ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ! – Σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι – Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα – Παρέμβαση του ΚΚΕ στην ΕΕ – Δ. Κουτσούμπας: Να μη περάσει το έγκλημα!

Αποφασιστικά και δυναμικά οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ. Απαιτούν την ανανέωση των συμβάσεων τους που λήγουν στις 31 Μάρτη, να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί εκποίησης και τα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα, ξεσπιτώνουν οικογένειες και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές.  

Σε κατάληψη του εργοστασίου και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχουν προχωρήσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Μάρτη οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, στέλνοντας για μία ακόμη φορά μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Αποφασιστικά και δυναμικά οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ. Απαιτούν την ανανέωση των συμβάσεων τους που λήγουν στις 31 Μάρτη, να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί εκποίησης και τα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα, ξεσπιτώνουν οικογένειες και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους, έχοντας στο πλευρό τους την εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας καλούν σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Μάρτη, ενώ σήμερα Τετάρτη τα σωματεία θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, στις 11 π.μ., μπροστά από το το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Συλλαλητήριο μαζί με συνδικάτα της Αττικής την Πέμπτη 28 Μάρτη στην Αθήνα – Να μην περάσει το έγκλημα!

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει», διατρανώνουν με αποφασιστικότητα τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σωματεία και φορείς της Λοκρίδας απευθύνοντας κοινό κάλεσμα για ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μάρτη στην Αθήνα, με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 4 μ.μ. και συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τη νέα κλιμάκωση του μεγαλειώδους αγώνα τους, τις πολύμορφες δυναμικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και με μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αναμετριούνται για μια ακόμη φορά με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλους αυτούς που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ, ξεσπιτώνουν οικογένειες και οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

Και σε αυτήν τη δύσκολη καμπή του αγώνα έχουν δίπλα τους τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους και τον λαό των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, αλλά και την εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας, που συνεχίζει να δείχνει την έμπρακτη και πλατιά αλληλεγγύη της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδωσαν την πρώτη αγωνιστική απάντηση σε αυτόν τον νέο γύρο της αναμέτρησης, με την ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους, που λήγουν στις 31 Μάρτη, και να τους πετάξει στον δρόμο στα μουλωχτά.

Ενιαία επαναλειτουργία, όχι στα ντροπιαστικά «προγράμματα φτώχειας»

Απαίτησαν να σταματήσει τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους για ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «έξω από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πουληθούν για παλιοσίδερα το αίμα και ο ιδρώτας μας».

Παράλληλα, απορρίπτουν και καταγγέλλουν τα αισχρά «προγράμματα φτώχειας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τα οποία προβλέπουν ότι ειδικευμένοι μεταλλωρύχοι και τεχνίτες μιας τεράστιας, στρατηγικής βιομηχανίας, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, καλούνται να απασχοληθούν για κάποιους μήνες με απολαβές – ψίχουλα σε …δήμους, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

«Το έγκλημα δεν θα περάσει»

Σωματεία και φορείς της Λοκρίδας, που συντόνισαν τη δράση τους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, στέκονται τώρα στο πλευρό των σωματείων και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλώντας σε ξεσηκωμό μπροστά και στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει», τονίζουν στο κοινό τους κάλεσμα τα Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΖΑ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, το Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, το Σωματείο Συνταξιούχων Μαρτίνου, το Σωματείο Συνταξιούχων Λάρυμνας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Στο «πόδι» για το μεγάλο συλλαλητήριο και την κλιμάκωση του αγώνα

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου, σύλλογοι και φορείς της περιοχής βρίσκονται στο «πόδι» για την κλιμάκωση του αγώνα και με πολύμορφες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και περιοδείες, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ», απαιτούν με ανακοινώσεις τους, Εργατικά Κέντρα (Λαμίας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Φωκίδας) και συνδικάτα της Στερεάς και Εύβοιας, προετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Μάλιστα, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας προκήρυξε στάση εργασίας για την Πέμπτη 28 Μάρτη (1 μ.μ. μέχρι λήξη βάρδιας). Την ίδια στιγμή, συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα επικοινωνούν με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και εκφράζουν την αλληλεγγύη, ενώ συνδικάτα της Αττικής προετοιμάζουν θερμή υποδοχή στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας θα αναχωρήσουν από:

Αταλάντη: 12.30 μ.μ. Τραγάνα: 1 μ.μ. Λάρυμνα, Κόκκινο, Παύλο: 1.10 μ.μ. Μαρτίνο, Κόκκινο: 1.20 μ.μ. Ακραίφνιο, Κάστρο: 1.30 μ.μ. Λαμία: 12 μ. από την οδό Στουρνάρα (στο πάρκινγκ πάνω από το πάρκο Τσαλτάκη). Χαλκίδα: 2 μ.μ., πάρκο Βούρκου. Λιβαδειά: 12 μ., πλατεία Λ. Κατσώνη (Ζάππειο).

Σωματεία της Αττικής: «Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι δικός μας αγώνας!»

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται να διαδηλώσουν την Πέμπτη 28 Μάρτη συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Αττικής.

Ήδη, σωματεία και Ομοσπονδίες με ανακοινώσεις τους καλούν σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση για την υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη συνέχεια στην κινητοποίηση, στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει! Δεν θα πληρώνουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τις ζωές μας, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. «Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοινώνουν ρεκόρ κερδών δισ., προχωρούν εκατοντάδες απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, στη ΓΙΟΥΛΑ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αλλού», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του.

Την ίδια πικρή πείρα που έχουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ από τις «επενδύσεις», έχουν οι εργαζόμενοι και σε άλλες επιχειρήσεις, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, φέρνοντας το παράδειγμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας: Μια «εμβληματική επένδυση», που δήθεν θα διασφάλιζε όλες τις θέσεις εργασίας, φέρνει απολύσεις για όλο το προσωπικό και επαναπροσλήψεις «με το καθεστώς της εργολαβίας, χωρίς σταθερή δουλειά και συλλογικές συμβάσεις».

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, συναντιέται με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας μας, με τους αγώνες όλου του λαού για την υπεράσπιση της ζωής και την ικανοποίηση των αναγκών μας. Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας. Κανείς μόνος του. Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη έδειξε τη δύναμη του εργαζόμενου λαού, τη δύναμη που έχει ο ενωτικός αγώνας εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών. Με αυτό που φοβούνται θα απαντήσουμε στην απεργία στις 17 Απρίλη! Ένας για όλους και όλοι για έναν μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», τονίζει το Συνδικάτο.

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, συναντιέται με τον αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου και γενικότερα για αυξήσεις, ΣΣΕ, σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σημειώνει ότι «απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας. Κανείς μόνος του. Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη έδειξε τη δύναμη του εργαζόμενου λαού, τη δύναμη που έχει ο ενωτικός αγώνας εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών. Με αυτό που φοβούνται θα απαντήσουμε στην απεργία στις 17 Απρίλη! Ένας για όλους και όλοι για έναν μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους οικοδόμους την Πέμπτη 28 Μάρτη και ώρα 5 μ.μ., στο υπ. Οικονομικών, στο Σύνταγμα με προσυγκέντρωση υποδοχής στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια».

«Ξεσηκωμός όλοι και όλες την Πέμπτη 28 Μάρτη στις 5 μ.μ., στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση υποδοχής στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια», αναφέρει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

«Δεν θα πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με την εξαθλίωση της ζωής μας», υπογραμμίζει το ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής και Νήσων, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, στηρίζει «τον αγώνα των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ και την κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 στις 5 μ.μ., στο Υπουργείο Οικονομικών (προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 4 μ.μ.)».

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) «στηρίζει τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και τέσσερα χρόνια, τα δίκαια αιτήματα τους για επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

«Το έγκλημα αυτό έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και δεν θα περάσει!» σημειώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

«Έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε»: Σταθμός του αγώνα το συλλαλητήριο της Πέμπτης

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να μην περάσει το έγκλημα της κυβέρνησης, με το οποίο τη μετατρέπει σε παλιοσίδερα και σκραπ, τους πετάει στον δρόμο, ξεσπιτώνει οικογένειες και οδηγεί σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές μεταφέρει με συνέντευξή του στο 902.gr ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Μπροστά στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 28 Μάρτη στην Αθήνα καλεί σε κοινό αγώνα όλους τους εργαζόμενους. Για να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους για ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Άλλωστε, συνδικάτα της Αττικής εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, καλώντας τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητάει την άμεση διεξαγωγή συζήτησης για την αναφορά της ΛΑΡΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο

Την κατεπείγουσα εξέταση των Aναφορών σχετικά με την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και την πραγματοποίηση συζήτησης από την Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που απέστειλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος προς την πρόεδρο της Επιτροπής.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος (αριστερά) και Κώστας Παπαδάκης

Η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις αναφορές με αριθ. 349/2022 και 289/2022 σχετικά με την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν νέες και επείγουσες εξελίξεις.

Ειδικότερα, σε έγγραφο της ΔΥΠΑ αναφέρεται η μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ που λήγουν στις 31 Μαρτίου και η ένταξη των εργαζομένων σε προγράμματα ανεργίας. Είναι απόδειξη της κυβερνητικής προσπάθειας για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την οριστική απόλυση όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους πραγματοποίησαν μαζική Γενική Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα, αποφασίζοντας απεργία στις 28 Μαρτίου ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ζητώ, ως μέλος της Επιτροπής PETI, να τεθούν επειγόντως στην ημερήσια διάταξη του Απριλίου οι Αναφορές με αριθ. 349/2022 και 289/2022 προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση». 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

Με εκπροσώπους των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και άλλους φορείς της Λοκρίδας στο κοινοτικό κατάστημα Μαρτίνου συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστς Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Στερεάς Ελλάδας, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

Στη σύσκεψη πήραν τον λόγο, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης και έντασης του κοινού αγώνα για ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανάγκη να πάρει πάνδημο χαρακτήρα το συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη στην Αθήνα, οι Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Αθήνας και Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας που νωρίτερα είχε δεχτεί τις ευχαριστίες των εργαζομένων για τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους τόνισε πως «εμείς το θεωρούμε καθήκον μας, όπως τόσα χρόνια τώρα, έτσι και αυτή την ώρα που φτάσαμε ουσιαστικά στο “παρά πέντε” με αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ. Άλλη μία φορά έγκλημα προδιαγεγραμμένο από τους σημερινούς κυβερνώντες, την κυβέρνηση της ΝΔ, τους υπουργούς της, τους βουλευτές της και των νομών εδώ, αλλά και όλης της Ελλάδας. Έγκλημα προδιαγεγραμμένο που συνεχίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι από τα άλλα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτή την εγκληματική πολιτική, που οδήγησε εδώ τη ΛΑΡΚΟ.

Δεν χωράει δεύτερη κουβέντα, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει αυτό το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ. Γιατί είναι πρώτα και κύρια έγκλημα απέναντι στους εργάτες του εργοστασίου ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων σε όλη τη ΛΑΡΚΟ και η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ενιαία, σε όλη την Ελλάδα. Είναι έγκλημα ενάντια στις οικογένειες τους, στα παιδιά πρώτα απ’ όλα των εργαζομένων, που αύριο πρέπει να πάνε σχολείο, πρέπει να έχουν παιδικούς σταθμούς, πρέπει να πάνε να σπουδάσουν, να πάρουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου, να βρουν δουλειά και να γυρίσουν στον τόπο τους και όχι να τρέχουν ανά την Ελλάδα ψάχνοντας να βρουν δουλειά ή να φεύγουν στο εξωτερικό με το ονομαζόμενο “brain drain”. Και να έρθουν εδώ, να κάνουν τις οικογένειές τους, να δυναμώσουν τον τόπο, την οικονομία της περιοχής και όλης της χώρας.

Είναι έγκλημα ενάντια στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους. Γιατί, που θα πάει η αγροτική παραγωγή; Ή μήπως περιμένουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ να γίνουν αγρότες, όταν οι ίδιοι οι αγρότες έχουν τεράστιο κόστος παραγωγής και δεν μπορούν οι ίδιοι να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι να ζήσουν τα ζωντανά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία αυτού του τόπου;

Είναι έγκλημα ενάντια στους επαγγελματίες, στα μαγαζιά εδώ στην περιοχή, που θα κλείνει το ένα μετά το άλλο, γιατί δεν θα μπαίνει άνθρωπος. Δεν θα μπαίνει ο εργάτης με την οικογένειά του να ψωνίσει, δεν θα μπαίνει ο αγρότης. Δεν θα μπαίνουν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται σήμερα εδώ, ακριβώς γιατί υπάρχει μέχρι σήμερα αυτό το χρυσωρυχείο που το έχουν απαξιώσει όλες αυτές οι κυβερνήσεις.

Είναι έγκλημα ενάντια στους μαθητές, τους φοιτητές, ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, ενάντια όχι μόνο στη Λοκρίδα, ενάντια σε όλο τον νομό Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Στερεάς ολόκληρης, όλης της Ελλάδας. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η οικονομία της Ελλάδας. Μπορεί να ζήσει, να μεγαλουργήσει και να αναπτυχθεί παραπέρα και δεν έφτασε “στα τελευταία της”, όπως λένε. Μπορεί η ΛΑΡΚΟ να επαναλειτουργήσει, λέμε εμείς, και τους έχουμε συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορεί αυτό να γίνει και να κρατήσει τον ενιαίο χαρακτήρα της, με όλο το προσωπικό, όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα.

Και φαίνεται η μεγάλη κοροϊδία και η μεθόδευση από τότε που ξεκινήσατε τον αγώνα σας. Κατασπατάλησαν χρήματα των εργαζομένων, χρήματα του ελληνικού λαού τόσα χρόνια για να την απαξιώσουν, να την κλείσουν και τελικά να φτάσουμε στο παρά πέντε και να λένε από 1η Απρίλη “γαία πυρί μειχθήτω”. “Τραβάτε όπου να ‘ναι. Θα σας βρούμε δουλειά σε δήμους, θα σας βρούμε δουλειά σε δομές υγείας σε κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα”. Σε ποιους; Στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μεγάλη ειδίκευση και τεράστια πείρα να κινήσουν μόνοι τους το εργοστάσιο, αλλά υπάρχει αυτό που λέει το ΚΚΕ από την αρχή. Δεν υπάρχει κεντρικό σχέδιο του κράτους, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχει μία πολιτική που να αναπτύσσει την οικονομία για το καλό του τόπου, για το καλό των εργαζομένων και για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όλου του λαού. Αυτό είναι το πρόβλημα και πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Όμως κοιτάξτε να δείτε, δεν τέλειωσαν όλα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε όρθιοι, όλοι μαζί. Να το παλέψουμε ενωμένοι σαν μία γροθιά, γιατί και η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και οι κυβερνώντες είναι στριμωγμένοι από την πάλη σας και από τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Και αυτό το πράγμα μπορεί να εκφραστεί και πολιτικά. Ήδη συζητάνε για να βρούνε διάφορες επιμέρους λύσεις, πάλι θέλοντας βέβαια να κερδίσουν χρόνο, μην έχετε καμιά αυταπάτη γι αυτό, αλλά το συζητάνε. Κι εμείς πρέπει, είναι η στιγμή, που πρέπει ενωμένοι και αγωνιστικά όλοι να τους πιέσουμε όσο γίνεται περισσότερο, για να μην περάσει αυτό το έγκλημα με πρώτο μέτρο 31 Μαρτίου – 1η Απριλίου να μπορούν να έχουν ανανέωση των συμβάσεων και βεβαίως μετά ν’ ανοίξουμε πάλι και ταυτόχρονα όλη τη βεντάλια, πώς πρέπει να ξεκινήσει η ΛΑΡΚΟ. Και είναι απαράδεκτο, υπουργός της κυβέρνησης, και μάλιστα βουλευτής εδώ του νομού, που ξέρει την κατάσταση, την ζει από πρώτο χέρι, να μιλάει με τους εργαζόμενους, υποτίθεται τόσα χρόνια, ο κύριος Σταϊκούρας και να λέει: “Α, δεν υπάρχει επενδυτής, φιλάκια, γεια σας!” Είναι απαράδεκτο, είναι εγκληματίας. Μιλάμε για δολοφόνους ψυχών, δολοφόνους ανθρώπων, δολοφόνους εργατικών λαϊκών οικογενειών. Εκεί οδηγούν.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να το πληρώσουν ακριβά, εάν τολμήσουν και δεν λύσουν το πρόβλημα τώρα. Και αυτό το ζήτημα πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Ξέρετε ότι το ΚΚΕ έχει κινητοποιήσει όλες τις οργανώσεις του, όλα τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους ψηφοφόρους του σε όλη την Ελλάδα, να βρίσκονται με ανακοινώσεις στο δρόμο, με διαμαρτυρίες, με συμπαράσταση σε όλη τη χώρα, να είναι μπροστά σε αυτό τον αγώνα.

Δε χρειάζεται να ευχαριστείτε. Το θέμα είναι ότι αυτό το κάνει το ΚΚΕ, πρέπει να απαιτήσουμε και απ’ τους άλλους να κάνουν το ίδιο, γιατί υποτίθεται ότι έχουν και περισσότερους ψηφοφόρους απ’ το ΚΚΕ, έτσι όπως ψηφίζει ο λαός και δεν τους κινητοποιούν, ούτε καν τα στελέχη τους. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, γιατί τώρα έχουμε και ευρωεκλογές, δυο έχουμε όλους κι όλους στην Ευρωβουλή και συνέχεια κάνουν ερωτήσεις. Τώρα, πιέζουν την Κομισιόν να γίνει έκτακτη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ και να δοθεί εδώ και τώρα λύση.

Το ίδιο κάνουμε και στη Βουλή, το ίδιο κάνουμε, πρώτα απ’ όλα, μέσα στους δρόμους του αγώνα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Άρα, λοιπόν, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς τις αναλαμβάνουμε και το ξέρετε και από δω και πέρα, αυτές τις μέρες, θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για οτιδήποτε χρειαστεί, να πιέσουμε όσο γίνεται, όσο μπορούμε. Αλλά θα το πληρώσουν και ακριβά αν τολμήσουν και κάνουν αυτό το δολοφονικό – εγκληματικό σχέδιό τους πράξη, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πρέπει να το πληρώσουν πολιτικά πολύ ακριβά. Κι εδώ ο καθένας ας σκεφτεί τι επιλέγει και στις εκλογές είτε είναι αρχαιρεσίες σωματείων, είτε είναι εκλογές για δήμους, είτε για περιφέρειες, ποιους στέλνει εκεί, ποιοι τους συμπαραστέκονται και ποιους στέλνει και στην ελληνική Βουλή, ποιους στέλνει και στο Ευρωκοινοβούλιο και παντού. Και ποιους βλέπει ότι κινητοποιεί τον κόσμο του και βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα, γιατί εκεί θα κριθεί το δίκιο και των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων όλης της χώρας, γιατί πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο απαξίωσης των εργαζομένων, υποβάθμισης των αναγκών τους, των διεκδικήσεών τους, μέχρι να τους ξεζουμίσουν για να βγάζουν οι λίγοι, που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι περιβόητοι επενδυτές κέρδη, υπερκέρδη, οι οποίοι επενδύουν μόνο για τη δική τους κερδοσκοπία.

Είμαστε στο πλευρό σας πάντα και τώρα θα είμαστε, αλλά ενωμένοι εσείς σαν μια γροθιά κι εμείς μαζί από κοντά, δίπλα σας, μπροστά, να δώσουμε και αυτή τη μάχη, όπως έχουμε δώσει τόσες και τόσες μάχες στο παρελθόν και νικηφόρα».

***

Την φωνή διαμαρτυρίας των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ και την αγωνία όλων των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτή μετέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο 2o STAR Forum. Το συνέδριο που διοργανώνει το STAR Κεντρικής Ελλάδας είναι αφιερωμένο στο δημογραφικό.

Δείτε το βίντεο:

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: