Ένωση Γονέων Ικαρίας: Να συμπεριληφθούν όλα τα σχολεία της Ικαρίας στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα”

Σε μια περίοδο, όπου κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός τελματώνει, βυθίζοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, είναι τουλάχιστον προκλητικός ο διαχωρισμός των μαθητών.
Και ακόμα πιο προκλητική η ίδια η Κυβέρνηση, αφού δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, από την στιγμή που δεν εφαρμόζει ούτε καν την Ευρωπαϊκή οδηγία…

Σε μία ακόμη προκλητική ενέργεια, προέβη η Κυβέρνηση, όσον αφορά τα σχολικά γεύματα.

Κι ενώ τα σχολικά γεύματα σε όλη την Επικράτεια, ξεκίνησαν με καθυστέρηση κοντά δύο μήνες, ταυτόχρονα, διαχωρίζουν μαθητές και σχολεία, αφήνοντας εκτός προγράμματος χιλιάδες μαθητές, όπως τα σχολεία της Ικαρίας, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται σε άλλα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως Σάμο, Μυτιλήνη.

Σε μία χρονική στιγμή, όπου άπαντες  προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι βρισκόμαστε «σε μία από τις χειρότερες περιόδους κρίσης μετά το 1942», με την ανεργία, την φτώχεια, την ακρίβεια να καλπάζουν. Με την ενεργειακή τους  κρίση, την ευθύνη της οποίας ρίχνουν στον λαό, αφού εκείνος φταίει που μαγειρεύει και κάνει μπάνιο από τις 18:00 έως στις 22:00…  Σε μια περίοδο, όπου κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός τελματώνει, βυθίζοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, είναι τουλάχιστον προκλητικός ο διαχωρισμός των μαθητών.

Και ακόμα πιο προκλητική η ίδια η Κυβέρνηση, αφού δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, από την στιγμή που δεν εφαρμόζει ούτε καν Ευρωπαϊκή οδηγία, όπου” κάθε παιδί που  ζει σε συνθήκες φτώχειας να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν φροντίδα, αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και επαρκή διατροφή”.

Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας και μόνιμης παροχής προς όλους τους μαθητές.

Το δημόσιο σχολείο μπορεί  και πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, με κρατική χρηματοδότηση και όχι με αναθέσεις σε ιδιώτες, ώστε να αναπτυχθούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές (αίθουσες σίτισης, μαγειρεία) καθώς και με στελέχωση του απαιτούμενου προσωπικού, προκειμένου να υποστηρίζεται καθολικά και με επιστημονικούς όρους η σίτιση όλων των μαθητών μέσα στο σχολείο.

Επίσης, πέρα των προφανών ζητημάτων (υγεία) η ανάληψη ευθύνης της σίτισης από το Κράτος θα συμβάλλει και παιδαγωγικά στην ανάπτυξη ορθής διατροφικής κουλτούρας στο μαθητικό πληθυσμό αλλά και στην αξία της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η εφαρμογή των ολοήμερων προγραμμάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη της σίτισης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα”, έστω και τώρα, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Να συμπεριληφθούν όλα τα σχολεία της Ικαρίας, που έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα. 
  • Να εκπονηθεί κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων σχολείων, που να παίρνει υπόψη την κτιριακή υποδομή που απαιτείται, ώστε να στηρίζεται ολοκληρωμένα η σίτιση όλων των μαθητών μέσα στο σχολείο με ευθύνη του Κράτους.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: