Ο πολιτισμός δεν είναι βιτρίνα και εμπόρευμα – Διακήρυξη της ΔΑΣ για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Οι εκλογές του Συλλόγου γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική κρίση, προσπαθεί με το πρόσχημα της «δίκαιης» κατανομής των βαρών, να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού σε βαθιά αντιδραστικές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή στηρίζει τους μεγάλους ομίλους με επιδοτήσεις που θα τις πληρώσει ο λαός. Αγοραίο – τουριστικό «πακέτο» η πολιτιστική κληρονομιά.

Τα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου θέτει ανάγλυφα με τη διακήρυξή της η ΔΑΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενόψει των αρχαιρεσιών στις 29 Ιουνίου. Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι νυν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενδιαφέρονται γι’ αυτή μόνο στο βαθμό που είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ως “αξεσουάρ” του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ή και αντιστρατεύονται στοχευμένα την ανάδειξη και διαφύλαξή της, στο βαθμό που αυτή αντιμετωπίζεται ως “εμπόδιο” σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμφέροντα, όπως διάφορες επενδύσεις, (μεταξύ των οποίων εσχάτως η ανάπτυξη καλλιεργειών φαρμακευτικής κάνναβης) ή ως επιπλέον κόστος για την υλοποίηση έργων όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, Όλα αυτά τη στιγμή που επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας των αρχαιολόγων και υπάρχει μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Η ενίσχυση της ΔΑΣ μπορεί να κάνει τη διαφορά για την ανάδειξη όλων αυτών των σοβαρών προγραμμάτων, κόντρα στις παρατάξεις της πλειοψηφίας που κινείται σε διαχειριστικές λογικές ή κριτική απλά σε “ακατάλληλα” πολιτικά πρόσωπα ή κυβερνήσεις. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Στις 29 Ιουνίου, ψηφίζουμε ΔΑΣ-ΣΕΑ

Συνάδελφοι

Οι εκλογές του Συλλόγου γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική κρίση, προσπαθεί με το πρόσχημα της «δίκαιης» κατανομής των βαρών, να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού σε βαθιά αντιδραστικές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή στηρίζει τους μεγάλους ομίλους με επιδοτήσεις που θα τις πληρώσει ο λαός.
Αγοραίο – τουριστικό «πακέτο» η πολιτιστική κληρονομιά.

Η ΝΔ όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά «αγοραία», ως εμπόρευμα και «βιτρίνα» που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας ως χώρα τουριστικού προορισμού και στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα να συνδεθεί με την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά (τουρισμός, εμπόριο, αγορά ακινήτων, κατασκευές κ.λπ.).

Το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς συνοψίζεται στα εξής:

-Ανάκληση της Απόφασης του 2017 από τη ΝΔ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου. Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε εγκαίρως η απόφαση για την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων και την ολοκλήρωση του έργου.

– Το Ελληνικό παραχωρήθηκε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ με τροπολογίες για την επίσπευση των επενδύσεων (κατασκευή Καζίνο, ύψος κτηρίων άνω των 200 μ κ.α.).

-Κατασκευή αεροδρομίων (π.χ Κρήτη, δεκάδες αρχαίες θέσεις μεταξύ των οποίων ιερά κορυφής και φρυκτωρίες, κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι πχ. μινωικός οικισμός του Καστελίου, ελληνιστική ακρόπολη Αρκαλοχωρίου, μινωικό ανάκτορο του Γαλατά, μυκηναϊκή ακρόπολη Σμαρίου κ.α) και αιολικά πάρκα πλησίον ή και εντός αρχαιολογικών χώρων.

-Ψήφιση νομοσχεδίων («Επενδύω στην Ελλάδα» και «Τουριστική Ανάπτυξη») για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με σκοπό την εκχώρηση τόπων φυσικού κάλλους, Ζωνών Νatura, Κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και Ενάλιων σε επενδυτές (μεγάλες παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες) με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την αποκλειστική ευθύνη και γνώμη του ΥΠΠΟΑ.

-Μετατροπή των κρατικών Μουσείων (ΕΑΜ, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Ηρακλείου, Ασιατικής Τέχνης κ.α) σε ΝΠΔΔ την οποία είχε προαναγγείλει ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, ανακοινώνοντας τότε ότι μελετάται η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των μεγάλων μουσείων της χώρας, ώστε να λειτουργήσουν κατά το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης.

-Ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, ιδιαίτερα του «Διαζώματος», το οποίο εκτός της ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων «επεκτείνει» τη δράση του και σε αρχαία ανάκτορα.

Οι συνθήκες εργασίας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία χειροτερεύουν… Την ίδια ώρα, η τραγική υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συνεπικουρεί στην περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου της. Οι χρόνιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού με την παράλληλη επέκταση των επενδυτικών σχεδιασμών πλησίον χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα στην εντατικοποίηση της εργασίας μας. Οι αρχαιολόγοι μετατρέπονται σε «πολυεργαλεία» με ανάληψη καθηκόντων πέραν του αντικειμένου τους (βλ. επίβλεψη έργων ΕΣΠΑ και αυτεπιστασίες, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο αρχαιολογικά ζητήματα αλλά και αναστηλωτικά, διοικητικά, οικονομικά, προσλήψεις και μισθοδοσία προσωπικού κ.α) και με ιδιαίτερο φόρτο εργασίας. Ειδικά, οι συνάδελφοι των περιφερειακών υπηρεσιών, επιβαρύνονται με την διεξαγωγή πολυήμερων αυτοψιών, σε περιοχές δύσβατες και απομακρυσμένες πολλές φορές, για την εγκατάσταση
αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, επιχειρήσεων επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες των επιχειρηματικών κύκλων, που δραστηριοποιούνται στα παραπάνω.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις κεντρικές υπηρεσίες καθώς για την άμεση εξυπηρέτηση πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εισάγονται στο ΚΑΣ θέματα της «τελευταίας στιγμής» (την παραμονή συνεδρίασης) με αποτέλεσμα να ασκείται ασφυκτική πίεση για την προετοιμασία τους, με εργασία πέραν του ωραρίου ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας με τηλεργασία….
Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η απαξίωση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που αποτελεί το κύριο και βασικό καθήκον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Aκόμα και η άδεια επιδημίας που αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα να προαχθεί το ερευνητικό έργο της Α.Υ, στην πράξη ακυρώνεται ως κατοχυρωμένο δικαίωμα μας, καθώς λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, οι επιστημονικές μας δημοσιεύσεις είτε μένουν ημιτελείς ή ολοκληρώνονται με αργούς ρυθμούς.

Η δράση της ΔΑΣ και η κατάσταση στο ΔΣ ΣΕΑ

Όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να αρνούμαστε αδυναμίες και παραλείψεις, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ενημέρωσαν τους συναδέλφους για διάφορα θέματα και προβλήματα και καλώντας σε οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα των εργαζομένων. Πρωτοστατήσαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (να μη γίνει η επένδυση στο Ελληνικό, για την in situ διατήρηση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου για την μη μετατροπή των κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ κ.ά)
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις, πάντα αυτό που προτείναμε ήταν ότι, για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα χρειάζεται η κινητοποίηση των συναδέλφων και δώσαμε τη μάχη για την οργάνωση των απεργιών και τη συμμετοχή του Συλλόγου σε κινητοποιήσεις με ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ (ασφαλιστικό, προσφυγικό, κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών κ.α).

Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑ (ΕΑΚ, ΕΣΔΑ, Σ.Α, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) αρκέστηκε όλο αυτό το διάστημα να ακολουθεί μορφές αγώνα, ανώδυνες για το σύστημα, υποβαθμίζοντας κάθε σύνδεση με το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Με ανακοινώσεις, δελτία τύπου κ.λ.π καταγγέλλει την προσπάθεια παράδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιωτικά συμφέροντα (αρχαία – μετρό, διάζωμα, μουσεία, νομοσχέδια κ.τ.λ), χωρίς όμως να καταδικάζει την πολιτική που οδηγεί στην εμπορευματοποίησή τους, και προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν. Επικεντρώνει τα πυρά της κυρίως στην επιλογή της «ακατάλληλης» πολιτικής ηγεσίας, σε «κακή διαχείριση» των καταστάσεων, σε λάθος αποφάσεις κ.α. και βέβαια επαφίεται πάντα στην επίλυση των ζητημάτων «δια της νομικής οδού» καλλιεργώντας την απαξίωση της συλλογικής δράσης. Η επιλογή των ΕΑΚ και της Αυτόνομης Παρέμβασης (που λειτουργούν ως μία παράταξη πλέον..) να επωμιστούν τον ρόλο του «κυβερνητικού εκπροσώπου» της προηγούμενης κυβέρνησης και ο στείρος αντικυβερνητισμός που ασκούν σήμερα, καλλιεργεί κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, ενισχύοντας τη λογική του λεγόμενου «αντιδεξιού μετώπου» ενάντια στην «αυταρχική δεξιά» συσκοτίζοντας την στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα προστάγματα της αστικής τάξης, που μόνο δεινά προκάλεσαν, όλα αυτά τα χρόνια, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Βέβαια είναι οι ίδιοι που επί ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως η ανάδειξη των αρχαιοτήτων όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο στις επενδύσεις αλλά προσδίδει και προστιθέμενη αξία…

Η πάλη πρέπει να ενταθεί

Συνάδελφοι

Η ΔΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους που βλέπουν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το εύρος του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά καθιστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία θεματοφύλακα της κοινωνικής αξίας του πολιτισμού. Η αξία χρήσης του για όλο το λαό είναι απολύτως ασυμβίβαστη με την οικονομική εκμετάλλευσή του, καθώς ο πολιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να
έχει εμπορευματική, ανταλλακτική αξία.

Αγωνιζόμαστε για:

Μόνιμη δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς. ΟΧΙ στην «πλασματική» υπερωριακή απασχόληση για να «χρυσώνουν το χάπι» της εντατικοποίησης της εργασίας και τις νέες εργασιακές συνθήκες που προωθεί η κυβέρνηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασίας, ευέλικτη εργασία κ.α)

– Εναντιωνόμαστε στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, δηλαδή στη λειτουργία τους με όρους «αγοράς», που επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα του αστικού κράτους, ως δομής που υπηρετεί το κεφάλαιο.

– Όχι στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, γιατί αφανίζεται η διαχρονικότητα μιας πόλης και η ιστορική της μνήμη, στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

– Εναντιωνόμαστε στους αναπτυξιακούς νόμους που καθιστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία εργαλείο και στήριγμα στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

-Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια αρχαιολογία, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην υπηρεσία του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε μορφώματα τύπου Διάζωμα κτλ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: