«Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη…» – Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταδικάζει μια ακόμα κατάπτυστη επιδίωξη διαστρέβλωσης της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης

Αυτό το πρόγραμμα πασχίζει να περάσει στα σχολεία την αναθεώρηση και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Η Υπουργός Παιδείας το χρηματοδότησε με 1.000.000 ευρώ για το 2022, όταν τα σχολεία δεν έχουν αντισεισμική προστασία, είναι ακατάλληλα τα περισσότερα για μάθημα, αλλά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή….

Μια ακόμα «κατάπτυστη επιδίωξη διαστρέβλωσης της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης και της απελευθερωτικής πάλης, πρωταρχικά του κρητικού αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, των ναζιστικών εγκλημάτων, με σκοπό να περάσουν στη λήθη», που γίνεται μέσω του προγράμματος με την ονομασία «Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη – Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ο και 21ο αιώνα», καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ και ΔΕ Κρήτης, στέλνει έγγραφο στους εκπαιδευτικούς όλης της Κρήτης να συμμετάσχουν σε συνάντηση με Γερμανούς εκπαιδευτικούς σε πρόγραμμα με την ονομασία: “Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη – Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ο και 21ο αιώνα”.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Γερμανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών με θέμα “την Ιστορική Μνήμη” στην οποία καλεί το υπουργείο Παιδείας έχει η “Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης”, η οποία και άλλες φορές έχει πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες για τις ιστορικές μνήμες της κατοχής με προβολή και της άποψης του Γερμανικού κράτους. Με δική της δε πρόσκληση έρχονται οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι ανταλλαγές εμπειριών από εκπαιδευτικούς είναι μέσα στα εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι έτσι.

Αυτό το πρόγραμμα, το υπουργείο Παιδείας το ονομάζει πρόγραμμα επιμορφωτικής δράσης “για την προώθηση του γερμανοελληνικού μνημονικού έργου στα σχολεία και στο ευρύ κοινό”. Επιδιώκεται μέσα από τη συζήτηση για τα σχολικά συστήματα να επικεντρώσουν στα εξής: “Ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας και υποστήριξης μέσω του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και Erasmus+Συλλογή ιδεών για ελληνογερμανικά σχολικά προγράμματαΑρχικός σχεδιασμός πιθανών συνεργασιών και συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα”.

Αυτό το πρόγραμμα, και μάλιστα με την εμπλοκή του “Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας” που χρηματοδοτείται και από την Ελλάδα, πασχίζει να περάσει στα σχολεία την αναθεώρηση και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Η Υπουργός Παιδείας το χρηματοδότησε με 1.000.000 ευρώ για το 2022, όταν τα σχολεία δεν έχουν αντισεισμική προστασία, είναι ακατάλληλα τα περισσότερα για μάθημα, αλλά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή. Ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί με χρηματοδότηση και του γερμανικού κράτους για το ξαναγράψιμο της “κοινής τους ιστορίας”. Εδώ εντάσσονται και το “Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας” και το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”, όργανο του ΥΠΕΞ της Ο.Δ. Γερμανίας.

Άλλωστε ανάλογο είναι και το πρόγραμμα “Μνήμες Κατοχής” που αποκάλυψαν και καταδίκασαν η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, και πολλοί Πανεπιστημιακοί, καθηγητές Ιστορίας. Οι ομοιότητες αυτών των προγραμμάτων και οι ανιστόρητοι, αντιεπιστημονικοί σκοποί τους για να αμαυρώσουν την Ιστορία της λαϊκής αντίστασης και του απελευθερωτικού αγώνα με επικεφαλής το ΚΚΕ κόντρα στη ναζιστική Γερμανική σκλαβιά του λαού και της νεολαίας μας αλλοιώνοντας την Ιστορική Μνήμη της συγκεκριμένης περιόδου, επειδή ακριβώς αποτελεί ζωντανό παράδειγμα και υλική δύναμη των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων σήμερα, αποδεικνύοντας πως όταν ένας λαός αποφασίσει συνειδητοποιώντας την ανεξάντλητη ακαταμάχητη δύναμή του μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλό του που φαίνεται ανίκητος. Η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία εμπνέονται από την ιστορική πείρα αυτής της περιόδου για να πορευτούν στον δρόμο της ανατροπής των εκμεταλλευτών τους, με προοπτική την παντοτινή ευημερία τους. Και τώρα, την προεκλογική περίοδο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, μαζί με διάφορους μηχανισμούς, επιδιώκουν “να βγάλουν από τη μέση” κάθε τι που αποδεικνύει πως όταν το ΚΚΕ γίνεται ένα με τον  λαό στο δρόμο της πάλης για το δικό του μέλλον, νικητής βγαίνει ο λαός.

Η πρόσκληση του υπουργείου αναφέρει ότι: “Θα υπάρχει η ευκαιρία επισκέψεων στους τόπους μνήμης (μαρτυρικά χωριά, γερμανικά και βρετανικά στρατιωτικά νεκροταφεία) και συζήτησης με ιστορικούς, επιζώντες και εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας, καθώς όλες οι δράσεις εστιάζουν στη γερμανική κατοχή της Ελλάδας, την ελληνική αντίσταση και την τύχη της εβραϊκής κοινότητας στην Κρήτη”. Λέγεται δε ότι διοργανώνουν επίσκεψη στο “Μνημείο Αλεξιπτωτιστών” στα περίχωρα των Χανίων, που ανεγέρθηκε από τη Βέρμαχτ το 1941, και στα Φλώρα, δίπλα στην Κάντανο, στο μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, που ανεγέρθηκε και αυτό το 1941, με τη ναζιστική επιγραφή “έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία”. Αυτά και μόνο φτάνουν για να δείξουν τις επικίνδυνες επιδιώξεις αναθεώρησης της Ιστορίας και ως προς τα ανείπωτα ναζιστικά εγκλήματα, και στη συνέχεια να περάσει διαστρεβλωμένη στα εκπαιδευτικά προγράμματα των ελληνικών σχολείων.

Το γεγονός ότι επέλεξαν την Κρήτη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλο τον Ελληνικό λαό. Η μάχη της Κρήτης που έδωσε με λεβεντιά, αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα και απαράμιλλο ηρωισμό τον Μάη του 1941 ο κρητικός λαός, ήταν η πρώτη οργανωμένη λαϊκή αντίσταση στους ναζί κατακτητές στην Ευρώπη. Και καθυστέρησε ένα μήνα την εισβολή των χιτλερικών στην ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό και αποτελούν προσβολή στη μνήμη όλων όσων πολέμησαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου τέτοιες ενέργειες σαν αυτή που προσκαλεί η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη της μόρφωσης των μαθητών και αντί για μόρφωση, με τέτοια προγράμματα Ιστορίας, ωθεί στην αμορφωσιά και στο χαντάκωμα, την πραγματική Ιστορία της πατρίδας μας που έγραψε ο λαός μας με ανείπωτο ηρωισμό και αυτοθυσία, ολοκαυτώματα και εκτελέσεις. Και ο κρητικός λαός ξέρει για τα θηριώδη εγκλήματα των ναζί με την ισοπέδωση στην Κάντανο και τη σφαγή των κατοίκων της, αλλά και τα καμμένα χωριά στη Βιάννο.

Καταγγέλλουμε μια ακόμα κατάπτυστη επιδίωξη διαστρέβλωσης της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης και της απελευθερωτικής πάλης, πρωταρχικά του κρητικού αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, των ναζιστικών εγκλημάτων, με σκοπό να περάσουν στη λήθη.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές, τους γονιούς και όλο τον κρητικό λαό να μην επιτρέψει την υλοποίηση των απαράδεκτων, ανιστόρητων δραστηριοτήτων που προσβάλλουν τον λαό μας. Προσβάλλουν την ιστορική μνήμη, την Κρήτη, όπου αναπτύχθηκε ηρωική απελευθερωτική δράση του λαού της κατά των ναζί κατακτητών, αγώνας που εμπνέει και διδάσκει όλες τις επόμενες γενιές.

Καλούμε τον λαό να καταδικάσει την πολιτική, τους φορείς όπως την “Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης”, άλλους μηχανισμούς και τα κόμματα που ξεπλένουν τους ναζί και τα θηριώδη εγκλήματά τους. Είναι όλα τα αστικά κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, που χειροκρότησαν τους φασίστες του Αζόφ στη Βουλή, η ΝΔ που επέτρεψε φασιστική σύναξη στο κέντρο της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκε με τους απόστρατους-φασίστες στον Γράμμο. Είναι οι κυβερνήσεις που καθυστέρησαν προκλητικά την εκδίκαση των εγκλημάτων της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι και οι δήμαρχοι που δέχτηκαν χρηματοδότηση από το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον”. Είναι η κυβέρνηση, με μπροστά την υπουργό Παιδείας, που προωθεί τέτοιες προσβλητικές για τον κρητικό λαό εκδηλώσεις σήμερα, αναποδογυρίζοντας την Ιστορία, ώστε να έρθει στα μέτρα των συμφερόντων της γερμανικής και ελληνικής καπιταλιστικής εξουσίας. Είναι διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις. Είναι τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν και συνεργάζονται για τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο έδαφος της Ουκρανίας, μετατρέποντάς τη σε θύτη άλλων λαών και τον ελληνικό λαό σε θύμα.

Και στην Κρήτη, όπως σε όλη τη χώρα, την περίοδο 1940 – 1949, ο λαός συσπειρωμένος στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, στηρίχτηκε στη δύναμή του, που αποδείχτηκε ακατανίκητη και μεγαλούργησε. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να σβήσουν από την Ιστορία το γερμανικό και το ελληνικό αστικό κράτος, γιατί τους φοβίζει, αφού αποτελεί σήμερα τον παράγοντα που φωτίζει τον δρόμο και αποτελεί γερό στήριγμα της οργανωμένης μαζικής πάλης του εργατικολαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στο εχθρικό κράτος, την αστική εξουσία και τα κόμματα που τη διαχειρίζονται, σε βάρος του λαού και της νεολαίας.

Ό,τι κι αν κάνουν δεν θα τους περάσει να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας την αλήθεια. Δεν πρόκειται να αποτρέψουν αυτό που με βεβαιότητα θα έρθει, ο λαός θα βγει μπροστά, απορρίπτοντας τα εκβιαστικά διλήμματα, οργανώνοντας και συντονίζοντας την πάλη του, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμισμό, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, για ένα φωτεινό μέλλον, απαλλαγμένο από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: