Δύο χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Οι πληγές από την πολύνεκρη τραγωδία είναι ακόμα ανοιχτές….

Εν έτει 2018, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, εκεί που εδρεύουν όλες οι κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, χάθηκαν 102 άνθρωποι. Τραγικά θύματα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων και μεγάλων φυσικών καταστροφών, οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβίστηκαν στους δρόμους του οικισμού, ψάχνοντας διέξοδο προς τη θάλασσα.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο λαός της Αττικής ζούσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Ήταν η μέρα που η πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε από το βουνό της Πεντέλης, ανεξέλεγκτη λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και πυροπροστασία, εξαφάνισε τον οικισμό Μάτι.

Ο απολογισμός δεν χωράει ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, σε ανθρώπινο νου. Εν έτει 2018, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, εκεί που εδρεύουν όλες οι κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, χάθηκαν 102 άνθρωποι. Τραγικά θύματα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων και μεγάλων φυσικών καταστροφών, οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβίστηκαν στους δρόμους του οικισμού, ψάχνοντας διέξοδο προς τη θάλασσα. Η «ατομική ευθύνη» που τους φορτώθηκε για να σωθούν από τη λαίλαπα άφησε πίσω της αυτόν τον απολογισμό. Οι αδικοχαμένοι της φονικής καταστροφής, μαζί με τους πάνω από 170 τραυματίες, τους δεκάδες εγκαυματίες που ακόμα δίνουν τη μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι προτεραιότητα του αστικού κράτους δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, αλλά των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της σαπίλας του αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, η οποία αναδίδεται ξανά αυτές τις μέρες, με τον μικροκομματικό καβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στα αποκαΐδια του Ιούλη του 2018.

Η μέρα που ξημέρωνε σαν σήμερα το 2018, φαινόταν ότι θα ήταν μια ακόμα δύσκολη μέρα για τις δασικές εκτάσεις: Στις 12 το μεσημέρι ξεσπάει πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, πάνω από την Κινέτα, η οποία γρήγορα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, περνάει την Εθνική Οδό και φτάνει να απειλεί τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της «Motor Oil». Κι ενώ ρίχνονται όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς, ξεσπάει το άλλο μέτωπο, στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Τα δύο ταυτόχρονα μέτωπα ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν τη γύμνια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα, της άνισης μάχης που δίνουν με τις μεγάλες ελλείψεις οι πυροσβέστες. Η χρόνια υποχρηματοδότηση για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, η λογική ότι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελεί «κόστος» χωρίς το προσδοκώμενο «όφελος», σύμφωνα με το κυνικό αυτό ζύγι της ΕΕ, αποδεικνύουν τους λόγους που ο λαός έγινε μάρτυρας ενός προμελετημένου εγκλήματος.

Γολγοθάς για τους πληγέντες 

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, αποτελώντας την άλλη όψη ενός εχθρικού κράτους απέναντι στο λαό που υποφέρει. Έτσι, συμπληρώνονται δύο χρόνια εξαγγελιών και υποσχέσεων, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη σημερινή της ΝΔ.

Δείτε πάνω βίντεο του 902.gr που βρέθηκε στην πολύπαθη περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους και φορείς για την κατάσταση που επικρατεί.

Οι πληγέντες εξακολουθούν να κυκλοφορούν από υπηρεσία σε υπηρεσία με ένα φάκελο στο χέρι, να βγάζουν φωτοτυπίες, να κυνηγούν προθεσμίες, εγκλωβισμένοι σε έναν λαβύρινθο με δαιδαλώδεις διαδικασίες για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Σκόπιμα οι κυβερνήσεις καλούν τους πληγέντες να τα βγάλουν πέρα μόνοι, κάνοντας «ατομική τους ευθύνη» ακόμα και το κυνήγι των αποζημιώσεων. Οι χαρακτηρισμοί για τα σπίτια από «κατεδαφιστέο» σε «επισκευάσιμο» δίνουν και παίρνουν, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αφήνοντας λαϊκά νοικοκυριά να κυνηγούν ασύμφορες επισκευές. Οι κατηγοριοποιήσεις των πυροπλήκτων τελικά οδηγούν σε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες, και τελικά πολλοί από αυτούς ακόμα και δύο χρόνια μετά μένουν στο νοίκι.

Στον αντίποδα των αργόσυρτων διαδικασιών που δοκιμάζουν την υπομονή των πληγέντων βρίσκεται η βιασύνη των κυβερνήσεων, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, για να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, που δείχνουν το «ενδιαφέρον» τους για την περιοχή. Ενδεικτικό είναι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα. Ενα σχέδιο ενταγμένο στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων, δίνοντας αβάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, προσφέροντας έδαφος κερδοφορίας αξιοποιώντας τα «φιλέτα» γης. Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η πολεοδομική συγκρότηση του νέου οικισμού, που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός τουριστικού πόλου στην ευρύτερη περιοχή με γνώμονα τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, αλλά και στα λεγόμενα «αναπτυξιακά» σχέδια για την Ανατολική Αττική. Στη συγκεκριμένη δε περιοχή, σημείο αναφοράς είναι το λιμάνι της Ραφήνας.

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή για την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Συμμετείχαν στην κατάσβεση, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν πληγέντες, για να προστατεύσουν λαϊκές περιουσίες. Και από την επόμενη μέρα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης, τόσο για μέτρα ανακούφισης όσο και για να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, να διεκδικήσει ο λαός μέτρα για να μην ξαναζήσει τέτοια καταστροφή. Κλιμάκια του Κόμματος ήταν μόνιμα στις πληγείσες περιοχές. Περιοδεία πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ κορύφωση των παρεμβάσεων του Κόμματος ήταν η μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ στη Νέα Μάκρη στις 17 Αυγούστου. Το Κόμμα συνεχίζει αταλάντευτα να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για αποζημίωση στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού και ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών, προστασία από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, επέκταση του επιδόματος ενοικίου για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους, καταβολή της επιχορήγησης μηνιαία και όχι ανά τρίμηνο, παραμονή των πυρόπληκτων στους μέχρι τώρα χώρους φιλοξενίας τους, απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, ενοποίηση των δύο ερανικών λογαριασμών και την αξιοποίηση των ποσών που έχουν συγκεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών.

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: