1ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη: Το παράδειγμα του Γρηγόρη Λαμπράκη πολύτιμη παρακαταθήκη (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη, που διοργάνωσαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης, της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και του σκακιστικού συλλόγου «Παπάφη». Τ

Το Σάββατο 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη, που διοργάνωσαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης, της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και του σκακιστικού συλλόγου «Παπάφη». Το τουρνουά διεξήχθη στο γήπεδο των Βετεράνων ποδοσφαιριστών στο Φράγμα της Θέρμης, οι οποίοι παρείχαν κάθε δυνατή διευκόλυνση από πλευράς υποδομών. 

Στο αγωνιστικό μέρος του τουρνουά συμμετείχαν 40 σκακιστές διαφόρων ηλικιών από σκακιστικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης και το παρακολούθησαν δεκάδες επισκέπτες συνοδοί και παρατηρητές. 

Το τουρνουά άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΔΥΕΘ Νίκου Ζώκα, που έκανε σύντομη αναφορά στους αγώνες του Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη και στη σημερινή πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επεσήμανε την ανάγκη και κάλεσε για ανάπτυξη αγώνων για το άμεσο σταμάτημά του πολέμου, για να σταματήσει η οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας μας σ’ αυτόν. (βλ. πιο κάτω)

Τη συνολική τεχνική – διαγωνιστική ευθύνη του αγωνιστικού σκέλους του τουρνουά είχε ο δάσκαλος και διαιτητής σκακιού Κώστας Γιοβαντζούδης με την υποστήριξη και συμβολή της Έλσας Αβραμίδου, ταμία της ΕΝΙΘ. Για τους μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες και επισκέπτες στον χώρο του γηπέδου καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά, υπήρχε μικροσκόπιο για την παρατήρηση του μικρόκοσμου της βιολογίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή βιολογίας Νίκου Αβραμίδη, καθώς και διαδραστική παρουσίαση της γεωγραφίας, της χλωρίδας και της πανίδας της ευρύτερης περιοχής του φράγματος της Θέρμης από τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΥΕΘ Μιχάλη Μιχαήλ. Επίσης για τους μικρούς επισκέπτες υπήρχε μεγάλο επιδαπέδιο σκάκι για την καλύτερη κατανόηση των κανόνων του παιχνιδιού και άνεση χώρου και χρόνου για παιχνίδι και ποδόσφαιρο στο γήπεδο. Για τους διαγωνιζόμενους και επισκέπτες υπήρχαν δροσιστικά σάντουιτς και νερά, προσφορά του Δήμου Θέρμης. 

 Με το τέλος του τουρνουά απονεμήθηκαν μετάλλια στους τρείς πρώτους νικητές των τριών αγωνιστικών κατηγοριών, καθώς και αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 1ο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη σε όλους τους σκακιστές. Την τιμητική του είχε και ο μικρότερος σε ηλικία διαγωνιζόμενος του τουρνουά, ο οποίος είναι μόλις 6 ετών.

Οι τρεις πρώτοι νικητές ανά κατηγορία είναι: 

Κατηγορία μαθητών δημοτικού – Γιάννης Σάρδης

Κατηγορία μαθητών γυμνασίου – Δημήτρης Κατσιμένης, Δημήτρης Μπαλαφούτας, Μάριος Σκόδρας,

Κατηγορία μαθητών λυκείου και ενηλίκων – Φίλιππος Κυριακίδης, Γιώργος Σκόδρας, Φωτεινή Πάμπαλου.

Στη λήξη οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες δήλωσαν την ικανοποίησή τους από την πρώτη απόπειρα διοργάνωσης του Τουρνουά και την υπόσχεσή τους του χρόνου να είναι ακόμη καλύτερο από άποψη οργάνωσης και συμμετοχών.

ΕΔΥΕΘ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 2022

Θεσσαλονίκη, 25 Ιούνη 2022
Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ

Αγαπητοί μας φίλοι μικροί και μεγάλοι, Αγαπητά μας παιδιά,

Εκ μέρους των οργανωτών του τουρνουά, της ΕΔΥΕΘ, της ΕΝΙΘ και τους σκακιστικούς συλλόγους της Καλαμαριάς και «Παπάφη» θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την ανταπόκρισή σας και τη συμμετοχή στο Πρώτο Σκακιστικό Τουρνουά για την Ειρήνη. Επιδίωξή μας είναι να καθιερώσουμε το τουρνουά σαν μία μόνιμη διοργάνωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να πλαισιωθεί και με άλλους συλλόγους και σκακιστικές ομάδες.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ένας αγωνιστής για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στον πόλεμο και τα δεινά που προκαλεί, ενάντια στους εξοπλισμούς και την πυρηνική απειλή, ενάντια στην ξένη στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας. Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας γιατρός κι ένας κορυφαίος αθλητής του στίβου, βαλκανιονίκης. Ήταν όμως παν’ από όλα ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, που έβαζε το δίκαιο πάνω από όλες τις άλλες αξίες. 

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936, όπου συμμετείχε εκπροσωπώντας την χώρα μας, δε δίστασε να φωτογραφηθεί δίπλα στον μαύρο ολυμπιονίκη Τζέσε Όουενς, που με τα τέσσερα ολυμπιακά ρεκόρ του κατάφερε να γελοιοποιήσει τον Χίτλερ και τις ρατσιστικές και μισάνθρωπες θεωρίες του περί υπεροχής της «άριας φυλής». Αψήφησε τις όποιες συνέπειες, που θα μπορούσε να έχει επιστρέφοντας στην Ελλάδα, όπου είχε ήδη εγκατασταθεί η δικτατορία του Μεταξά. Και η αλήθεια είναι, ότι είχε συνέπειες γι’ αυτήν του την πράξη. Το 1943 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών, η οποία μέσα στην κατοχή διοργάνωσε συσσίτια για τη σωτηρία του λαού και των συναθλητών του από την πείνα.

Ο βαθύς ανθρωπισμός του εκφράστηκε και με τον τρόπο, που άσκησε την επιστήμη του, την ιατρική, παρέχοντας δωρεάν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους φτωχούς και άπορους. Το 1961 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Παράλληλα ανέπτυξε πλούσια δράση στην ΕΕΔΥΕ. Το 1962 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Τον Απρίλη του 1963, πήρε μέρος σε Διεθνή Πορεία στην Αγγλία ενάντια στα πυρηνικά όπλα και λίγες μέρες αργότερα πραγματοποίησε την Α’ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ από την κυβέρνηση και την Αστυνομία Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. 

Στις 22 Μάη 1963, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε άνανδρα από το παρακράτος, που το καθοδηγούσε η Χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Είχε έρθει στην πόλη μας για να εκφωνήσει λόγο σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης. 

Στη σημερινή πολύ επικίνδυνη συγκυρία, που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής, είναι πολλοί οι φορείς της πατρίδας μας που πραγματοποιούν καθημερινά εκδηλώσεις ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του, ενάντια στην οποιανδήποτε ανάμειξη της χώρας μας σ’ αυτόν. Είναι, θεωρούμε, καθήκον μας να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς, που είναι πάντα τα θύματα των πολέμων. Σ’ αυτόν τον αγώνα το παράδειγμα του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, που θα μας εμπνέει και θα μας δίνει νέες δυνάμεις.

Τέλος, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Δήμο Θέρμης και των υπηρεσιών για την πολύτιμη και πολύπλευρη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του τουρνουά, είμαστε βέβαιοι ότι και στο μέλλον θα έχουμε τη στήριξή του.

Καλούς αγώνες ευχόμαστε σε όλους!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: