Δεκαπέντε χρόνια «Το Σπίτι του Αγωνιστή» – Χρέος όλων μας να ενισχυθεί το σπουδαίο έργο του

Μετρώντας ήδη 15 χρόνια λειτουργίας, το «Σπίτι του Αγωνιστή» συνεχίζει σε πνεύμα υψηλής κοινωνικής προσφοράς να φιλοξενεί ανθρώπους που αποτελούν κομμάτι της ζωντανής Ιστορίας της αντίστασης, ηλικιωμένους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, αγωνιστές που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο εργατικό – λαϊκό κίνημα – Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε

Μετρώντας ήδη 15 χρόνια λειτουργίας, το «Σπίτι του Αγωνιστή» συνεχίζει σε πνεύμα υψηλής κοινωνικής προσφοράς να φιλοξενεί ανθρώπους που αποτελούν κομμάτι της ζωντανής Ιστορίας της αντίστασης, ηλικιωμένους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, αγωνιστές που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Σε συνθήκες που σε αντίφαση με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης δυσκολεύουν την ικανοποίηση όλου του φάσματος των λαϊκών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των οικογενειών τους, καταφέρνει να διατηρεί ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία των γερόντων. Παράλληλα έχει το βλέμμα στη διαρκή αναβάθμιση και βελτίωση, ώστε να καλύπτονται με ιδιαίτερη φροντίδα όχι μόνο οι ανάγκες περίθαλψης και διαμονής, αλλά και οι γενικότερες ψυχοκοινωνικές ανάγκες των φιλοξενούμενων.

Με αυτό το πνεύμα ανταποκρίθηκε πριν τρία χρόνια και στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, δύσκολες και για τους φιλοξενούμενους – που για λόγους προφύλαξης έπρεπε να μείνουν μακριά από τους δικούς τους – και για τους συγγενείς τους και για το προσωπικό, που σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση κλήθηκε να λειτουργήσει με αυξημένα καθήκοντα.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος Στέλιος Λάμπρου μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», λήφθηκαν και με το παραπάνω τα απαραίτητα μέτρα, παρά την ανεπαρκή έως ανύπαρκτη κρατική μέριμνα για το φαρμακευτικό και το παραφαρμακευτικό υλικό, με συνέπειες που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά το κόστος.

Χρέος όλων μας να ενισχυθεί το σπουδαίο έργο του

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ΚΚΕ και αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 2008 στις εγκαταστάσεις του στον Αγιο Δημήτριο. Για την κατάθεση εισφορών προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του, υπάρχουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 

Εθνικής Τράπεζας (αρ. λογ. 040/768014-73)

και 

Τράπεζας Πειραιώς (αρ. λογ. 5023-048023-175).

Καταθέσεις γίνονται επίσης στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 – Μπραχάμι, τηλ. 2109769036 και 2109738417).

Και σε αυτήν την περίοδο ήταν μεγάλη η συμβολή των φορέων του μαζικού κινήματος, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για στήριξη. «Εξακολουθούμε και πορευόμαστε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με την ακρίβεια στο Ενεργειακό, στα τρόφιμα, στα είδη καθαριότητας, στα είδη πρώτης ανάγκης, και η ανάγκη της αλληλεγγύης, με τη στήριξη από τον κόσμο, από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που έχει μόνιμη φροντίδα, από φορείς του λαϊκού κινήματος και φίλους του ιδρύματος, εξακολουθεί να υπάρχει», σημειώνει.

Και προσθέτει ότι παρά τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, την ακρίβεια, τη φοροεπιδρομή, ο κόσμος εξακολουθεί να ενισχύει το «Σπίτι του Αγωνιστή». Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτήν την προϋπόθεση, όχι απλά δεν έγιναν εκπτώσεις αλλά αναβαθμίστηκαν σε όλα τα επίπεδα οι παροχές, με το βλέμμα στο καλύτερο, παρακολουθώντας τα όσα υπαγορεύονται και από την επιστήμη για την κοινωνικοποίηση και τη διασφάλιση της πνευματικής εγρήγορσης, με ιατρική υποστήριξη, δραστηριότητες ευεξίας αλλά και σημαντική σταθερή πολιτιστική κίνηση.

Αξιοποιώντας ημερομηνίες – σταθμούς, επετείους και τη θεματική επικαιρότητα, διοργανώνονται προβολές ταινιών, επαφή με το θέατρο και τη μουσική, ενώ στον χώρο λειτουργεί και βιβλιοθήκη. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του ιδρύματος βρίσκεται η διαρκής επαφή και πολύτιμη ανταλλαγή εμπειριών με τη γνήσια πολιτιστική δημιουργία, με το κίνημα και τους φορείς του. Τις δύο τελευταίες χρονιές φιλοξενούμενοι στο ίδρυμα επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», γεμίζοντας με αισθήματα υπερηφάνειας, τόσο οι ίδιοι όσο και οι νέοι κομμουνιστές που τους υποδέχτηκαν.

«Φαίνονται και από τον αριθμό των φιλοξενούμενων οι ανάγκες που υπάρχουν στη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε όλο το φάσμα των αναγκών της, από τα ζητήματα υγείας μέχρι τα ζητήματα φροντίδας. Και είναι ακόμα πιο αισθητό, γιατί οι άνθρωποι των ηλικιών που τα προηγούμενα χρόνια φρόντιζαν τους ηλικιωμένους γονείς τους, σήμερα εργάζονται οι ίδιοι. Η τρίτη ηλικία αποτελεί έναν ιδιαίτερο τομέα της κοινωνίας, γιατί έχει πάρα πολύ ιδιαίτερες ανάγκες. Ασθένειες όπως η άνοια, άνθρωποι σε κατάκλιση, καμία μέριμνα και από κοινωνικές υπηρεσίες και το κράτος με ευθύνη των κυβερνήσεων, ούτε κάποιος κρατικός φορέας φιλοξενίας ηλικιωμένων», σημειώνει η Στέλλα Βαλαβάνη, ταμίας στο ΔΣ του ιδρύματος.

Τα μέλη του ΔΣ του ιδρύματος αναφέρονται ιδιαίτερα στην προσφορά και τον ρόλο των εργαζομένων στο ίδρυμα, αλλά και όσων σε εθελοντική βάση στηρίζουν λειτουργίες του. Νοσηλευτές και προσωπικό, μας λένε, αποτελούν τη βάση του ιδρύματος. Με σεβασμό στους αγώνες, στην προσφορά των αγωνιστών, αλλά και στις ιδιαίτερες, δύσκολες απαιτήσεις που έχει η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Χρέος όλων μας να ενισχυθεί το σπουδαίο έργο του

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ΚΚΕ και αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 2008 στις εγκαταστάσεις του στον Αγιο Δημήτριο. Για την κατάθεση εισφορών προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του, υπάρχουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί Εθνικής Τράπεζας (αρ. λογ. 040/768014-73) και Τράπεζας Πειραιώς (αρ. λογ. 5023-048023-175). Καταθέσεις γίνονται επίσης στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 – Μπραχάμι, τηλ. 2109769036 και 2109738417).

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: