Ετήσιο δελτίο τύπου Συλλόγου Ηλιαχτίδα 2023

Θα μας βρίσκει απέναντι ό,τι καταπατά τα δικαιώματα των ανάπηρων

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑΜΕΑ & Αναπήρων Ικαρίας “Ηλιαχτίδα”

Ο σύλλογος το 2023 επικεντρώθηκε αρκετά σε δυο τομείς του αναπηρικού κινήματος. Ο πρώτο ήταν ο τομέας της υγειάς και ο δεύτερος ήταν ο τομέας της κοινωνικής δράσης.  

Στο κομμάτι της κοινωνικής δράσης ο σύλλογος μέσω της εθελοντικής θεραπευτικής ομάδας του , δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο καταγραφής Αναπηριών  και προσβασιμότητα. Το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε από τις σχολικές μονάδες, ο σκοπό ήταν η ανάδειξη των δυσχερειών που έχει η Ικαριοτικη σχολική κοινότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η έλλειψη τμημάτων ένταξης. Κενά σε θεραπευτικό – ειδικό βοηθητικό προσωπικό  

Συμμέτοχη του συλλόγου σε απεργίες διαμαρτυρίες . Μια από τις συμμέτοχες αυτές ήταν για την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά κόμιστρα που πληγεί το λαό της Ικαρίας.  

Στην κοινωνική δράση υπήρξε έγγραφη παρέμβαση διαμαρτυρόμενος ο σύλλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του εεεεκ αλλά και για τα κενά που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης το καλοκαίρι υπήρξε κάλεσμα από τον Πανικαριακο αθλητικό Σύλλογο για συμμετοχή στην συνάντηση των αθλητών του συλλόγου με μια συμπεριληπτική ομάδα από ένα ειδικό σχολείο από την Γερμανία . Υπήρξε  ενημέρωση για διαβούλευση με τον επερχόμενο δήμο ικάριας για το αστικό μοντέλο-σχέδιο προσβασιμότητας. Το οποίο αφορούσε τον σχεδιασμό σε πλατίες, χώρους στάθμευσης και σχεδιασμό πεζοδρομίων και πεζόδρομων για ανάπηρα άτομα .  

Τελειώνοντας να τονίσουμε την έντονη ενόχληση μας με έγγραφο διαμαρτυρίας στον επερχόμενο δήμο για τους οικίσκους στην παράλιας για την επικινδυνότητα της σωστής λειτουργία τους. Να αναφέρουμε τον οργανωμένο αγώνα (τηλεφωνικώς και έγγραφός) μαζί με γονείς για την επαναλειτουργία του ειδικού νηπιαγωγείου Ικαρίας μετά από δυο χρόνια.   

 Όσο αφορά τον Τομέα της υγείας ο σύλλογος έχει αρκετές συμμέτοχες σε διαμαρτυρίες και απεργίες . Κυριότερες ήταν για την διεκδίκηση παιδίατρου σε όλες τις ιατρικές δομές του νησιού. Έγινε συνάντηση με την επιτροπή του κέντρου υγείας του Ευδήλου και συζητήθηκαν για τα κενά των ιατρών στα πολυδύναμα ιατρεία των Ράχων του Ευδήλου του Καρκιναγρίου και του Ευδηλου. Πέρα από αυτά δώσαμε το παρών στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ιατρείο των Ράχων στο κέντρο υγείας του Ευδήλου και στο Γενικο νοσοκομείο Ικαρίας. Και αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή του συλλόγου σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο υγείας.  

Κλείνοντας για το 2023 θα μας βρίσκει απέναντι ό,τι καταπατά τα δικαιώματα των ανάπηρων. 

 

(Φωτογραφία Αρχείου)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: