Εύα Νικολαΐδου: Πίστη στο ΚΚΕ σημαίνει πίστη στον άνθρωπο – Προσκύνημα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ

Ήταν μία ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα, η Κυριακή 23 Απρίλη… Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, σωπάσαμε για ένα λεπτό, τιμώντας τους νεκρούς. Ο αέρας έγινε διάφανος, εκεί πάνω στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Επταπυργίου. Η καρδιά μας γέμισε συντροφικότητα. Η ζωή παίρνει δύναμη σε στιγμές σαν κι αυτές…

Ήταν μία ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα, η Κυριακή 23 Απρίλη. Μέχρι και στην αυλή του Γεντί – Κουλέ, έξω από τους θαλάμους και τα κελιά του κάτεργου, η φύση θέλοντας να τιμήσει τους κρατούμενους φύτρωσε χορτάρι με μαργαρίτες, σαν αυτά που ανθίζουν δίπλα στους τάφους. Αυτός ο χώρος ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών.

Η ΚΟ της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή την 21η Απρίλη, οργάνωσε ένα προσκύνημα, τιμώντας την αντίσταση των αγωνιστών, που ήταν έγκλειστοι στο Γεντί – Κουλέ. Μία κοσμοσυρροή ανθρώπων, κάθε ηλικίας. Ανάμεσά τους και παλιοί αγωνιστές, τσακισμένοι από τα γηρατειά, που βασανίστηκαν σ’ αυτό το ελληνικό Νταχάου, όμως, έχοντας μέσα τους δύναμη και ελπίδα. Αυτό το κυριακάτικο απόγευμα, ζωντάνεψαν οι αναμνήσεις μιας εποχής που ήταν καταχωνιασμένες και βρήκαν τρόπο ν’ αποδράσουν.

Ένας από τους κρατούμενους θυμήθηκε ότι τα χρόνια της Χούντας, την ημέρα του Πάσχα, σκέφτηκαν οι κρατούμενοι του θαλάμου να ενώσουν δύο κρεβάτια, να απλώσουν ένα σεντόνι για ν’ αραδιάσουν πάνω τα λίγα, φτωχικά φαγητά που λόγω των εορτών, τους πήγαν οι δικοί τους. Οι φρουροί μπήκαν στο θάλαμο, εξαγριωμένοι, προστάζοντας να μην μετακινήσουν κανένα κρεβάτι. Τόλμησε ένας να πει ότι τους θύμισε τραπέζι η συνένωση των κρεβατιών. Τότε ανέβηκαν τα κτήνη και ποδοπάτησαν με τις μπότες τους τα φαγητά τους. Έμειναν νηστικοί.

Όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο παππούς μου, Πέτρος Λιλιακίδης, ήταν οι γίγαντες του αγώνα. Αυτοί έγραψαν με το αίμα τους τα ιστορικά γεγονότα. Ιερό ενθύμιο, από τα χέρια του παππού μου, μία κοσμηματοθήκη φτιαγμένη από σπίρτα. Ένα κομψοτέχνημα, που έγραψε πάνω «Ερασμία», το όνομα της κόρης του και μητέρας μου, αγωνίστριας της ΕΠΟΝ και μέλους του ΚΚΕ.

Σύντομα θα την χαρίσω στο Κόμμα, γιατί της ταιριάζει μία θέση στις προθήκες, όπου φυλάσσονται έργα των φυλακισμένων. Αυτό το κουτί φτιαγμένο με την δεξιοτεχνία του παππού μου, που θυμίζει ώρες απομόνωσης στις ίδιες φυλακές, εκείνο το απόγευμα λες και αποκάλυψε τα δάκρυα, τη θλίψη, τα βασανιστήρια, την καρδιά τους. Λες κι εκεί μέσα ήταν κρυμμένος αυτός ο ξεχωριστός κόσμος που δε μπορούσε να δραπετεύσει από κανέναν μαντρότοιχο αλλά μετέτρεπε τις ώρες του σε δημιουργία γεμίζοντας την καρδιά του με τέχνη.

Ξεναγός σ’ αυτό το κάτεργο ήταν ο Κώστας Λογοθέτης, πρώην εισαγγελέας – δικηγόρος, συγγραφέας του αποκαλυπτικού βιβλίου για την υπόθεση Παγκρατίδη. Μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του από την προσπάθεια να κλείσει αυτό το κολαστήριο. Μαζί του η εισαγγελέας Χρυσούλα Γιαταγάνα. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των κυκλωμάτων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατάφεραν να το κλείσουν. Αυτό, βέβαια, με τις αμέτρητες διώξεις που δέχτηκε το πλήρωσε με την επαγγελματική καταστροφή του. Βρέθηκε στο δρόμο με τρία παιδιά και άνεργος. Θυσίασε το προσωπικό του συμφέρον για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο.

Ο Κώστας Λογοθέτης μας έδειξε ακτινογραφίες κρατουμένων, όπου απεικονίζονται τα ξένα σώματα που κατάπιναν, κουτάλια, χερούλια, μέσα στην απόγνωσή τους, προκειμένου να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Η ιστορία του Γεντί – Κουλέ είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ελλάδας. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, σωπάσαμε για ένα λεπτό, τιμώντας τους νεκρούς. Ο αέρας έγινε διάφανος, εκεί πάνω στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Επταπυργίου. Η καρδιά μας γέμισε συντροφικότητα. Η ζωή παίρνει δύναμη σε στιγμές σαν κι αυτές. Η πίστη στο ΚΚΕ σημαίνει πίστη στον άνθρωπο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές: Σίσσυ Πολυκάρπου, στη Β’ Θεσσαλονίκης και Γιάννης Δελής, στην Α’ Θεσσαλονίκης.

*Η Εύα Νικολαΐδου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ

Φωτογραφία: Από την εκδήλωση στο Γεντί Κουλέ

902.γρ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: