Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε πότε θα φυσήξει το αεράκι για να απομακρύνει τη βλέννα από τις ακτές της Λήμνου

Λαϊκή Συσπείρωσης Λήμνου: Η κυβέρνηση και το κράτος γενικότερα, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων

Οι θέσεις και οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου για τη βλέννα, την ασφάλεια στους χώρους άθλησης, το γιατρό στο περιφερειακό ιατρείο Πορτιανού, την πυροπροστασία.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 και στα θέματα που συζητήθηκαν προ ημερήσιας διάταξης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κάναμε τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Για τη βλέννα στις ακτές της Λήμνου

  Σχετικά και με την πρόταση του προέδρου της ΚοινΣΕπ ΑΛΩΝΙΤΗΣ κ. Μαντζαβέλα, θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση και το κράτος γενικότερα, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Στον 21ο αιώνα, με την πρόοδο της τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα, είναι απαράδεκτο να περιμένουμε πότε θα φυσήξει το αεράκι για να απομακρύνει τη βλέννα από τις ακτές της Λήμνου.

  Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν κρατικές υπηρεσίες που θα φροντίζουν για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και όχι να επαφίονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΜΚΟ, ΚοινΣΕπ ή στον εθελοντισμό. Αν δεν γίνει αυτό, τέτοιου είδους προβλήματα θα τα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, σε βάρος των ψαράδων και του τουρισμού του νησιού.

  Βασική προϋπόθεση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, είναι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας να στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, των νησιωτών, του λαού γενικότερα και όχι στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για την ασφάλεια στους χώρους άθλησης

  Με βάση τα φαινόμενα με ανακοπή καρδιάς ποδοσφαιριστών και αθλητών στην Ελλάδα και στον κόσμο, αλλά και πρόσφατα του ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Δανίας του οποίου σώθηκε η ζωή με την παρουσία γιατρού και τη χρήση φορητού απινιδωτή,  προτείναμε η δημοτική αρχή να πάρει την πρωτοβουλία να προμηθευτούν όλοι οι αθλητικοί χώροι του νησιού με φορητούς απινιδωτές, και τη διεξαγωγή σεμιναρίων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, για την κατάλληλη εκπαίδευση των υπεύθυνων που θα τους χειρίζονται.

  Ο Δήμαρχος, παρόλο που αναγνώρισε το πρόβλημα, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα ως προς αυτή την πρότασή μας.

Για την τοποθέτηση γιατρού στο Περιφερειακό ιατρείο του Πορτιανού

  Το πρόβλημα είναι σοβαρό και κανείς, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας δεν ενδιαφέρεται, παρόλο που έχει γίνει και σχετική ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή. Προτείναμε την παρέμβαση του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου με σχετικό ψήφισμα με αίτημα το διορισμό επιπλέον γιατρού, ώστε να καλύπτονται και τα δύο περιφερειακά ιατρεία, του Μούδρου και του Πορτιανού. Η απάντηση του Δημάρχου ότι η γιατρός που είναι στο ιατρείο του Μούδρου θα πηγαίνει και στο ιατρείο του Πορτιανού, δεν μας καλύπτει. Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι η συνήθης τακτική των κυβερνήσεων να καλύπτουν «μια τρύπα ανοίγοντας μια άλλη»! Η πρότασή μας αγνοήθηκε.

Για τα μέτρα πυροπροστασίας του νησιού

  Προτείναμε, σε συνεργασία με την πυροσβεστική,  να τοποθετηθούν παρατηρητήρια σε υπερυψωμένα μέρη του νησιού, για την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ο Δήμαρχος είπε ότι θα παρθούν ορισμένα μέτρα.

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

  Σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Τσιμανδρίων, μεταφέραμε τις διαμαρτυρίες κατοίκων του χωριού ως προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τη μελέτη και που θα τους δημιουργήσουν προβλήματα στην πρόσβασή τους στις κατοικίες τους, καθώς και με την αποχέτευση στην περιοχή της πλατείας που όπως μας ανέφεραν, είναι προβληματική. Προτείναμε να γίνει μια κοινή σύσκεψη του Τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας με τους κατοίκους και με το Δήμο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στη μελέτη.

  Τέλος, για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα στο Μούδρο, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας ως προς το ότι αυτή καταλαμβάνει ολόκληρο το χώρο του πεζοδρομίου, χωρίς να αφήνει ελεύθερο χώρο για τη διέλευση πεζών, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τροχαίο ατύχημα.

Μύρινα 2-7-2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: