Το επιτελικό τους κράτος στα καλύτερά του

Για να διοχετευτούν εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις εξαπολύεται επίθεση στους εργαζόμενους και τσαλακώνονται οι διοικητικές διαδικασίες.

Με “εντέλλεσθε” και τσαλάκωμα όλων των διαδικασιών επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να διοχετεύσει εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις προλαβαίνοντας την προθεσμία για τη Δράση “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα”. Μέσα από την ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης ξεδιπλώνεται όλη η παθογένεια του επιτελικού κράτους αλλά και ο ρόλος που επιφυλάσσεται για τον Δημόσιο Υπάλληλο. Αναδεικνύεται με κάθε λεπτομέρεια ο ρόλος της “ψευτοαξιολόγησης” και ο πραγματικός ωφελημένος της στοχοθεσίας.

Από την ανακοίνωση όμως, αποδεικνύεται και κάτι ακόμα. Ό,τι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Ό,τι υπάρχουν οργανωμένες αντιστάσεις, με προμετωπίδα τα Σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, για να διαφυλαχτεί, όσο γίνεται, τόσο η δημόσια περιουσία, όσο και ο δημόσιος υπάλληλος.

Με την ενότητα των εργαζομένων ως το βασικό τους όπλο, οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που τείνει να γίνει ο κανόνας στο Δημόσιο. Το πρώτο βήμα για να υπάρχει προοπτική σε αυτόν τον αγώνα είναι να καταπέσουν όλες οι αυταπάτες για “αξιοκρατία”, “αξιολόγηση”, “νομιμότητα”, “ανταμοιβή με βάση την παραγωγικότητα”, “στοχοθεσία”, “αποτελεσματικότητα” και τόσα άλλα συνθήματα του επιτελικού κράτους, του κράτους των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτές τις αυταπάτες διαλύει η ανακοίνωση του Συλλόγου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ανακοίνωση – καταγγελία σχετικά με τη Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της  (ΔΑΕΕΠ) Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης

Στις 13/12/2023 τα στελέχη της ΔΑΕΕΠ κλήθηκαν σε συνάντηση στο γραφείο του Αρμόδιου Γενικού Δ/ντη με θέμα τη Δράση “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα”. Κατόπιν της εισαγωγικής ενημέρωσης που έκανε ο ΓΔ προς τους υπαλλήλους, τους ενημέρωσε ότι όσοι υπάλληλοι έχουν υπόλοιπο κανονικής αδείας από το 2022 θα το λάβουν άμεσα από την επόμενη μέρα έως και τις 20/12 και επίσης μέχρι τις 31/12 δεν θα εγκριθεί καμία κανονική άδεια. Επίσης δήλωσε ότι ο ίδιος θα κρίνει για εξαιρετικές περιπτώσεις, και αφού οι συνάδελφοι αναφέρουν τον λόγο άδειας, αν θα τις εγκρίνει. Ως αιτία της ανωτέρω απόφασής του επικαλέστηκε άνωθεν εντολή για την “αναγκαιότητα” της έκδοσης είκοσι αποφάσεων ένταξης και δύο αποφάσεων απόρριψης για τη Δράση “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα” ως τις 31/12/2023. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως όλοι οι υπάλληλοι της Δ/νσης θα χρεωθούν την έκδοση αποφάσεων ένταξης, παρόλο ότι η υλοποίηση του έργου αφορά αρμοδιότητες του Γ’ τμήματος της εν λόγω Δ/νσης.

Με βάση τα παραπάνω οι συνάδελφοι κλήθηκαν να συντάξουν και να υπογράψουν, με προφορική εντολή, αποφάσεις ένταξης για συγχρηματοδοτούμενα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, εντός χρονικού πλαισίου 5 εργάσιμων ημερών. Οι συνάδελφοι από το αρμόδιο τμήμα διαμαρτυρήθηκαν καθώς πέραν από το γεγονός ότι το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό, η βαρύτητα και η πολυπλοκότητα του έργου είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει  να ανταπεξέλθουν με ασφάλεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Οι συνάδελφοι δεν αρνήθηκαν την εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά επιφυλάχθηκαν κατά την διαδικασία της υπογραφής στην διατύπωση επιφυλάξεων – αντιρρήσεων. Στο σημείο αυτό ο Γενικός Διευθυντής, είπε ότι επιφυλάσσεται, με την συνδρομή δικηγόρου, να αξιολογήσει αυτές τις επιφυλάξεις/αντιρρήσεις και στο ενδεχόμενο που κατά τον ίδιο, αυτές δεν είναι σύμφωνες με  τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, θα προβεί σε πειθαρχικές διώξεις κατά των υπαλλήλων. Οι συνάδελφοι αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν ρητή γραπτή εντολή με την οποία να εντέλλονται να υπογράψουν τις αποφάσεις ένταξης και ως απάντηση  έλαβαν ότι δεσμεύονται από τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, ότι είναι ευθυνόφοβοι, καθώς και ότι  ο ρόλος τους στην διαδικασία είναι διεκπεραιωτικός και δεν απαιτείται να ελέγξουν την νομιμότητα και την πληρότητα των  φακέλων που θα τους χρεωθούν. Ωστόσο, παρέλειψε να σημειώσει ότι η υπογραφή αποφάσεων ένταξης από τους υπαλλήλους αποτελεί ταυτόχρονα εισήγηση ένταξης των έργων προς την Υφυπουργό με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευθύνη της υπογραφής του συντάκτη/εισηγητή σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι δέχτηκαν ξεκάθαρο εκφοβισμό στο πλαίσιο της υλοποίησης των καθηκόντων τους και όταν σημείωσαν ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα, απειλήθηκαν με πειθαρχικές διώξεις.

Μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα, στις 14/12 ο Σύλλογος μας, παρουσία συναδέλφων που βρέθηκαν στην συνάντηση της 13/12, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Υφυπουργού Ανάπτυξης, όπου μεταφέρθηκαν τα γεγονότα στο Δ/ντη του Γραφείου της τονίζοντας εντόνως ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι ανεκτές από κανένα συνάδελφο και κάλεσαν την Πολιτική Ηγεσία της Γραμματείας να τοποθετηθεί αρμοδίως. Σημειώθηκε επίσης ότι, εάν συνεχιστούν ή επαναληφθούν ανάλογες πρακτικές ο Σύλλογος θα απαντήσει καταλλήλως και με κάθε πρόσφορο μέσο.

Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί αυτό το περιστατικό ως κεραυνός εν αιθρία; Με όλους τους τρόπους (γενικές συνελεύσεις, δελτία τύπου, ανακοινώσεις, αιτήματα), ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία μας έχουν καταγγείλει πρώτον, την υποστελέχωση και την ενταντικοποίηση της εργασίας, δεύτερον τον οικονομικό μαρασμό των εργαζομένων, και τρίτον, το πάγωμα των αρμοδιοτήτων που υπηρετούν το λαό και ικανοποιούν τις ανάγκες του, με την ταυτόχρονη προσήλωση στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Τέλος, έχουμε καταγγείλει την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων μας με πρόσχημα ακριβώς την υποστελέχωση. Έχουν όμως παραμείνει στο Δημόσιο κάποιες αρμοδιότητες για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί πρέπει να τεκμαίρεται η εξουσία επιβολής μιας απόφασης, δεύτερον για να υπάρχει μια επίφαση ουδετερότητας στη διαιτησία μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και τρίτον, για να υπάρχει κάποιος υπόλογος όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Για να αναλάβει ο Δημόσιος Υπάλληλος την παραπάνω ευθύνη, με επανειλημμένες κλοπές από το μισθό που έχουν οδηγήσει σε μισθούς επιβίωσης, έχει επινοηθεί αυτό το κακοφορμισμένο σχέδιο της «στοχοθεσίας» και της «ψευτοαξιολόγησης», για να λειτουργεί τόσο σαν καρότο, όσο και σαν μαστίγιο.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένα αποπνικτικό πλαίσιο εντός του οποίου δεν μπορούμε ως δημόσιοι υπάλληλοι να ελέγχουμε και να τηρούμε με ασφάλεια την νομιμότητα με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Ταυτόχρονα, εντείνεται η υποβάθμιση της εργασιακής καθημερινότητας και επιτείνεται η εργασιακή ανασφάλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.

Το περιστατικό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι μια έκρηξη όλων των παραπάνω εύφλεκτων υλικών. Για να προχωρήσει μια διαδικασία που αφορά στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων αξίας εκατομμυρίων, χωρίς προσωπικό, μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, η Διοίκηση επιστράτευσε πρακτικές εργασιακού εκφοβισμού, απειλών, επιβολής παραλλήλων καθηκόντων και γενικώς αντισυναδελφικές συμπεριφορές.

Αναδεικνύονται λοιπόν περίτρανα οι προτεραιότητες της Πολιτικής Ηγεσίας. Εύλογα αναρωτιόμαστε : σε περιπτώσεις που έπρεπε να υλοποιηθεί διαδικασία με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την κάλυψη άμεσων κοινωνικών αναγκών (π.χ αποζημιώσεις πλημμυροπαθών), κινητοποιήθηκε με τέτοια ζέση η πολιτική ηγεσία και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι διοικητικοί προϊστάμενοι, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που διοχετεύονται εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις;

Απαιτούμε εν προκειμένω η πολιτική ηγεσία να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, αναφορικά με την τήρηση των νόμιμων και ομαλών διαδικασιών εκτέλεσης των καθηκόντων μας. Εξάλλου, η ευθύνη της καθυστέρησης των διαδικασιών που σχετίζονται με τα εν λόγω  έργα δεν βαραίνει τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ο οποίοι δε συμμετείχαν στη διαμόρφωση και παρακολούθηση των φάσεων των ανωτέρω.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναφέρουμε όσα τονίζαμε με το πλαίσιο πάλης μας που αποδεικνύει συνέχεια την επικαιρότητά του:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και της ενταντικοποίησης της εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.
  • Όχι κατάτμηση και διαίρεση των εργαζομένων με παροχές τύπου μπόνους, επιδόματα και λοιπές απολαβές αντί της οριζόντιας αύξησης των μισθών και της επαναφοράς των κλεμμένων μισθών τόσων ετών
  • Περιφρούρηση από διοικητικές πρακτικές που εκθέτουν τους εργαζόμενους και ζημιώνουν την κοινωνία.
  • Ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων που υπηρετούν το λαό και ικανοποιούν τις ανάγκες του, κι όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση του ν. 4940/2022, που αφορά στην «αντιδραστική» στοχοθεσία και «αξιολόγηση» για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών

Καμία (και κανένας) μόνη/ος και φοβισμένη/ος – Έχουμε την ενότητα των εργαζομένων ως βασικό μας όπλο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: