαση, στηρίζεται στο έργο «REDress Project» της Jaime Black, που αφορά στις γυναίκες ιθαγενείς που εξαφανίζονται, αγνοούνται ή έχουν δολοφονηθεί. Στη βάση αυτή θα τοποθετήσουμε κόκκινα φορέματα και κόκκινα ρούχα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο τα οποία συμβολίζουν τις δολοφονίες των γυναικών και κόκκινα γαρύφαλλα τα οποία συμβολίζουν τον αγώνα μας για δικαίωση των θυμάτων, για απάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας. Όσες και όσοι θα συμμετέχουν μπορούν να φέρουν ρούχα και γαρύφαλα.

Δηλώνουμε παρούσες την Τετάρτη, 30/06 στις 18:30, στο Προεδρικό.
Δηλώνουμε παρούσες για να ακουστούν οι ιστορίες των θυμάτων.
Δηλώνουμε παρούσες, με ένα κόκκινο φόρεμα, με ένα λουλούδι.

Δηλώνουμε παρούσες.
Καμία λιγότερη!
Καμία μόνη!

Παραθέτουμε και το επίσημο Δελτίο Τύπου

Καμία λιγότερη, καμία μόνη!
Συμβολική παρέμβαση στο Προεδρικό
Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 18:30

Βρέθηκαν γυμνές και δεμένες χειροπόδαρα.

Οι καταγγελίες εξαφάνισης των αλλοδαπών δολοφονημένων γυναικών και κοριτσιών είχαν γίνει ήδη από το 2016 και 2017. Ο καλά ριζωμένος θεσμικός ρατσισμός και σεξισμός στις τάξεις της αστυνομίας στάθηκε εμπόδιο να αναλάβουν το καθήκον που τους αναλογούσε. Μέχρι και πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, δήλωσαν στον Τύπο πως αν στην περίπτωση της πρώτης καταγγελίας, αυτής που αφορούσε γυναίκας από τη Ρουμανία και την 8χρονη κόρη της, γινόταν σωστή διερεύνηση, ενδεχομένως κάποια άλλα θύματα να γλύτωναν.

Αντί ενδελεχούς διερεύνησης, όσοι κατάγγειλαν τις εξαφανίσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με σχόλια όπως «Δεν προκύπτει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια» ή «η υπόθεση ταξινομήθηκε ως Μ.Α.Φ.Υ. – Μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση» με την ανοχή της Νομικής Υπηρεσίας. Με αποκορύφωμα το ξέπλυμα του θεσμικού ρατσισμού και σεξισμού σε μια πρόταση «Έτσι κάμνουν τούτες, φέφκουν τζαι παν στα κατεχόμενα».

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας και του νυν Γενικού Εισαγγελέα, δεν τεκμηριώνεται «εσκεμμένη και επί σκοπού παραμέληση εκτέλεσης καθήκοντος». Ως εκ τούτου, δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε 15 μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Την Τετάρτη, 30/06, στις 18:30, προοδευτικές, αντιρατσιστικές, αντισεξιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις δίνουμε ραντεβού έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου συμβολικά θα αφήσουμε κόκκινα φορέματα και κόκκινα γαρύφαλλα που σηματοδοτούν τις ζωές γυναικών που αφαιρέθηκαν από άντρες και τον αγώνα που δίνουμε για απάλειψη της έμφυλης βίας και απονομή δικαιοσύνης.

Για να δικαιωθούν τα θύματα.

Για να δηλώσουμε την οργανωμένη μας διεκδίκηση.

Για να μην πέσουν στα μαλακά όσοι ευθύνονται για αυτό και παρόμοια εγκλήματα.

Βρέθηκαν γυμνές και δεμένες χειροπόδαρα.

Να μην εφησυχάσουμε.

Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: