Πώς η Σοβιετική Ένωση νίκησε επιδημία ευλογιάς σε δύο εβδομάδες

Ένα αποφασιστικό σύστημα απομόνωσης και ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων κατέστησε δυνατό να εξαλειφθεί η αιφνιδιαστική απειλή κατά της δημόσιας υγείας. 

Η Σοβιετική Ένωση ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά της, περιλάμβανε και τη δραστική αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και την εξάλειψη ασθενειών που ως τότε ταλάνιζαν τις πόλεις και τα χωριά της αχανούς χώρας. Λιγότερο γνωστό είναι η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε όταν παρουσιάστηκε ο κίνδυνος της επιστροφής από το παρελθόν μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν ήταν άλλη από την ευλογιά, έναν ιό που συνοδεύει την ανθρωπότητα από την προϊστορία και στοίχισε εκατομμύρια ζωές μέχρι την ανακάλυψη και τη διάδοση του εμβολίου.

Alexei Kokorekin.

Η έρευνα έδειξε ότι ο Κοκορέκιν στη διάρκεια του ταξιδιού του είχε παραστεί στην τελετουργική καύση ενός νεκρού βραχμάνου και είχε αγγίξει κάποια από τα πράγματά του, κολλώντας τον ιό.

Botkin Hospital.

Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού όλης της Μόσχας και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να ενισχυθεί η επίδραση των παλιότερων εμβολίων. Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, εμβολιάστηκαν 9,5 εκ. άνθρωποι, κάθε ηλικίας, ακόμα και ετοιμοθάνατοι. Οι επιδημιολόγοι δούλευαν νυχθημερόν και στο σχέδιο συμμετείχαν οι πάντες, όλοι οι γιατροί της περιοχής, μέχρι παραϊατρικό προσωπικό και φοιτητές ιατρικής.

Με πληροφορίες από Russia beyond
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: