Η Γιορτή της Σαρδέλας στην Πρέβεζα

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια. Σήμερα κάνουμε στάση στην Πρέβεζα και τη Γιορτή της Σαρδέλας.

Συνεχίζοντας παραλιακά το ταξίδι μας με γιορτές, που συνδέονται με παραδοσιακά ή τοπικά προϊόντα, σήμερα κάνουμε στάση στην Πρέβεζα και τη Γιορτή της Σαρδέλας.

Πολλές είναι οι παραθαλάσσιες πόλεις που γιορτάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τη σαρδέλα. Εμείς θα αναφερθούμε εδώ σε μια από τις πιο παλιές, τη Γιορτή της Σαρδέλας στην Πρέβεζα. Ο λόγος επιλογής της είναι καθαρά ημερολογιακός, υποσχόμαστε να επανέλθουμε με τις υπόλοιπες (Λέσβο, Σαλαμίνα, Ν. Μηχανιώνα κ.α.).

Για πάνω από πενήντα χρόνια, η Γιορτή της Σαρδέλας στην Πρέβεζα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Ξεκίνησε προβάλλοντας τους άρρηκτους δεσμούς των κατοίκων της περιοχής με τη θάλασσα και την αλιεία και στην πορεία, αλλάζοντας τον επιθετικό προσδιορισμό του πανηγυριού, από παραδοσιακό σε λαϊκό-παραδοσιακό, έφτασε τα τελευταία χρόνια να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες με τις παράλληλες «εκδηλώσεις».

Οι κάτοικοι της Πρέβεζας, από πολύ παλιά ασχολούνταν με την αλιεία και η εξοικείωση με τη θάλασσα ήταν απαραίτητη μιας και τα παλιότερα χρόνια, ο μόνος τρόπος για να πας ή να φύγεις απ’ την Πρέβεζα ήταν το πλοίο. Ο Αμβρακικός κόλπος επίσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βοηθά στο να ψαρεύεται εκεί μια απ’ τις πιο νόστιμες σαρδέλες.

Δεν άργησε λοιπόν η σαρδέλα να αποκτήσει την τιμητική της.

Τα κάρβουνα ανάβουν από νωρίς κι ετοιμάζεται η σαρδέλα Αμβρακικού, η οποία θα ψηθεί και θα σερβιριστεί με συνοδεία κηπευτικών προϊόντων από την Πρέβεζα καθώς και δωρεάν κρασί.

Τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μεγαλώσει το πανηγύρι, προστέθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να δούμε θετικά την Έκθεση που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου με Τοπικά Προϊόντα Ηπειρωτικής Γης, με την ονομασία: «Κερνάμε Ήπειρο», σαν μια «προσπάθεια προώθησης των αγροτικών προϊόντων των παραγωγών, και στα πλαίσια μιας δυναμικής και εξωστρεφούς πολιτικής ανάδειξης της πλούσιας παραγωγής της Ηπειρωτικής Γης», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές (μεγάλες κουβέντες για τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής, που θα ανοίξουμε κάποια άλλη στιγμή). Όμως, δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση η προσπάθεια συνδυασμού των παραπάνω με τη «Λευκή Νύχτα» που διοργανώνεται εκεί τα τελευταία χρόνια, με τους εργαζόμενους να υποχρεώνονται να δουλεύουν για ώρες, πέρα από το κανονικό τους ωράριο.

Φέτος το ραντεβού είναι στις 25 Αυγούστου στο Λιμάνι της Πρέβεζας. Το χορευτικό του Δήμου Πρέβεζας,  ο Χορευτικός Όμιλος “Πρέβεζα” καθώς και συγκροτήματα από την  Ζαχάρω και την Δράμα θα παρουσιάσουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί.

 

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια: Δείτε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: