Δικαστική απόφαση-σταθμός για τα Air-Bnb;

Το Πρωτοδικείου Ναυπλίου απαγόρευσε σε μια ιδιοκτήτρια να μισθώνει το σπίτι της, μέσω Airbnb, ως τουριστικό κατάλυμα. Η απόφαση αλλάζει εν μέρει τα δεδομένα, όχι όμως τη συνολική κατάσταση. Το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού στην κατοικία παραμένει ανοιχτό προς διεκδίκηση.

Μια απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη χώρα μας και την πλατφόρμα Air-bnb,

Συγκεκριμένα, μετά από προσφυγή ενοίκων πολυκατοικίας, όπου μια ιδιοκτήτρια νοίκιαζε το διαμέρισμά της μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, το Πρωτοδικείο Ναυπλίου έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, αποφάσισε να της απαγορεύσει τη μίσθωση του σπιτιού με τον ίδιο τρόπο και να περιοριστεί σε χρήση κατοικίας. Σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί προς την απόφαση, θα της επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων ευρώ για κάθε παράβαση.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται στην παραβίαση του κανονισμού της πολυκατοικίας, που απαγόρευε την ενοικίαση των ιδιόκτητων σπιτιών ως τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και στις οχλήσεις που προκαλούνται από τους ενοικιαστές προς τους άλλους ένοικους.

Η απόφαση αυτή μπορεί να σταθεί ως νομολογία (προηγούμενο) για την εκδίκαση άλλων παρεμφερών διενέξεων. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το συνολικό ζήτημα της λαϊκής κατοικίας, των ενοικιαστών που καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα νοίκια ή να “εξοριστούν” από το χώρο όπου ζουν και εργάζονται, εφόσον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο κόστος των ενοικίων.

Η συνολική επίλυση αυτού του ζητήματος δεν χωράει στα πλαίσια μιας κοινωνίας που λειτουργεί με όρους ιδιοκτησίας και κέρδους. Ο αγώνας για το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού στην κατοικία, όμως, μας αφορά άμεσα και δεν μπορεί παρά να ξεκινά σήμερα, με άμεσες διεκδικήσεις και αιτήματα για μια σχετική ρύθμιση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: