Σταθερότητα με ανοδικές τάσεις του ΚΚΕ δείχνουν τα exit-poll – Προς αυτοδυναμία η ΝΔ με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ

Στο 5-7% το ΚΚΕ, ορατό το ενδεχόμενο 7κομματικής βουλής

Μπορεί κάποιοι να περίμεναν πως το ΚΚΕ θα πιεστεί σε αυτές τις εκλογές από το δικομματισμό και τη λογική της “χαμένης ψήφου”, ωστόσο οι πρώτες ανακοινώσεις των δημοσκοπικών εταιριών για τις ενδείξεις του exit-poll δείχνουν πολύ διαφορετική εικόνα, που επιβεβαιώνει ίσως τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Έτσι λοιπόν το ΚΚΕ εμφανίζει, αν λάβουμε το κατώτερο όριο του έξιτ πολ (5-7%) σταθερότητα, κι αν λάβουμε τη μέση ή την ανώτερη τιμή, σαφή, διακριτή άνοδο, τόσο σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου, όσο και με τις τελευταίες εθνικές εκλογές το Σεπτέμβρη του 15′. Έτσι, σύμφωνα με τα ευρήματα, στο 80% της επεξεργασίας του δείγματος -και σε αναμονή νεότερων στοιχείων- το ΚΚΕ είναι πολύ πιθανό να ξεπερνά το 6%, ενώ είναι αρκετά πιθανό να πλησιάσει το ΚΙΝΑΛ, που, παρά το κλίμα αποσυσπείρωσης που διαφαινόταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες, δείχνει να συγκρατεί – το λιγότερο – τις δυνάμεις τους.

Σε άλλα στοιχεία, επιβεβαιώνεται πιθανόν η πρόβλεψη για αυτοδυναμία της ΝΔ, άσχετα που τα στελέχη της απέφευγαν στο πάνελ να το διατυμπανίζουν, για την αποφυγή διαρροών προς τα (ακρο)δεξιά, καθώς και το πιθανότατα διψήφιο ποσοστά διαφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι δημοσκοπικές εταιρείες, όπως και την προηγούμενη φορά, είναι αρκετά προσεκτικές, δίνοντας μεγάλο διάστημα στους δυο πρώτους και είναι δύσκολη η πρόβλεψη του τελικού ποσοστού του δικομματισμού, είναι σαφές ότι συνεχίζεται κι ενισχύεται η τάση διπολισμού που είδαμε στις ευρωεκλογές, έστω και με τον ένα πόλο σε σαφώς πιο δυσχερή θέση. Διπολισμός όμως που εξακολουθεί να είναι μακριά από τα “σταλινικά” ποσοστά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ επί “μπελ επόκ”, δίνοντας αρκετό χώρο σε διασπορά ψήφων, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο 6κομματικής ή 7κομματικής βουλής ορθάνοιχτο. Πιο άνετη διαφαίνεται αυτή τη στιγμή η είσοδος του Μέρα25, που φαίνεται να ωφελείται από κλίμα αποδρομής του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος, δυστυχώς όμως δεν αποκλείεται η εκ νέου είσοδος των ναζί εγκληματιών στο εθνικό κοινοβούλιο. Πιο οριακά, αλλά όχι μακριά από το στόχο φαίνεται να είναι και ο χριστελλαδέμπορος Βελόπουλος, που μοιάζει να αντλεί από μια δεξαμενή μεταξύ ΧΑ και του να ζήσουμε να τον θυμόμαστε (με την πολιτική και μόνο σημασία) Λεβέντη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας λαβωμένος, σίγουρα δεν έχει τελειώσει, όπως σημείωνε – καθόλου τυχαία – ο επιζήσας της μάχης του ΣΚΑΙ Αλέξης Παπαχελάς στη σημερινή Καθημερινή. Κι είναι ένα ζήτημα το τι είδους αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να ασκήσει και τι φούμαρα θα ξαναεπιχειρήσει να πουλήσει.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε πολλά να πούμε, εντός ολίγου επί πραγματικών αποτελεσμάτων, σε πιο ξεκαθαρισμένο τοπίο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: