Όταν το σφυροδρέπανο διέσχισε τη Λευκωσία – Η ιστορική επίσκεψη του Γιούρι Γκαγκάριν στην Κύπρο (VIDEO)

Ο Γιούρι Γκαγκάριν επήεν στο φεγγάριν / να φέρει μανιτάρι να φαν οι Αμερικάνοι, τραγουδούσε ο κυπριακός λαός προς τιμήν του πρώτου κοσμοναύτη στο διάστημα, κάνοντάς τον παράλληλα δεκτό με τιμές ήρωα στη Λευκωσία και άλλες πόλεις της ενιαίας τότε Μεγαλονήσου.

Η 16η Φλεβάρη 1962 ήταν μια σπουδαία μέρα για το νεαρό κυπριακό κράτος, που είχε αποκτήσει ανεξάρτητη υπόσταση μόλις 1,5 χρόνο περίπου πριν. Κι αυτό γιατί πρώτη φορά την επισκεπτόταν μια προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς, που δεν ήταν άλλος από τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, το Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Η επίσκεψή του εντασσόταν στα πλαίσια παγκόσμιας περιοδείας για την προβολή του μεγάλου σοβιετικού επιτεύγματος, η οποία λίγες μέρες πριν τον είχε φέρει και στην Ελλάδα, όπου, όπως παντού, γνώρισε την αποθέωση του κόσμου. Η παρουσία του στην Κύπρο βέβαια αναπόφευκτα είχε και ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής, αφού η χώρα με ηγέτη το Μακάριο πρωτοστατούσε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και διατηρούσε καλές σχέσεις με την ΕΣΣΔ, λόγω της στάσης της τελευταίας στο Κυπριακό ζήτημα.

Ο κυπριακός λαός ξεχύθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας τα καλά του, υποδεχόμενος το “διαστημικό ήρωα” με λουλούδια αλλά και συνθήματα, όπως εκείνο που ανέγραφε στα ρωσικά και τα ελληνικά πως “Η φιλία του ρωσικού και του κυπριακού λαού ξεκινάει σήμερα”. Ιδιαίτερη σημειολογία είχε η παρουσία της κόκκινης σοβιετικής σημαίας με το σφυροδρέπανο πάνω στο καπό του ανοιχτού αυτοκινήτου με το οποίο ο Γκαγκάριν διέσχισε τη Λευκωσία χαιρετώντας τα πλήθη.

Τον αχαλίνωτο ενθουσιασμό των Κυπρίων αναγνώριζε και ο αστικός τύπος της εποχής, προσπαθώντας όπως είναι λογικό να αφαιρέσει κατά το δυνατόν οποιοδήποτε πολιτικό υπόβαθρο από αυτές τις αντιδράσεις, παρουσιάζοντές τις ως απλό “φόρο τιμής” σε ένα μεγάλο  επιστημονικό επίτευγμα: “Μεγάλην υποδοχήν επεφύλαξε ολόκληρος η Κύπρος εις τον πρώτον αστροναύτην του κόσμου, τον Σοβιετικόν πολίτη Γιούρι Γκαγκάριν. Αι θερμαί και εγκάρδιοι αυταί εκδηλώσεις αι οποίαι έφταναν μέχρι παραληρήματος, ήτο ο δίκαιος ήτο ο δίκαιος φόρος τιμής τον οποίον απένειμε ο πολιτισμένος Κύπριος  εις το ηρωικόν κατόρθωμα και επιστημονικόν επίτευγμα του σημερινού ανθρώπου, ασχέτως εις ποίαν χώραν ανήκει, εις ποίαν φυλήν και ποίαι αι κοινωνικαί ιδεολογικαί κατευθύνσεις του.”

Ο Γιούρι Γκαγκάριν συνομίλησε και φωτογραφήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Μακάρι και στη συνέχεια επισκέφτηκε επίσης τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο, με το δήμαρχο της πρώτης, Κώστα Παρτασίδη, να παραδίδει το ασημένιο κλειδί της πόλης στην πλατεία ηρώων παρουσία χιλιάδων Λεμεσιανών, δίνοντάς του τη δυνατότητα να πολιτογραφηθεί δημότης της πόλης. Η κυπριακή λαϊκή μούσα είχε βγάλει εκείνη την εποχή κι ένα σκωπτικό δίστιχο, μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού ΗΠΑ – ΕΣΣΔ:

Ο Γιούρι Γκαγκάριν επήεν στο φεγγάριν /να φέρει μανιτάρι να φαν οι Αμερικάνοι

Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος κοσμοναύτης χάθηκε άδοξα σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια αεροπορικής εκπαίδευσης το 1968, η μνήμη του όμως έμεινε άσβεστη στην ανθρωπότητα γενικά και στην Κύπρο ειδικότερα. Έτσι, στις 15 Απρίλη 2013, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αστροναυτικής, έγιναν στο Δημοτικό Πάρκο Λευκωσίας τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός γελαστού Γκαγκάριν με διαστημική στολή και το όνομά του στα ρωσικά, για να θυμίζουν για πάντα πως κάποτε είχε περπατήσει στα χώματα του νησιού της Αφροδίτης.

 

https://www.facebook.com/kxronografos/videos/1209497089190521/

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: