25 Ιούλη 1943 – Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων: Έδειξε ο χιτλερισμός όλη την αιμοβόρα βαρβαρότητά του…

Σαν σήμερα, στις 25 του Ιούλη 1943, το χωριό Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων βρέθηκε κυκλωμένο από τους βάρβαρους φασίστες που, αφού το λεηλάτησαν, το έκαψαν και εκτέλεσαν 152 κατοίκους.

Τον Ιούνη και ιδιαίτερα τον Ιούλη του 1943, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ σε επανειλημμένες συγκρούσεις είχαν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στους Ιταλούς και Γερμανούς καταχτητές. Οι επειχειρήσεις του ΕΛΑΣ που διεξήχθηκαν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, είχαν σαν αποτέλεσμα να παραπλανηθούν οι Γερμανοί και νομίζοντας πως οι Αγγλοαμερικάνοι θα αποβιβάζονταν στην Ελλάδα, να μεταφέρουν από την Ιταλία 3 ολόκληρες μεραρχίες στη χώρα μας για ενίσχυση των στρατευμάτων τους.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη, ισχυρές φάλαγγες των Γερμανών, απ’ αυτές που  κινήθηκαν προς την Ελλάδα, ενεργούν σειρά επιθέσεις στην Ήπειρο ενάντια στις αντάρτικες δυνάμεις.  Την περίοδο αυτή διέπραξαν ανήκουστες θηριωδίες ενάντια στους αθώους κατοίκους των χωριών της Ηπείρου. Ένα από τα πρώτα θύματα ήταν το χωριό Μουσιωτίτσα, που δεσπόζει στο δρόμο Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων.

Στις 25 του Ιούλη 1943, το χωριό βρέθηκε κυκλωμένο από τους βάρβαρους φασίστες που, αφού το λεηλάτησαν, το έκαψαν και εκτέλεσαν 152 κατοίκους.

Οι πιο πολλοί από τους εκτελεσμένους ήταν γέροι, γυναίκες, παιδιά -αγόρια και κορίτσια. Σα λυσσασμένοι έπεσαν πάνω στα γυναικόπαιδα. Έδειξε ο χιτλερισμός όλη την αιμοβόρα βαρβαρότητά του. Προς το βράδυ οι δήμιοι αποσύρθηκαν. Μακάβριο το θέαμα που αντίκρυσαν οι επιζώντες, που κρυμμένοι παρακολουθούσαν από μακριά το δράμα των δικών τους, ανήμποροι ν’ αντιδράσουν. Σωρό τα πτώματα κολυμπούσαν μέσα στο αίμα. Μόνο ένα παιδάκι μόλις τότε 18 μηνών βρέθηκε ζωντανό, ο Γιάννης Γκόγκας, που ζει σήμερα στην Άνω Μουσιωτίτσα. Φοβισμένο, τρομοκρατημένο φαίνεται από τις σκηνές φρίκης που ξετυλίγονταν δίπλα του, κουκουλώθηκε με τα ρούχα της νεκρής μάνας του και λούφαξε. Έτσι και γλύτωσε. Πώς να μεταφερθούν τόσοι άνθρωποι στο νεκροταφείο! Οι συγγενείς τους εκεί επί τόπου έψαλαν τη νεκρώσιμη ακολουθία, άνοιξαν ομαδικούς τάφους και τους έθαψαν. Αδελφωμένοι, όπως αντίκρυσαν τη φασιστική θηριωδία, έτσι πήγαν και στον τάφο!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: