Ανταπόκριση από τις Καστανιές – Η πραγματικότητα πέρα από την προπαγάνδα (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας φρουρούν τη συνοριογραμμή και προσθέτουν συρματοπλέγματα στον φράχτη. Η αστυνομία και ο στρατός απωθούν το συγκεντρωμένο πλήθος με παράταξη στρατιωτικών οχημάτων και ρίψη δακρυγόνων

Ένταση επικράτησε το Σάββατο στα ελληνικά σύνορα, στο συνοριακό σταθμό κοντά στο χωριό Καστανιές, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συρρεύσει τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα την Παρασκευή εκτιμάται στους 4.000 και το Σάββατο προστέθηκαν σε αυτούς κοντά στους 6.000. Εκτιμάται ότι το τουρκικό καθεστώς έχει μεταφέρει περίπου 36.000 άτομα με πούλμαν στην Αδριανούπολη προκειμένου να διευκολύνει τη διέλευσή τους. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας φρουρούν την περιοχή, ενισχύοντας τη συνοριογραμμή, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και προσθέτοντας συρματοπλέγματα στον φράχτη. Η αστυνομία και ο στρατός απωθούν το συγκεντρωμένο πλήθος με παράταξη στρατιωτικών οχημάτων και ρίψη δακρυγόνων. Η διέλευση των ατόμων είναι αδύνατη αφού, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από εκπρόσωπο των κυβερνητικών αρχών στους δημοσιογράφους σήμερα, μόλις 66 άτομα την Παρασκευή και 70 το Σάββατο κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Τα άτομα που κατάφεραν να περάσουν φαίνεται ότι διήλθαν από περιφερειακά περάσματα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, κάποια άτομα έχουν περάσει από σημεία κοντά στο χωριό Μαρασιά. Η αστυνομία και ο στρατός διενεργούν περιπολίες με οχήματα και φακούς μέσα στη νύχτα. Τα 136 συνολικά άτομα που κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στην Ελλάδα τις 2 προηγούμενες μέρες συνελήφθησαν και έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον τους. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, σε ερώτησή μας σχετικά, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν την τοποθεσία μεταφοράς και κράτησής τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από αυτούς απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Το σημείο του συνόρου δεν είναι προσβάσιμο σε δημοσιογράφους, αφού όσοι επιθυμούσαν να μεταβούν εκεί το Σάββατο, κλήθηκαν από το πρωί χθες να καταγράψουν τα ονόματά τους σε λίστα και τους επετράπη να έχουν πρόσβαση σε σημείο που τους υπεδείχθη, κοντά στο τελωνείο για μια ώρα το απόγευμα. Στο σημείο αυτό, οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν με συνοδεία, ενώ τοποθετήθηκαν σε ένα περίφρακτο οικόπεδο περίπου 100 μέτρα από το σημείο διέλευσης και 200 μέτρα από το σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες. Το μόνο που ήταν ορατό από το σημείο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ήταν η πύλη και οι φωτιές που έχουν ανάψει απέναντι οι πρόσφυγες και κάποιοι άντρες που βρίσκονταν σε περιπολία. Η πρόσβαση και των δικηγόρων στο σημείο όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες δεν είναι εφικτή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς τον τόπο κράτησης των αιτούντων ασύλου, καθίσταται ανέφικτη η αποτελεσματική νομική συνδρομή και η συλλογή μαρτυριών σχετικά με ενδεχόμενες επαναπροωθήσεις από τη χώρα μας.

Σύμφωνα τέλος, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι πρόσφυγες είναι στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί, ενώ οι Σύριοι δεν έχουν φτάσει ακόμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: