Για “εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος” κατηγορείται έγκυος Αφγανή που αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ

Αντί η πρόσφυγας να συνεχίσει να λαμβάνει απλά κάθε ιατρική και ψυχολογική στήριξη, όπως και άμεση ικανοποίηση του αιτήματός της για μετάβαση στη χώρα προορισμού της το συντομότερο δυνατόν, τώρα αντιμετωπίζεται ως κοινή κι επικίνδυνη εγκληματίας.

Το απάνθρωπο πρόσωπο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ βιώνει εις διπλούν μάλιστα μια νεαρή πρόσφυγας που, αφού πάνω στην απελπισία της πήγε να αυτοπυρποληθεί, τώρα πλέον βρίσκεται και αντιμέτωπη με την ελληνική αστική δικαιοσύνη ως κατηγορούμενη για “εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος”.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν η 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας, έγκυος στον όγδοο μήνα και μητέρα δυο ακόμα παιδιών, αυτοπυρπολήθηκε μέσα στη σκηνή της στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες αιτούντες ασύλου.

Η γυναίκα, που έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, έχοντας φτάσει στη Μυτιλήνη μόνη με τα παιδιά της, είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από το νησί την περασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία. Ωστόσο την τελευταία στιγμή το ταξίδι της ματαιώθηκε, καθώς πληροφορήθηκε ότι λόγω της προχωρημένης κύησης δε θα μπορούσε να ταξιδέψει προς το παρόν.

Η απεγνωσμένη μητέρα έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και της έβαλε φωτιά για να διαμαρτυρηθεί. Η άμεση παρέμβαση υπαλλήλων του ΚΥΤ και άλλων αιτούντων ασύλου εκεί κοντά, οδήγησαν σε άμεσο σβήσιμο της φωτιάς και μεταφορά της 26χρονος στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η γυναίκα φέρει εγκαύματα, αλλά είναι εκτός κινδύνου, ενώ διενεργείται και αξιολόγηση της ψυχολογικής της κατάστασης.

Αντί όμως η πρόσφυγας να συνεχίσει να λαμβάνει απλά κάθε ιατρική και ψυχολογική στήριξη, όπως και άμεση ικανοποίηση του αιτήματός της για μετάβαση στη χώρα προορισμού της το συντομότερο δυνατόν, τώρα αντιμετωπίζεται ως κοινή κι επικίνδυνη εγκληματίας, καθώς αύριο πρόκειται να μεταφερθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκειμένου να απολογηθεί για την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος. Η ποινικοποίηση της απελπισίας και των απονενοημένων διαβημάτων στα οποία προβαίνουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες πάνω στην απόγνωσή τους είναι ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κράτος προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις εγκληματικές της ευθύνες στο προσφυγικό, οδηγώντας τη μάλιστα και σε γκροτέσκα σημεία, όπως το να χαρακτηρίζεται “εμπρησμός” μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: