Για εμάς δεν είναι υποτιμητικό να είμαστε καθαρίστριες και οι άντρες μας ναυτεργάτες – Ο Σύλλογος Γυναικών ΟΓΕ Περάματος απαντά στην Ι. Μάνδρου

Εμείς οι γυναίκες του Περάματος, οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι άνεργες, οι φοιτήτριες και οι μαθήτριες, οι συνταξιούχες, οι μανάδες μάλλον δε συμβαδίζουμε με τα κοινωνικά πρότυπα της κα Μάνδρου και του ΣΚΑΪ. Για εμάς δεν είναι υποτιμητικό να είναι ο σύντροφός μας ή πατέρας μας ναυτεργάτης, να δουλεύει στη Ζώνη, να είμαστε εμείς οι ίδιες καθαρίστριες ή σερβιτόρες. Γιατί ξέρουμε ότι ποτέ δε μας χαρίστηκε τίποτα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ «Η ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» (μέλος της ΟΓΕ)

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΤΟΥ ΣΚΑΪ Ι.ΜΑΝΔΡΟΥ

Ήμασταν όλες μάρτυρες της απαράδεκτης τοποθέτησης της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Ιωάννας Μάνδρου, η οποία την Πέμπτη 8/10 σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή -όπως δήλωσε η ίδια- «Μίλησε για την εμφάνιση της Μάγδας Φύσσα για να καταδείξει το συγκροτημένο της προσωπικότητάς της».

Πιο συγκεκριμένα σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ είπε για τη Μάγδα Φύσσα: «Δεν είναι μία γυναίκα διανοουμένη, που στέκεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία γυναίκα που ζει στο Πέραμα. Είναι μία γυναίκα που είχε έναν άντρα ναυτεργάτη, δηλαδή όποτε είχε δουλειά, στη χάση και στη φέξη, δηλαδή ανήκει σε κοινωνικά στρώματα που δεν περιμένεις και τέτοιες συμπεριφορές. Δηλαδή οι άνθρωποι φοβούνται και εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την αντίστασή τους. Την είδατε και πόσο κόσμια είναι. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα; Και πόσο περιποιημένη. Την είδατε καμιά μέρα στη δίκη αχτένιστη;»

Μπορεί ο σταθμός του ΣΚΑΪ να άλλαξε το προφίλ του σε «Πολέμιο του Φασισμού» για λίγες μέρες, αλλά το πραγματικό του πρόσωπο δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι του σταθμού ρίχνουν λάσπη ή προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία των γεγονότων. Την ίδια ημέρα το γνωστό παπαγαλάκι του σταθμού, ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε έκανε πλήθος δηλώσεων για την κινητοποίηση σωματείων και φορέων, λεγοντας μεταξύ άλλων: «Θα γίνει συγκέντρωση πολιτικού χαρακτήρα έξω από το Εφετείο. Δεν εκφράζεται κανένας λαός. Πηγαίνουν κάποιοι. Όταν στο Κακουργοδικείο γίνεται μια δίκη για έναν δολοφόνο να πούμε όλοι τι θα γίνει; Δεν ξέρει το δικαστήριο τι έχει γίνει; Το Δικαστήριο δεν θα κοιτάζει έξω από το παράθυρο, αλλά θα νιώθει ότι υπάρχει μία πίεση που σε μία Δημοκρατία δεν είναι πρέπουσα για τη Δημοκρατία» και «αυτά τα κάνουν οι φασίστες και οι χρυσαυγίτες. Το θέμα είναι ότι εμείς κάνουμε αυτά που θα έκαναν οι χρυσαυγίτες».

Εμείς οι γυναίκες του Περάματος, οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι άνεργες, οι φοιτήτριες και οι μαθήτριες, οι συνταξιούχες, οι μανάδες μάλλον δε συμβαδίζουμε με τα κοινωνικά πρότυπα της κα Μάνδρου και του ΣΚΑΪ. Για εμάς δεν είναι υποτιμητικό να είναι ο σύντροφός μας ή πατέρας μας ναυτεργάτης, να δουλεύει στη Ζώνη, να είμαστε εμείς οι ίδιες καθαρίστριες ή σερβιτόρες. Γιατί ξέρουμε ότι ποτέ δε μας χαρίστηκε τίποτα. Γιατί είμαστε εμείς που με την εργασία και τον κόπο μας παράγουμε όλα αυτά, που καρπώνονται οι λίγοι, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτοί που χρησιμοποίησαν τη Χρυσή Αυγή σα μαντρόσκυλο για τα συμφέροντά τους, αυτοί που υπερασπίζονται τα διάφορα παπαγαλάκια της τηλεόρασης και όχι μόνο… Εμάς όλες δε μας χωρίζει το επάγγελμα, η εμφάνιση, τα ρούχα, όπως δε μας χωρίζουν η καταγωγή, η θρησκεία. Αντίθετα, μας ενώνει η ταξική εκμετάλλευση και η φυλετική καταπίεση που σκληρά βιώνουμε.

Σεβόμαστε πολύ περισσότερο τη γειτόνισσα μας, τη συνάδελφό μας που -αν και αχτένιστη- παλεύει για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα η ίδια και τα παιδιά της. Αυτή που έχασε το μεροκάματο και που μπορεί να διακινδύνευσε και τη δουλειά της, αλλά ήταν εκεί την Τετάρτη το πρωί για να βροντοφωνάξει μαζί με τον υπόλοιπο λαό ότι η μόνη θέση που αρμόζει στους ΝΑΖΙ εγκληματίες της Χρυσής Αυγής είναι αυτή, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Μάλλον για την κα Μάνδρου, οι γυναίκες που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκονται σε γκαλά κάνοντας φιλανθρωπίες και κόβοντας επιταγές. Όμως για εμάς πραγματική μαχήτρια είναι η Μάγδα Φύσσα, η γυναίκα που από την πρώτη στιγμή πάλεψε για δικαίωση για τη δολοφονία του γιου της, αλλά και όλων των θυμάτων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που ήταν εκεί και στις 245 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Και δίπλα της ήμασταν εμείς, και την Τετάρτη και θα είμαστε και για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φασίστες δεν θα έχουν τόπο να σταθούν ούτε στο Πέραμα, ούτε στο Κερατσίνι, ούτε πουθενά. Για εμάς πρότυπα είναι όλες αυτές οι γυναίκες που σήμερα σηκώνουν το ανάστημα και παλεύουν κόντρα σε θεούς και δαίμονες, που διεκδικούν ανυποχώρητα όλα όσα δικαιούμαστε τον 21ο αιώνα, την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους στη δουλειά, στη μητρότητα, στη ζωή.

9/10/2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Και ποιά είναι η Μάνδρου βρε παιδιά που κάθονται και της απαντάνε “εν σώματι” οι γυναίκες του Περάματος? Αυτά τα άτομα, τα βρίζεις σε ατομικό επίπεδο με ότι χριστοπαναγία σου ‘ρχεται εκείνη τη στιγμή. Έτσι απαντάς. Δεν κάθεσαι να συντάξεις και να υπογράψεις κείμενο.

Κάντε ένα σχόλιο: