Ο Τραμπ απειλεί την Βενεζουέλα με στρατιωτική επέμβαση – “Θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης…”, η απάντηση

Την ώρα που στη Βενεζουέλα, πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, απείλησε το Καράκας με στρατιωτική επέμβαση

Την ώρα που στη Βενεζουέλα, πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπαπείλησε το Καράκας με στρατιωτική επέμβαση, οξύνοντας την ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την χώρα.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Λίγο μετά την δήλωση Τραμπ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.

«Τρελή» η απειλή Τράμπ δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της χώρας

Η απειλή του Αμερικανου προέδρου είναι «μια πράξη τρέλας», δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Απαντώντας στον Τραμπ, ο Παντρίνο δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

«Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας αποκάλεσε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας». Σε μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στο Twitter, ο Βιγιέγκας αναφέρει: «Το διπλωματικό σώμα καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο, οπότε θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που θα απαντά στην ιμπεριαλιστική απειλή εναντίον της Βενεζουέλας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)
Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: