Ισπανικός Εμφύλιος – Σαν σήμερα, η πιο μαύρη προδοσία της σοσιαλδημοκρατίας

To 1938 η “κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου” της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα στη Δημοκρατική Ισπανία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας και της υποκρισίας των ίσων αποστάσεων.

Σαν σήμερα το 1938, η κυβέρνηση… Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική (εκλεγμένη κυβέρνηση επίσης Λαϊκού Μετώπου) Ισπανία.

Τον Φεβρουάριο του 1936, κερδίζει στην Ισπανία τις εκλογές το Λαϊκό Μέτωπο (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αναρχικοί, κλπ.). Αμέσως ο στρατός στασιάζει (αρχίζοντας από το Μαρόκο), με επικεφαλής το στρατηγό Φράνκο.

Τον Φράνκο τροφοδοτούσαν με αεροπλάνα, τανκς, πυροβόλα, όπλα και πυρομαχικά οι Ναζί της Γερμανίας κι οι Φασίστες της Ιταλίας. Μάλιστα είχαν στείλει μεραρχίες στρατού και αρμάτων η Ιταλία και αεροπορία η Γερμανία.

Τη δημοκρατική Ισπανία την τροφοδοτούσαν η κομμουνιστική διεθνής, με εράνους σ’ όλες τις χώρες κι η ΕΣΣΔ που την προμήθευε με αεροπλάνα, τανκς, όπλα και εκπαιδευτές. Μάλιστα υπήρχαν και μονάδες του Κόκκινου Στρατού που πολεμούσαν με τους δημοκρατικούς (μονάδες αρμάτων και αεροπορίας).

Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, μαζί με την κυβέρνηση της Αγγλίας και των ΗΠΑ, εφάρμοσαν την πολιτική της ουδετερότητας. Τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη Φράνκο και στο θύμα δημοκρατική Ισπανία.

Πρακτικά οι Γάλλοι και οι Άγγλοι πήραν το μέρος του Φράνκο και των φασιστών με πολλούς τρόπους.

– Η Γαλλική κυβέρνηση Λέοντα Μπλουμ ακύρωσε την εμπορική συμφωνία που έδινε το δικαίωμα στην Ισπανία να αγοράζει όπλα απ’ τη Γαλλία.

– Παρέδωσε στον Φράνκο τον ισπανικό πολεμικό στόλο που είχε καταφύγει σε γαλλικά λιμάνια.

– Επέστρεψε στον Φράνκο τον ισπανικό χρυσό, που είχε δώσει ενέχυρο η δημοκρατική Ισπανία για τα δάνεια που είχε πάρει.

– Δεν έβαζαν κανένα εμπόδιο στον εξοπλισμό των φασιστών από την Ιταλία και τη Γερμανία, αφού αυτές οι δυνάμεις έλεγχαν τη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο. Μόνο η Ιταλία ενίσχυσε οικονομικά τον Φράνκο με 14 δισεκατομμύρια λιρέτες, δίχως να υπολογίζεται η αξία χιλίων αεροπλάνων. Έστειλε ακόμα δύο χιλιάδες πυροβόλα, δέκα χιλιάδες αυτόματα όπλα, 240 χιλιάδες τουφέκια, 324 εκατομμύρια φυσίγγια, 8 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, 12 χιλιάδες αυτοκίνητα, 700 άρματα μάχης, 17 χιλιάδες τόνους αεροπορικές βόμβες, 2 υποβρύχια και 4 αντιτορπιλικά. Στο πλευρό του Φράνκο μάχονταν 150 χιλιάδες Ιταλοί και 50 χιλιάδες Γερμανοί.

– Αντίθετα, επιτηρώντας τη Μεσόγειο με το Γαλλικό και Αγγλικό στόλο, στο όνομα της δήθεν ουδετερότητας, άφηναν μεν τα Ιταλικά πλοία να περνάνε, φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό, αλλά έβαζαν εμπόδια στα Σοβιετικά πλοία, αφήνοντας ταυτόχρονα τον Ιταλικό στόλο να τα βυθίζει ανενόχλητος. Πολλές χιλιάδες τόνοι σοβιετικής βοήθειας δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.

– Έβαζαν εμπόδια στη διακίνηση εθελοντών από τις χώρες της Ευρώπης προς τη Δημοκρατική Ισπανία, αλλά άφηναν ανενόχλητη τη φασιστική οργάνωση στη Γαλλία,  τα αστικά κόμματά και την Καθολική Εκκλησία, να δημιουργούν, ενισχύουν, εξόπλιζαν τις φασιστικές οργανώσεις («Πύρινοι Σταυροί» κ.ά.).

Δίκαια θεωρείται σαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα προδοσίας από τη σοσιαλδημοκρατία. Και σαν ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκριτικής πολιτικής των ίσων αποστάσεων.

Οι φωτογραφίες, είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές του ισπανικού εμφυλίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: