Ο μουσικός τρομονόμος στην πράξη – Αρνείται να παραδοθεί στη φυλακή ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Ο ράπερ έχει συνεχείς διώξεις στο ενεργητικό του, με πιο πρόσφατη την καταδίκη του σε 9 μήνες φυλάκισης για προσβολή της μοναρχίας και “υποκίνηση σε βία”.

Μπορεί στη χώρα μας οι άμεσες αντιδράσεις απέναντι στον μουσικό τρομονόμο, να οδήγησαν την κυβέρνηση σε προσπάθεια αναδίπλωσης, με αλλαγή κι απάλειψη διατυπώσεων, αλλά χωρίς να αλλάζει η κατασταλτική φύση του νομοσχεδίου, το παράδειγμά ωστόσο του Καταλανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ, δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει όταν εφαρμόζονται νομοθετικές πρακτικές λογοκρισίας και εξίσωσης του πολιτικού ριζοσπαστισμού με την προώθηση της τρομοκρατίας.

Αντιμέτωπος με φυλάκιση εννέα μηνών και μίας βρίσκεται ο Χασέλ, με αφορμή τραγούδια του και αναρτήσεις στα ΜΚΔ, που κρίθηκαν από το δικαστήριο “προσβολή στη μοναρχία”, “υποκίνηση σε βία” και “εξιδανίκευση της τρομοκρατίας”. Το τελεσίγραφο των αρχών για παράδοση του ράπερ έληξε χθες στις 20.00 τοπική ώρα, με τον ίδιο να διακηρύσσει πως δε θα παραδοθεί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούνται για να τον υποστηρίξουν σε όλη την Ισπανία.

Οι επίμαχες αναρτήσεις και τραγούδια αφορούν το διάστημα 2014-2016. Σε μια σειρά αναρτήσεων στο τουίτερ, ο Χασέλ καταφερόταν κατά του διαφυγόντα στο εξωτερικό μετά από σκάνδαλα μονάρχη Χουάν Κάρλος, τον οποίο χαρακτήρισε “αρχηγό μαφίας”, ενώ σε άλλο το μήνυμα είχε γράψει κάτι από τη φωτογραφία ενός μέλους της ένοπλης οργάνωσης Grapo πως “οι διαδηλώσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν είναι αρκετές. Ας στηρίξουμε αυτούς που πάνε πιο μακριά”.
Το 2018 είχε καταδικαστεί σε δυο χρόνια φυλάκισης, με την ποινή του να μειώνεται καθώς κρίθηκε πως οι αναρτήσεις του “δε συνιστούν πραγματικό κίνδυνο” για τον οποιοδήποτε, ετυμηγορία που επικυρώθηκε τον Μάη του 2020 από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Μέσω τουίτερ, ο Χασέλ ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να παραδοθεί, λέγοντας πως “θα ήταν μια αναξιοπρεπής ταπείνωση να πάω με τη θέλησή μου σε μια τόσο άδικη καταδίκη. Θα πρέπει να έρθουν να με απαγάγουν”, σημείωσε. Νωρίτερα, στις αρχές του μήνα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο ράπερ είχε δηλώσει πως δε σκοπεύει να ζητήσει χάρη και πως αρνείται να αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως “αν αυτό που ζητούν είναι να αποσιωπούσαν το μήνυμα και άλλοι να μην το αναπαράγουν, το γεγονός της σύλληψής μου θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να είναι πιο χρήσιμο για το σκοπό από τον να είμαι εξόριστος”.
Εδώ και εβδομάδες διεξάγονται δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη δίωξη του Χασέλ, ενώ πάνω από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο διάσημος σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο ζητώντας ελευθερία για το ράπερ, συγκρίνοντας την Ισπανία με χώρες όπως η Τουρκία και το Μαρόκο σε ότι αφορά τον αριθμό καλλιτεχνών που καταδικάστηκαν για το περιεχόμενο των τραγουδιών τους.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα μεταρρυθμίσει τον Ποινικό Κώδικα, ώστε τέτοιους είδους αδικήματα να μην τιμωρούνται με φυλάκιση, ο ράπερ ωστόσο παραμένει δικαιολογημένα καχύποπτος απέναντι σε αυτές τις διακυρήξεις, λέγοντας πως “η κυβέρνηση είναι νευρική μπροστά στις πολυάριθμες διαδηλώσεις (πολλές από τις οποίες απαγόρευση” και εκδηλώσεις δυσαρέσκεια, γι’ αυτό προσπαθεί να ξεπλυθεί λέγοντας πως θα απαλείψει τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα με τα οποία μας καταδικάζουν. Αν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις ούτε αυτό δε θα είχαν πει, αλλά χωρίς παραπάνω κινητοποίηση δε θα το εκπληρώσουν, όπως δεν εκπληρώνουν πολλές άλλες υποσχέσεις”.

Οι περιπέτειες του Χασέλ με την ισπανική αστική δικαιοσύνη, καθώς έχει καταδικαστεί ξανά το 2015 για τραγούδια του που θεωρήθηκαν εξυμνητικά για την τρομοκρατία, χωρίς να εκτίσει την ποινή δυο ετών που του επιβλήθηκε, ενώ έχει επίσης κατηγορηθεί για επίθεση με καθαριστικό υγρό σε δημοσιογράφο και για συμμετοχή σε απόπειρα επίθεσης κατά αντιπροσωπείας της τοπικής κυβέρνησης της Lleida το 2018, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της σύλληψης του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

O Xασέλ σήμερα έστειλε κι ένα μήνυμα σε όσους επιχαίρουν με την καταδίκη του, λέγοντας πως θα επιστρέψει δυνατότερους να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις:

Οι φασίστες που μου στέλνουν μηνύματα πανηγυρίζοντας για τη φυλάκισή μου έχουν εμμονή με την επιθυμία να βιαστώ στη φυλακή και είναι φυσιολογικό, ο φασισμός πάντα βίαζε. Ας γελάνε, είναι κοντά το τέλος της κυριαρχίας τους και θα βγω πιο έτοιμο για να συνεχίσω να μάχομαι τέτοιους είδους ηθική κατάπτωση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: