Σήμερα διαδηλώνουν ο Ρίτσος, ο Πικάσο κι ο Αϊζενστάιν… – Μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα (ΦΩΤΟ)

Οι καλλιτέχνες με μια φωνή διατράνωσαν πως δε γυρίζουν στην κανονικότητα της βαρβαρότητας.

Πάθος, παλμός, φαντασία στα συνθήματα και στα δρώμενα, όλα όσα θα περίμενε δηλαδή κανείς από μια συγκέντρωση καλλιτεχνών. Δεμένα όλα αυτά και αξεδιάλυτα με δίκαιη οργή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση, που εμπαίζει τον κλάδο -τον πρώτο που επλήγη από τα μέτρα ενάντια στη διάδοση του ιού και πιθανότατα ο τελευταίος που θα ξεκινήσει ξανά τη δραστηριότητά του.

Οι μάσκες ήταν δεδομένες για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ενώ η διατήρηση των αποστάσεων αποδείχθηκε πρόκληση, που τελικά στέφτηκε από σχετική επιτυχία, δεδομένου του πραγματικά μεγάλου αριθμού των συγκεντρωμένων, με τη βοήθεια και των διοργανωτών που υπενθύμιζαν την αναγκαιότητά της από τα μεγάφωνα. Η επιτυχία του εγχειρήματος πιστοποιείται κι από το γεγονός ότι, όπως και την Πρωτομαγιά, με άνεση πέρασαν μέσα από τον κόσμο οι Εύζωνες κατά την αλλαγή φρουράς.

Στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς που απευθύνθηκαν, τονίστηκε η ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης του κλάδου, χωρίς εξαιρέσεις. Οι καλλιτέχνες έμειναν σπίτι, βοηθώντας με το έργο τους το ξεπέρασμα της μονοτονίας στην καραντίνα, κι έχοντας κάνει το καθήκον τους ζητούν τώρα από το κράτος να κάνει το δικό του καθήκον. Μέχρι στιγμής ελάχιστοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι σε συνδεόμενους κλάδους έχουν περιληφθεί στο επίδομα και οι αρμόδιοι παριστάνουν ότι “δε γνωρίζουν πόσοι είναι” οι θιγόμενοι.

Τα πανό και τα συνθήματα ήταν πολύχρωμα και πολυποίκιλα, όπως “Σήμερα τραγουδάμε το πιο όμορφο τραγούδι απ’ όλα τα τραγούδια του αγώνα” από το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, “Εσύ είσαι κρίκος στην αλυσίδα” του ΣΕΗ, “Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη” του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, “Όχι στην απαξίωση των καλλιτεχνών. Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες” από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στα μεγάφωνα, πολύ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή που υπογράμμισε πως “δε θα γυρίσουμε πίσω στην κανονικότητα της βαρβαρότητας”.

Ευρηματικά ήταν τα συνθήματα και τα δρώμενα από το χώρο του κουκλοθέατρου, με σύνθημα “πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι”. Κάποιοι συγκεντρωμένοι φορούσαν μάσκες και αναρωτιούνταν αν είναι άνθρωποι “Are we not humans?” ή γάιδαροι, διατρανώνοντας ότι “Δεν τρώμε σανό”.

Αποκορύφωμα της συγκέντρωσης ήταν η στιγμή που ακούστηκε από τα μεγάφωνα πως “σήμερα διαδηλώνουν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο Ογκίστ Ροντέν, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς” με συγκεντρωμένους από τα σωματεία να υψώνουν από την άσφαλτο τις εικόνες των καλλιτεχνών σε κάθε όνομα που ακούγονταν.

Η συγκέντρωση έληξε σε συγκινητικό κλίμα, με το “Τίποτε δεν πάει χαμένο” του Λοΐζου και του Ρασούλη και τους καλλιτέχνες να δίνουν την υπόσχεση πως δε θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

« Εσυ είσαι κρικος στην αλυσίδα» ΣΕΗ – HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών – Hellenic Actors Union

Gepostet von Georgia Nikoletou am Donnerstag, 7. Mai 2020

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: