Ο Πασχάλης Τερζής ντύνεται Παύλος Μελάς και απασφαλίζει στην καθαρεύουσα για τη Μακεδονία

O πνευματικός κόσμος τούτες τις μέρες διαψεύδει ηχηρά τα περί σιωπής του στα κρίσιμα ζητήματα, παραδίδοντας μαθήματα ιστορίας και ελληνικών.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία των Πρεσπών έχει διχάσει τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, με κάποιους να συμμετέχουν μέσω υπογραφών σε κείμενα υπέρ ή κατά της συμφωνίας και με άλλους να προτιμούν να μη μοιράζονται τα φώτα της δημοσιότητας, διαφημίζοντας τις απόψεις τους στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στα ΜΚΔ.

Μπορεί η πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν να είχαν γνωστές πολιτικές απόψεις, ακόμα κι αν αυτές μεταβλήθηκαν πρόσφατα, όπως στην περίπτωση της Αφροδίτης Μάνου, αλλά με την ευκαιρία της υπερψήφισης του κειμένου από την ελληνική βουλή, πήραν θέση και άνθρωποι που δε συνηθίζουν να εκφράζουν άποψη για τα δημόσια πράγματα, κάνοντάς μας να νοσταλγούμε την εποχή που αναρωτιόμασταν “μα πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι να μιλήσουν;”. Προφανώς είχαν καλούς λόγους να σιωπάνε…

Κάποιοι ίσως ρωτήσουν ειρωνικά: από πού κι ως πού πνευματικός άνθρωπος ο Τερζής; Αλλά προσωπικά, άνθρωπο που τραγούδησε για τα “Εννέα όγδοα στης Καισαριανής τον τοίχο”, τον σέβομαι. Λίγο περισσότερο είναι η αλήθεια μέχρι που είδα αυτό:

Πλεον η Μακεδονία θα ζει μονο μες στις καρδιές μας.. Χρέος όλων μας να μεταδίδουμε την ιστορική αλήθεια στα παιδιά μας..!!

• Τα Σκόπια δεν θα γίνουν ποτέ δεκτά στην ελληνική λαϊκή συνείδηση με το όνομα «Μακεδονία», διότι η Μακεδονία μας υπάρχει στις καρδιές των Ελλήνων ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας μας εδώ και 2.800 χρόνια.

• Τα Σκόπια δεν μπορούν ποτέ να κρατήσουν το όνομα «Μακεδονία», διότι αυτό ανήκει στους Ελληνες, που το κράτησαν τιμημένο με θυσίες, με αγώνες, με γλώσσα, με θρησκεία, με πολιτισμό.

• Τα Σκόπια δεν μπορούν να μονοπωλήσουν το όνομα «Μακεδονία», διότι ποτέ δεν υπήρξαν κράτος με εθνική οντότητα.

• Τα Σκόπια δεν μπορούν ποτέ να κρατήσουν το όνομα «Μακεδονία», διότι ούτε πολέμησαν ποτέ αυτοτελώς για τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

• Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε παλαιά ούτε νεώτερη ιστορία, εκτός από εκείνη που εδημιούργησε και εκφράζει το ηρωικό κράτος της Σερβίας. Πώς θα ονομασθούν «Μακεδονία»;

• Τα Σκόπια δεν μπορούν να λέγονται «Μακεδονία», διότι οι πρόγονοί μας Μακεδόνες ήσαν ελληνικό δωρικό φύλο, με πρώτους άρχοντες ηγεμόνες από το Αργος της Πελοποννήσου και άρχοντα τον Αργείο Ηρακλείδη Περδίκα.

• Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε ίχνος κληρονομικότητος από τους Ελληνες Μακεδόνες, διότι οι Μακεδόνες ανευρίσκονται στη Μακεδονία από τον Η΄π.Χ. αιώνα, ενώ οι Σκοπιανοί, ως Σλαύοι, εμφανίζονται στη Βαλκανική τον Ζ΄ αιώνα μ.Χ.

• Τα Σκόπια δεν μπορούν να έχουν το όνομα Μακεδονία, διότι δεν ήσαν Χριστιανοί, αφού εξεχριστιανίσθησαν υπό των αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου τον Θ΄ αιώνα, οι δε γηγενείς Μακεδόνες άρχισαν να γίνονται Χριστιανοί από τον Α΄ μ.Χ. αιώνα.

• Τα Σκόπια δεν μπορούν να μονοπωλούν το όνομα «Μακεδονία», αφού η εθνολογική πληθυσμιακή τους σύνθεση βοά για τις πολλές προελεύσεις του λαού των, με κυριότερη σε αναλογία, που δεν είναι βεβαίως υποτιμητική, τη σλαυική τους καταγωγή

Κι εντάξει ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη έκπληξη να δεις μακεδονομαχικά λογύδρια από έναν μάλλον απολίτικο (δηλαδή κατ’ εξοχήν ευεπίφορο στην κυρίαρχη ιδεολογία) σαλονικιό τραγουδιστή. Αλλά όλο αυτό σε καθαρεύουσα επαρχιακού γυμνασιάρχη του ’50 συνοδεία δακρύβρεχτης πένθιμης ζωγραφιάς είναι υπερβολικά επώδυνο. Άκου “εξεχριστιανίσθησαν”… Πιθανόν βέβαια να τα αντέγραψε από κάποιον άλλο φωστήρα μακεδονολόγο, αλλά και πάλι τα ματάκια μας δε φταίγανε σε κάτι.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στο δημόσιο προφίλ του η ανάρτηση φαίνεται να κατέβηκε ή να κλειδώθηκε, που σημαίνει μάλλον πως αν ο ίδιος δεν κατάλαβε ακριβώς τι έγραψε, σίγουρα έχει ανθρώπους γύρω του που ενδιαφέρονται για το καλό του. Μπορεί βέβαια απλά να επεξεργάζεται τη δημοσίευση για να επανέλθει με κάτι ακόμα καλύτερο. Αν και πλέον το μόνο αντάξιό της θα ήταν να ερμηνεύσει το “Μην παραχαράζετε” σε ζεϊμπέκικο, το οποίο θα εκτελέσει με το γνωστό του τρόπο ο άρτι παραιτηθείς από δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: