Ακρόπολη, Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι: Πριβέ επισκέψεις για «λίγους», με το κιάλι για τον λαό…

ΔΑΣ ΥΠΠΟ: Την ίδια στιγμή που ο λαός μας θα βλέπει την Ακρόπολη μόνο σε φωτογραφίες, πρόσβαση όλο τον χρόνο και εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου θα μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που θα πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο εισιτηρίου (5.000 ευρώ και με bonus αναμνηστικά δώρα) σε πριβέ επισκέψεις εκατομμυριούχων – vip…

Η ΔΑΣ-ΥΠΠΟ «αντιτίθεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για αυξήσεις των εισιτηρίων έως και 50% σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ στα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας τις τιμές θα καθορίζουν οι νέες διοικήσεις των Μουσείων που αποκόπηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία και μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα!».

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «Κατηγοριοποίηση …επισκεψιμότητα …εξορθολογισμός!!! Αυτό είναι το τρίπτυχο της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μας να “αξιολογούνται” και να “κατηγοριοποιούνται” όπως ορίζουν “οι νόμοι της αγοράς” και του καπιταλιστικού κέρδους.

Το ομολογεί κυνικά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στόχος είναι “η κατηγοριοποίηση … και η απόδοση της αξίας … των επισκέψιμων χώρων και μουσείων”. Με βασικό κριτήριο, δηλαδή, την επισκεψιμότητα και την εισπραξιμότητα των μνημείων, διαμορφώνεται μια νέα τιμολογιακή πολιτική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με σκοπό τη διευκόλυνση μιας τουριστικής ανάπτυξης απομακρυσμένης από τις λαϊκές ανάγκες, για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες που θα εμπλακούν στη διαχείριση των επισκεπτών και τη διακίνηση των εισιτηρίων, για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικούς ομίλους».

Έτσι, τονίζει η ΔΑΣ, «το εισιτήριο για την Ακρόπολη αυξάνεται σε 30 ευρώ καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβαση μιας λαϊκής οικογένειας, καταργείται η ελεύθερη είσοδος σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τις ηλικίες 65+ όλο τον χρόνο, όπως επίσης το μειωμένο εισιτήριο κατά τους χειμερινούς μήνες και τα ενιαία εισιτήρια εισόδου σε παραπάνω του ενός αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων. Την ίδια στιγμή που ο λαός μας θα βλέπει την Ακρόπολη μόνο σε φωτογραφίες, πρόσβαση όλο τον χρόνο και εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου θα μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που θα πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο εισιτηρίου (5.000 ευρώ και με bonus αναμνηστικά δώρα) σε πριβέ επισκέψεις εκατομμυριούχων – vipΗ παροχή για δυο Κυριακές το μήνα ελεύθερης εισόδου για όλους μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να πεταχτεί “στάχτη στα μάτια” για να κρυφτεί η άθλια απόφασή της!».

Είναι γεγονός, συνεχίζει η ΔΑΣ, ότι «η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τη νέα τιμολογιακή πολιτική δεν μας αιφνιδίασε. Δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Η αντιμετώπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε άμεσα σε νέες αυξήσεις στα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπέτασσαν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο όλων των μνημείων και ιδιαίτερα της Ακρόπολης στις επιδιώξεις για αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Διευκολύνθηκαν από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων που όχι μόνο ολιγωρούσαν υπονομευτικά στις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά στάθηκαν αρωγοί των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών για την αποδοχή της πολιτικής τους».

Η συγκεκριμένη απόφαση, προσθέτει η ΔΑΣ, «είναι σε απόλυτη συνέχεια προηγούμενων, για τη Διαχείριση και Ανάπτυξη Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), για την ανάθεση και τον έλεγχο των εισιτηρίων στην Ακρόπολη σε ιδιωτική εταιρεία, για τη μετατροπή των μεγάλων κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Τον Σεπτέμβριο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα των χρονοθυρίδων (timeslots) για την επίσκεψη στον βράχο της Ακρόπολης, “προκειμένου να μειωθούν οι ουρές και να γίνει καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών στον χώρο”. Στην πράξη όμως αυτό το σύστημα διευκόλυνε κατά προτεραιότητα την επίσκεψη των τουριστών της κρουαζιέρας και των μεγάλων τουριστικών γραφείων!».

Σημειώνεται επίσης, επισημαίνει η ΔΑΣ, ότι «τον Οκτώβριο εστάλη ενημέρωση από τον ΟΔΑΠ στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις ζώνες κράτησης για επίσκεψη στην Ακρόπολη από μέρους των σχολείων, οι οποίες είναι αποκλειστικά μεταξύ 11.00-12.00 και 12.00-13.00 λόγω μεγάλου συνωστισμού κατά τις πρωινές ώρες. Είναι ευνόητο ότι οι συγκεκριμένες ζώνες κράτησης καθιστούσαν την επίσκεψη στην Ακρόπολη απαγορευτική, καθώς οι μαθητές, ιδιαιτέρως των Δημοτικών Σχολείων, πρέπει να βρίσκονται πίσω στα σχολεία τους μέχρι τις 13.15.

Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο από τον ΟΔΑΠ να υπάρξει προτεραιότητα στην επίσκεψη της Ακρόπολης σε γκρουπ τουριστών των μεγάλων τουριστικών γραφείων και της κρουαζιέρας, που ως γνωστόν επισκέπτονται την Ακρόπολη νωρίς το πρωί, αφήνοντας εκτός τους μαθητές των σχολείων μας, που ως γνωστόν έχουν ελεύθερη είσοδο και δεν αποφέρουν κέρδη!!!».

Ως ΔΑΣ, «είμαστε στον αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος των λίγων. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μια πολύτιμη, ανεκτίμητη παρακαταθήκη, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη γνώση του παρελθόντος, που βοηθά στην κατανόηση του παρόντος. Ως πανανθρώπινο δημιούργημα, είναι συλλογική, λαϊκή περιουσία και όχι “ιδιοκτησία” των καπιταλιστών και του κράτους τους».

«Απαιτούμε εδώ και τώρα την απόσυρση της νέας τιμολογιακής πολιτικής. Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων (μορφωτικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών, οικονομικών) για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ και τώρα να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε αορίστου. Να μην εκχωρηθούν υπηρεσίες προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες», καταλήγει η ΔΑΣ ΥΠΠΟ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: