Ένα ντροπαλό Ζιγκ Χάιλ στη θέση του αγάλματος του Λένιν στο Κίεβο

Βλέποντάς το δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί ότι έτσι τεντωμένο που είναι παραπέμπει και σε “δωρικό” χαιρετισμό, από αυτούς που εκτιμά ιδιαίτερα η ηγεσία της χώρας, ή ότι όπου να’ναι τα δάχτυλα θ’ανοίξουν και θα προσφέρουν στους περαστικούς βραβείο ανοιχτής παλάμης.

Έναν καταπληκτικό τρόπο βρήκαν οι αρχές του Κιέβου να αντικαταστήσουν το γκρεμισμένο άγαλμα του Λένιν στη λεωφόρο Τάρας Σεβτσένκο, τοποθετώντας ένα τεράστιο μπλε χέρι. Το άγαλμα του μεγάλου επαναστάτη είχε γκρεμιστεί από το φασιστικό όχλο του Ευρωμεϊντάν το 2014 κι έκτοτε οι αρχές της πόλης πειραματίζονται με διάφορες ιδέες για να σβήσουν από τη μνήμη των κατοίκων οριστικά την αλλοτινή ύπαρξη του αγάλματος. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το βάθρο καταλάμβανε το δημιούργημα του Μεξικανού καλλιτέχνη Χεσούς Καρίγιο “Φυσική τελετουργία”, ένας θάμνος από δενδρολίβανο και μέντα:

Πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε στη θέση του, και πάλι προσωρινά, ένα γλυπτό του Ρουμάνου γλύπτη Βογκντάν Ράτα, γνωστού για τα παραμορφωμένα αγάλματα ανθρώπινων μορφών. Το γλυπτό είναι προσφορά της Ρουμανικής πρεσβείας και της Συλλογής Νασούι, στα πλαίσια του προγράμματος “Κινούμενα μνημεία” της πόλης. Το έργο φέρει τον τίτλο “Μεσαίος δρόμος” (που παραπέμπει και στον τρίτο δρόμο προς το σοσιαλισμό, μα πια κλείσαν οι δρόμοι) και συμβολίζει την “ειρήνη και τη συνεργασία”, αξίες που η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ως γνωστόν πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Βλέποντάς το δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί ότι έτσι τεντωμένο που είναι παραπέμπει και σε “δωρικό” χαιρετισμό, από αυτούς που εκτιμά ιδιαίτερα η ηγεσία της χώρας, ή ότι όπου να’ναι τα δάχτυλα θ’ανοίξουν και θα προσφέρουν στους περαστικούς βραβείο ανοιχτής παλάμης. Σε κάθε περίπτωση, το νέο γλυπτό δίχασε τους κατοίκους, με ορισμένους να κάνουν λόγο πως παραπέμπει στoυς White Walkers της γνωστής σειράς Game of thrones:

κι άλλους να προσθέτουν με τη χρήση φωτοσόπ το απαραίτητο σύμβολο για να ολοκληρωθεί ο συμβολισμός του αριστουργήματος:

 

Για να παραφράσουμε κι ένα άλλο γνωστό μότο της σειράς, ο χειμώνας ήρθε για τα καλά τόσο για τον Ουκρανικό, όσο και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επίπτωση ακόμα και στην αισθητική των πόλεων που κατοικεί.

Με πληροφορίες από calvertjournal. com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: