«Αχ, η δύναμη βγαίνει απ’ τις γροθιές κι όχι από πρόσωπα καλοσυνάτα…»

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Χιλιανός γιατρός, σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε, που κυβέρνησε τη Χιλή το διάστημα 1970-73, επικεφαλής του συνασπισμού «Λαϊκή Ενότητα» (Unidad Popular). Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας.

Σαν σήμερα, στις 26 του Ιούνη 1908, γεννήθηκε ο Χιλιανός γιατρός, σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κυβέρνησε τη Χιλή το διάστημα 1970-73, επικεφαλής του συνασπισμού «Λαϊκή Ενότητα» (Unidad Popular), στον οποίο μετείχαν το  Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση.

Στα χρόνια της διακυβέρνησής του το ουμανιστικό όραμα για μια δίκαιη κοινωνία ισότητας και ελευθερίας για όλους, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Το όνειρο, όμως, για μια ειρηνική επανάσταση προς το σοσιαλισμό γκρεμίστηκε στις 11 του Σεπτέμβρη 1973, όταν η αμερικανοκίνητη χούντα του Πινοσέτ, υπηρετώντας τα συμφέροντας των πλουτοκρατών, ματοκύλισε τη Χιλή, δολοφόνησε τον Πρόεδρο, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές διώχτηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν ή «εξαφανίστηκαν» από τα όργανά της.

«Ούτε το έγκλημα ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη. Η ιστορία είναι δική μας. Γράφεται από τους λαούς…», είναι μερικά από τα τελευταία λόγια του Προέδρου Αλιέντε, στο ραδιοφωνικό διάγγελμά του προς το λαό της Χιλής. Την ίδια μέρα, οχυρωμένος στο Προεδρικό Μέγαρο θα πέσει νεκρός με το όπλο στο χέρι.

Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.

“Αχ, η δύναμη βγαίνει απ’ τις γροθιές
κι όχι από πρόσωπα καλοσυνάτα –
από στόμια βγαίνει η δύναμη
κι όχι από τα στόματα

Σύντροφοι γνωστό αυτό –
ήταν, είναι, και μένει αληθινό.
Κι αυτή είναι η πικρή αλήθεια της Unidad Popular…”

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: