“Σύνδρομο Αβάνας” – Η τελική επιστημονική εξήγηση για το «σύνδρομο» της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα

Ολα αυτά τα χρόνια, επιστημονικές ομάδες και επιτροπές από τις δύο χώρες είχαν υποδείξει το αστήρικτο των αμερικανικών καταγγελιών, τόσο από πλευράς της επιστήμης της Φυσικής, όσο και από ιατρικής πλευράς, εξετάζοντας τους υπαλλήλους της πρεσβείας, αλλά και τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Η τελική επιστημονική εξήγηση για το «σύνδρομο» της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα

Μίλησαν για κουβανική επίθεση με υπερήχους ή υποήχους που προκάλεσε μια σειρά νευρολογικά συμπτώματα στους υπαλλήλους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα. Κάποιοι αυθαίρετα υπέθεσαν τη χρήση χημικών ή βιολογικών τοξικών παραγόντων. Εβγαλαν οδηγία να αποφεύγουν οι Αμερικανοί πολίτες τις επισκέψεις στην Κούβα για να μην πάθουν τα ίδια. Κατηγόρησαν ξανά και ξανά την κουβανική κυβέρνηση, τους Κουβανούς κομμουνιστές, δίνοντας τροφή σε πηχυαίους τίτλους στον παγκόσμιο αστικό Τύπο, χωρίς να παρουσιάζουν καμιά απόδειξη, ή πειστικό τρόπο που θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να γίνει αντιληπτή η επίθεση. Τροφοδότησαν τον αντικομμουνισμό και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το εμπάργκο, τον εγκληματικό αποκλεισμό επί δεκαετίες μιας γειτονικής στις ΗΠΑ χώρας. Και τώρα που βγήκε οριστική επιστημονική απάντηση στο ζήτημα, από τις ίδιες τις αμερικανικές υπηρεσίες Υγείας, κάποιο μονόστηλο στον Τύπο ή απολύτως τίποτα, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως, όταν αποκαλύπτεται η αστική προπαγάνδα.

Ηταν την περίοδο μεταξύ Νοέμβρη 2016 και Αυγούστου του 2017, που 24 κυβερνητικοί υπάλληλοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα παραπονέθηκαν για συμπτώματα ανάλογα με ελαφράς διάσεισης, όπως μείωση της αντιληπτικής ικανότητας, προβλήματα ισορροπίας, όρασης, διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους. Κάποιοι απ’ αυτούς είπαν ότι άκουγαν στοχευμένους παράξενους ήχους, την ώρα που ο διπλανός τους δεν τους άκουγε. Ο περιβόητος γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε μάλιστα πως πρόκειται για «αυθάδεις και μοχθηρές επιθέσεις» σε διπλωμάτες. Αλλος γερουσιαστής, ο Μάρκο Ρούμπιο, είχε χαρακτηρίσει το υποτιθέμενο ηχητικό όπλο «πολύ εξελιγμένη τεχνολογία που δεν υπάρχει στις ΗΠΑ, ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο». Δεν θα ‘πρεπε να παραξενεύεται κανείς για τέτοιες δηλώσεις. Εδώ υπουργός των ΗΠΑ δήλωσε ξεκάθαρα ψέματα στον ΟΗΕ και το παγκόσμιο κοινό περί όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ώστε να ξεκινήσει πόλεμος ενάντια στο καθεστώς αυτής της χώρας. Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα περιστατικά, τα οποία στην πορεία εμφανίστηκαν και στο προσωπικό των πρεσβειών της σε άλλες χώρες, «Ανώμαλα Ιατρικά Περιστατικά» (αγγλικό αρκτικόλεξο AHI), κάτι σαν ιατρικά UFO.

Ολα αυτά τα χρόνια, επιστημονικές ομάδες και επιτροπές από τις δύο χώρες είχαν υποδείξει το αστήρικτο των αμερικανικών καταγγελιών, τόσο από πλευράς της επιστήμης της Φυσικής, όσο και από ιατρικής πλευράς, εξετάζοντας τους υπαλλήλους της πρεσβείας, αλλά και τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Υπήρξε μόνο ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, που διέγνωσε βλάβες στη λευκή εγκεφαλική ουσία Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα, χωρίς όμως ποτέ να παρουσιάσει τη μελέτη του για έλεγχο από άλλους επιστήμονες. Συμπτωματικά, ο συγκεκριμένος ήταν πρώην γιατρός στο σώμα των πεζοναυτών των ΗΠΑ…

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), την αρμόδια κρατική αρχή των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου, αφού μελέτησε 86 άτομα, κυβερνητικούς υπαλλήλους και μέλη των οικογενειών τους που επίσης παραπονέθηκαν για συμπτώματα του «συνδρόμου», συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις βλάβης στον εγκέφαλο των παθόντων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα πολυποίκιλα συμπτώματα. Η μελέτη των NIH έρχεται ως συνέχεια εκτίμησης που έγινε το 2023 από το «Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών» των ΗΠΑ, ότι τα προβλήματα των υπαλλήλων δεν ήταν αποτέλεσμα επίθεσης, αλλά μάλλον συνδέονται με προηγούμενους τραυματισμούς, άγχος, περιβαλλοντικούς παράγοντες και «κοινωνικούς παράγοντες», όπως η ψυχολογία ομάδων, όπου συμπτώματα ασθένειας, που αναφέρονται από ένα άτομο, αναπαράγονται στη συνέχεια και από άλλα άτομα της ομάδας. Η μελέτη των NIH προτείνει να βοηθηθούν όσοι πάσχουν από τα συμπτώματα AHI, οι οποίοι έως τώρα δέχονταν θεραπεία από στρατιωτική ιατρική υπηρεσία, να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, ώστε να επανέλθουν σε κανονική κατάσταση…

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: